Cristian ANDREI
30773 vizualizări 15 dec 2012

Vicepreşedintele PNL, Dan Radu Ruşanu, a declarat pentru gândul că pentru o eventuală cooptare a UDMR la guvernare condiţia sine-qua-non este recunoaşterea de către maghiari a articolului 1 din Constituţie. În acelaşi timp. maghiarii au anunţat azi că nu participă la guvernare decât în aceste condiţii.

În articolul 1 din Legea Fundamentală se prevede că "România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil".

Liberalul susţine că orice negociere asupra acestui articol din Constituţie este considerată inacceptabilă de PNL.

"Celelalte negocieri urmează să fie purtate după acceptarea acestei condiţii", a precizat pentru gândul Dan Radu Ruşanu.

Pe 22 noiembrie, preşedintele Crin Antonescu afirma că poziţia USL privind articolul 1 din Legea Fundamentală este "ireconciliabilă" cu cea a UDMR.

Ce vrea să schimbe UDMR la articolul 1 din Constituţie

"Noi am spus că articolul 1 din Constituţia României nu corespunde cu realitatea şi nu suntem de acord cu această definiţie, dar atunci când se va propune amendarea Constituţiei, vom propune din nou o regândire a articolului 1", afirma în 2011 preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

În 2009, când era candidat la preşedinţie din partea UDMR, Kelemen Hunor susţinea: "noi de fiecare dată am spus: în legatură cu Articolul 1 avem o singură problemă - sintagma de stat national. Sintagma de stat unitar e ok, indivizibil, nu avem nimic, dar nu suntem de acord cu stat naţional. Noi spunem că într-o ţară în care cam 10% din populaţie reprezintă o altă etnie decât cea românească, nu poţi să spui că statul este naţional".

Cu cinci zile înainte de alegerile parlamentare din 9 decembrie, preşedintele UDMR a declarat că trebuie modificat articolul 1 din Constituţie.

În luna septembrie, liderul UDMR susţinea că în Constituţie sunt multe probleme, iar prima dintre ele se referă la articolul 1 din Legea Fundamentală privind sintagma stat naţional.

"Prima data trebuie modificat articolul care interzice modificarea primului articol, care este un nonsens. Până la urmă, Constituţia României a fost făcută şi a fost votată de oameni, deci nu e data de Dumnezeu. Eu înţeleg că în Biblie nu se poate modifica Apocalipsa de om, dar să interzici în Constituţie să modifici un anumit articol şi să nu ţii cont de realităţi, evoluţia societatii, de evoluţia UE, cred că este o gândire cam îngustă şi dintr-un alt secol", a spus recent preşedintele UDMR.

Liderii USL şi cei ai UDMR s-au întâlnit la începutul acestei săptămâni pentru a discuta despre posibilitatea colaborării în plan guvernamental. Discuţia urmează să fie reluată în următoarele zile pentru a se stabili dacă UDMR va primi un post de ministru şi alte funcţii pe linie guvernamentală în Cabinetul Ponta.

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a susţinut că singura variantă de colaborare guvernamentală este acordarea unui post de ministru Uniunii de către USL. Cei din USL au propus ca viitoarea colaborare guvernamentală se rezume la funcţii în deconcentrare, prefecturi şi directori în ministere. Cel care insistă pentru cooptarea UDMR la guvernare este Victor Ponta, în timp ce poziţii reticiente au exprimat Crin Antonescu, Liviu Dragnea, Dan Voiculescu şi Daniel Constantin.

Secretarul general al PSD a recunoscut că problema cooptării UDMR la guvernare reprezintă "cea mai fierbinte problemă pentru USL" şi că discuţiile dinaintea alegerilor parlamentare, când USL nu ştia sigur dacă va obţine majoritatea necesară modificării Constituţiei.

"Ne-am trezit cu 66 de mandate în Parlament. Pânã la aceşti 66 la sutã, discuţiile erau generate de nevoia de majoritate constituţionalã. Sigur cã acum situaţia este cu totul alta", a declarat la Antena3 Liviu Dragnea.

Citește și: