Dana Pasca
Ela Giurgea - Mediafax
13243 vizualizări 13 dec 2014

Vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat presei, sâmbătă, la Târgu Mureş, unde s-a desfăşurat Consiliul Reprezentanţilor Unionali, că solicită Guvernului măsuri împotriva prefectului de Covasna, Marius Popica, mai exact să îi ceară retragerea deciziei de amendare a filialei PCM Covasna, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Ceea ce s-a întâmplat iarăşi în aceste zile în judeţul Covasna este inadmisibil şi chiar nu înţelegem ca un prefect să interzică, oricui, atunci când există şi prevederi legislative în acest sens, ca la o manifestare în cadru organizat să se cânte unul din simbolurile maghiarimii, imnul tuturor maghiarilor. Noi nu ne-am fi gândit niciodată că, după 25 de ani de democraţie, se va gândi un prefect să-i amendeze pe cei care cântă un imn care e un simbol naţional şi conform prevederilor legale poate fi cântat cu anumite ocazii, atunci când avem o asemenea manifestare", a spus Borbely.

El a adăugat că amendarea constituie "numai un exemplu", amintind că preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a renunţat la funcţia de vicepremier după ce reprezentanţii Uniunii nu au fost consultaţi în legătură cu atitudinea României legată de iniţiativa cetăţenească europeană privind drepturile minorităţilor.

"Cerem Guvenului să ia măsurile legale, pentru că e inadmisibil, nu vă supăraţi, şi e chiar caraghios, dacă n-ar fi tragic, ca, dacă se întâlnesc 100-200 de oameni şi, vă repet, într-un cadru organizat, cântă acest imn, pe care îl cântăm şi de 15 Martie şi nu a comentat, slavă Domnului, timp de 25 de ani, decât cu rare ocazii, cineva acest lucru, partidele extremiste - deci să ne trezim, după 25 de ani, când astăzi încă suntem la guvernare, să se trezească prefectul să ia asemenea măsură. Deci da, vom cere Guvernului să ceară prefectului să retragă această decizie, care este, vă repet, şi ilegală, pentru că avem o Hotărâre de Guvern din 1992 care precizează foarte clar că pot fi folosite aceste simboluri", a susţinut Borbely.

El a arătat că speră că nimeni nu vrea să se ajungă la o situaţie comparabilă celei din martie 1990 de la Târgu Mureş şi că astfel de decizii au şi "o contrareacţie, o mai mare solidaritate", care înseamnă că maghiarii simt că sunt în pericol simbolurile lor naţionale.

"Aceste decizii înseamnă că această comunitate devine şi mai solidară, n-au fost atâtea steaguri secuieşti niciodată după ce Guvernul a luat măsura de a pedepsi primarii care au avut curajul de a pune acest steag secuiesc, care este un simbol naţional", a arătat el.

Partidul Civic Maghiar (PCM) Covasna a fost amendat de Prefectură cu 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică organizată, în 4 iunie, în municipiul Sfântu Gheorghe, cu prilejul Zilei solidarităţii naţionale a maghiarilor şi comemorării Tratatului de la Trianon.

Preşedintele PCM, Biro Zsolt, declara, miercuri, într-o conferinţă de presă organizată la Sfântu Gheorghe, că gestul prefectului reprezintă o "provocare" la adresa comunităţii maghiare şi că legea prevede în acest caz o amendă cuprinsă între 2.500 şi 5.000 de lei.

"Prefectul a aplicat amenda maximă, ceea ce, credem noi, denotă rea-credinţă, rea-voinţă din partea lui. Imnul acesta este un cântec bisericesc, este un psalm, un cântec sfânt al nostru, este imnul maghiarilor, nu numai al Ungariei, şi, dacă în România vorbim de stat de drept şi vorbim de democraţie, atunci cred că trebuie să ridicăm glasul în această privinţă, nu putem crea un precedent pentru că ar fi unul foarte periculos şi trebuie să facem tot posibilul ca legislaţia să fie schimbată. Normal ar fi ca într-o ţară europeană să putem intona toate imnurile ţărilor membre", afirma Biro Zsolt.

El adăuga că reprezentanţii formaţiunii vor contesta amenda.

Sancţiunea a fost aplicată în temeiul HG 1157/2001 privind Normele de arborare a drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României, care prevede la capitolul II, articolul 16, că "imnul naţional al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter internaţional, împreună cu imnul naţional al României, înaintea acestuia".

Prefectul judeţului Covasna, Marius Popica, declara că reprezentanţii instituţiei aveau pregătită documentaţia încă de la evenimentul din iunie, dar au decis să concretizeze sancţiunea pentru că PCM a continuat acţiunile care "ies din lege".

"Am pregătit amenda încă din iunie şi am decis să o şi aplicăm pentru că văd că PCM persistă în acţiuni care ies din limita legalităţii (PCM a organizat un miting pro-autonomie la Sfântu Gheorghe în 29 noiembrie - n.r.). Toată lumea poate organiza ce vrea şi când vrea, dar trebuie să răspundă pentru acţiunile care au loc. Am tot tolerat şi iată unde am ajuns, că primarul din Târgu Secuiesc nici nu trimite o coroană de Ziua Naţională, nu pune steaguri, iar câţiva cetăţeni arborează steaguri de doliu de 1 Decembrie. Evenimentul organizat de PCM în iunie a fost ilegal, legea spune foarte clar cum şi unde se poate cânta imnul unei ţări, eu nu am nimic cu imnul Ungariei, îl respect, dar de acum aplicăm toleranţă zero la orice activitate ieşită din lege", declara prefectul Marius Popica.

Citește și: