Clarice DINU
23665 vizualizări 22 iul 2012

Numărătoarea inversă până la ziua referendumului de demitere a lui Traian Băsescu creşte tensiunea pe scena politică în ultima săptămână a campaniei. Miza impusă de Curtea Constituţională - prezenţa a cel puţin 9.150.298 de români la vot pentru validarea referendumului - îi face pe actorii politici să se gândească mai puţin la regulile dezbaterii electorale şi mai mult la provocarea, prin orice mijloace, a emoţiei care să mobilizeze electoratul în favoarea lor. Fierberea cea mai mare este în tabăra USL. Ca să poată a face o figură bună pe 29 iulie, adversarii lui Traian Băsescu ar avea misiunea de a mobiliza la vot aproape 7,5 milioane de români, adică cel puţin diferenţa dintre numărul necesar de alegători pentru validarea referendumului şi cel al susţinătorilor care au votat la locale pentru primarii PDL, 1,6 milioane.

Şi de această dată primarii vor fi motorul electoral pe 29 iulie, iar USL se bazezează pe cele 5,6 milioane de voturi pe care edilii PSD, PNL şi PC le-au obţinut la alegerile locale.

DA sau NU la referendum? Votează AICI în REFERENDUMUL VIRTUAL Gândul şi câştigi un iPad2!

Cum mesajele dinspre tabăra Traian Băsescu-PDL sunt uneori contradictorii, democrat-liberalii marşând pe ideea neparticipării la vot, iar preşedintele suspendat susţinând contrariul, USL poate miza pe o participare semnificativă, în care opţiunile antiBăsescu să fie majoritare. Nu de neglijat poate fi şi prelungirea programului secţiilor, de la 07:00 la 23:00, şi înfiinţarea de noi spaţii de votare în special în zonele turistice.

De partea cealaltă, PDL este adeptul boicotării referendumului sub pretextul nelegitimării loviturii de stat instrumentate de USL. O astfel de strategie i-ar asigura întoarcerea lui Băsescu la Cotroceni, dacă referendumul nu e validat prin prezenţă. Cu toate acestea planul democrat-liberalilor este riscant deoarece, susţin surse din partid, preşedintele suspendat ia în calcul o demisie în condiţiile în care votul va fi net în defavoarea sa.

Deocamdată, preşedintele partidului Vasile Blaga nu a dat un mesaj tranşant în acest sens, cei care şi-au asumat strategia fiind o serie de lideri locali, prim-vicepreşedintele Cezar Preda şi vicepreşedintele Cristian Boureanu.

Mesaje dure pe final de campanie

Tonul electoral al ultimei săptămâni de campanie a fost dat la Iaşi, unde, unii după alţii, PDL-iştii şi USL-iştii au organizat mitinguri în acest week-end. "România are acum nevoie mai mult ca oricând să se vadă că există o forţă care pune capăt abuzului şi loviturii de stat a lui Ponta şi Antonescu, iar această forţă nu este alta decât poporul român. Românii înţeleg mai bine interesul naţional decât un grup de puşcăriabili din Parlamentul României", a susţinut Traian Băsescu, preşedintele suspendat fiind primul care a urcat sâmbătă pe scenă în faţa ieşenilor.

"Acum două luni, când a fost dat jos Guvernul, Traian Băsescu era supărat că el şi Mihai Răzvan Ungureanu aveau deja vândută ţara străinilor şi celor care le dau şpagă. Vă rog să mă sprijiniţi să ne apărăm ţara şi să o păstrăm doar pentru noi. Îin spun lui Traian Băsescu, care stă speriat şi turbat ca un scorpion, îi spun că vara aceasta nu se poartă albul lui, şi se poartă tricolorul României", a venit replica lui Victor Ponta, duminică. Premierul a fost susţinut de preşedintele interimar Crin Antonescu, care a spus că vrea "o Românie demnă, nu slugă" Europei.

Practic, cele două tabere şi-au transmis pe un ton mult mai dur mesajul în jurul căruia şi-au construit în ultimele săptămâni campania electorală.

Chiar înaintea suspendării din Parlament, pe 3 iulie, Traian Băsescu susţinea că mutările USL vizează punerea sub control a justiţiei, construindu-şi ulteriror campania pe această coordonată, susţinută şi pe reacţiile internaţionale critice ale reprezentanţilor UE. Tocmai din acest motiv, USL s-a repliat, dublând mesajul Băsescu egal PDl egal corupţie cu unul naţionalist de tipul "românii decid, nu UE".

Traian Băsescu, campanie pe coordonatele punerea sub control a justiţiei/ lovitură de stat/ România Europeană

3 iulie: "Suspendarea preşedintelui este doar o etapă intermediară, problema acestor domni şi a partidelor lor este punerea sub control a justiţiei"

11 iulie: "Eu nu apăr un scaun, am de apărat România europeană, acea Românie pe care am început să o construiesc împreună cu instituţiile statului şi cu românii acum opt ani, acea Românie pe care trebuie să o facem, o Românie europeană"

"Nu este cinstit să ai ca obiectiv acapararea integrală a instituţiilor statului şi punerea lor la dispoziţia partidului şi pentru a legitima această incorectitudine şi lipsă de democraţie să încerci să te ascunzi în spatele votului popular. De fapt, prin acest referendum USL vrea să îşi legitimize reflexele totalitare"

15 iulie: "Această lovitură dată instituţiilor statului, aproape militar, este dată în numele puşcăriabililor"

16 iulie: "Ne putem aştepta la un dezastru, dacă nu răspund rapid şi convingător. Dezastru care ne trimite înapoi în 2004, uităm de Schengen şi nu mai putem discuta ceea ce era iminent, restrângerea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)"

20 iulie: "Ei nu au ca obiectiv demiterea şefului STS, ci destructurarea tuturor instituţiilor de securitate naţională.Paiaţa de la Cotroceni va răspunde în faţa legii"

21 iulie: România are acum nevoie mai mult ca oricând să se vadă că există o forţă care pune capăt abuzului şi loviturii de stat a lui Ponta şi Antonescu, iar această forţă nu este alta decât poporul român".

USL, campanie pe coordonatele Băsescu=PDL=corupţie/ Românii decid, nu UE/ Ţara nu e de vânzare

Victor Ponta, 9 iulie: "Nu Angela Merkel votează la referendumul de pe 29 iulie. Cred că din punct de vedere politic creştin democraţii germani îl sprijină pe Traian Băsescu fără să ştie toate abuzurile şi toate încălcările pe care le-a comis Traian Băsescu. Doamna Merkel şi creştin democraţii germani, pentru că doar ei ţin partea domnului Băsescu, sunt cei care au crezut totdeauna în austeritate, în tăieri. E adevărat, mai multă austeritate în România şi Grecia şi în Italia şi Spania, mai puţin la dânşii. Până la urmă, nimeni nu poate după 29 iulie să conteste dreptul poporului român de a se pronunţa asupra preşedintelui României"

Victor Ponta, 11 iulie: "Plec la Bruxelles să opresc dezinformarea grosolană şi îngrozitoare cu suspendarea lui Băsescu"

Victor Ponta, 13 iulie: "Băsescu nu are ruşine şi onoare, are doar dorinţa de a nu ajunge în faţa justiţiei. Băsescu îşi joacă viaţa şi libertatea. Blejnar îi ducea lui Băsescu bani, putem demonstra asta după 29 iulie. Băsescu este bolnav de putere şi a doua miză că ştie ce a făcut cu Videanu cu energia, ştie ce a făcut ca să ajungă Elena Băsescu europarlamentar, ştie că va ajunge în faţa justiţiei pentru lucruri grave"

Crin Antonescu, 20 iulie: "Traian Băsescu este o epavă politică prin discurs, atitudine, aspect, comportament şi până la urma miza acestui referendum este ca întrega Românie să fie salvată de la a ajunge o epavă"

"Despre lovituri de stat, despre aprecierile lui Traian Băsescu legate de Comisia Senatului, despre tot acest delir cum l-am numit din seara trecută, eu aş vrea un singur lucru, anume ca reprezentanţii principalelor state cu tradiţie democratică să facă cunoscute aceste discursuri ale lui Traian Băsescu, conducerilor lor politice şi responsabililor politici din SUA şi din România"

Victor Ponta, 22 iulie: "Acum două luni, când a fost dat jos Guvernul, Traian Băsescu era supărat că el şi Mihai Răzvan Ungureanu aveau deja vândută ţara străinilor şi celor care le dau şpagă. Vă rog să mă sprijiniţi să ne apărăm ţara şi să o păstrăm doar pentru noi. Îin spun lui Traian Băsescu, care stă speriat şi turbat ca un scorpion, îi spun că vara aceasta nu se poartă albul lui, şi se poartă tricolorul României"

Crin Antonescu, 22 iulie: "Traian Băsescu e un om obişnuit să aibă în spate pe cineva, a avut în spate Partidul Comunist Român, era nomenclaturist la Revoluţie. Nu eu şi Ponta. A avut în spate Securitatea lui Ceauşescu. Acum minte că are în spatele lui Statele Unite şi Europa. Este o minciună. Nimeni din lumea liberă, într-o lume democratică, nu condiţionează o ţară ca România de prezenţa unui om ca Băsescu. Diferenţa dintre mine şi Băsescu este următoarea: eu vreau o Românei în picioare, care să nu mai fie confundată cu hoţi şi cerşetori. Vreau o Europă care să ne mulţumească pentru sutele de mii de români care muncesc acolo. Vreau o Românie demnă şi nu slugă"

Un ultim mesaj al USL pentru ultima săptămână de campanie a fost lansat dumică de liberalul Mihai Voicu care a susţinut că o reîntoarcere a lui Traian Băsescu la Cotroceni echivalează cu disponibilizări, tăieri de pensii şi salarii, desfiinţare de şcoli şi grădiniţe şi desfiinţarea SMURD.

 

 

 

Citește și: