Ioana Câmpean - Mediafax
15326 vizualizări 10 sep 2012

Nici n-au bătut bine palma pentru constituirea Alianţei România Dreaptă, că a şi început scandalul. Noua Republică(NR) a lui Mihail Neamţu îl atacă dur pe Mihai Răzvan Ungureanu, susţinând că Forţa Civică, formaţiunea pe care acesta a preluat-o oficial vineri, este una de "traseişti", averizând că rolul său de partener în noua construcţie de dreapta va fi pus la îndoială.

"MRU devine din ce în ce mai mult o dezamăgire pentru electoratul de dreapta, care aşteaptă cu adevărat o schimbare din temelii. Ezitările lui MRU din ultima vreme mă fac să cred că nu are capacitatea de a găsi totdeauna poziţia corectă pentru a ajuta la îndeplinirea acestui deziderat major al anului 2012 (...) Încropirea în grabă a unei echipe, culeasă fără discriminare din tot spectrul politic (y compris UNPR), precede momentul în care propriul rol de partener al reconstrucţiei dreptei va fi pus la îndoială", se arată într-un articol postat pe site-ul Noua Republică.

Neînţelegerile dintre Neamţu şi Ungureanu nu au rămas fără replică din partea PDL. Prim-vicepreşedintele Cristian Preda le-a transmis "amicilor" Mihai Răzvan Ungureanu şi Mihail Neamţu rugămintea de a fi "reţinuţi în declaraţii şi moderaţi în decizii" câtă vreme au loc negocierile pentru realizarea Alianţei România Dreaptă.

Cum a pornit scandalul

Liderii NR au fost nemulţumiţi de cum au decurs, duminică, negocierile din cadrul Alianţei România Dreaptă (ARD), la care, susţin ei, reprezentanţii Partidului Forţa Civică (PFC) nu s-au prezentat, punând condiţia ca Noua Republică să părăsească discuţiile.

"În euforia simulacrului de alegeri de vineri, câţiva din mulţii vicepreşedinţi ai PFC, proaspeţi colegi ai unor traseişti din tot spectrul politic, şi-au luat prea în serios rolurile şi au pretins nici mai mult nici mai puţin decât ca Noua Republică să părăsească masa negocierilor din Alianţa România Dreaptă, întrucât «discuţia trebuie purtată numai între partide politice». Există două variante: fie MRU nu-şi controlează prea bine oamenii din conducerea partidului, fie gestul este făcut cu ştiinţa sa", susţine Noua Republică.

"Ungureanu a aşteptat să i se pună pe tavă conducerea PDL-ului"

Noua Republică îl atacă dur pe Ungureanu, susţinând că este "o dezamăgire" pentru dreapta.

"Dincolo de acest episod care cred că va fi depăşit, cred că MRU devine din ce în ce mai mult o dezamăgire pentru electoratul de dreapta, care aşteaptă cu adevărat o schimbare din temelii a clasei politice. Ezitările lui MRU din ultima vreme mă fac să cred că nu are capacitatea de a găsi totdeauna poziţia corectă pentru a ajuta la îndeplinirea acestui deziderat major al anului 2012. Domnia sa a ezitat timp de o lună să plece din PNL şi a cochetat nu mai puţin de două luni cu ideea de a intra în PDL. A ratat şansa de a lupta din interiorul PNL pentru a se profila ca o alternativă la leadership-ul dezastruos al lui Crin Antonescu. După ce a făcut campanie pentru candidaţii PDL la alegerile locale, a aşteptat să i se pună pe tavă conducerea PDL-ului, partid din care nu a făcut niciodată parte şi de care nu îl leagă decât cele două luni de prim-ministeriat. Cum «ungurenii» s-au dovedit a fi prea puţini, în cele din urmă, a decis preluarea unui partid din cimitirul formaţiunilor politice, mişcare discutabilă din punct de vedere etic şi politic. Drumul pe scurtătură vine cu riscuri inerente. Încropirea în grabă a unei echipe, culeasă fără discriminare din tot spectrul politic (y compris UNPR), precede momentul în care propriul rol de partener al reconstrucţiei dreptei va fi pus la îndoială", se arată în articolul publicat pe site-ul Noua Republică.

În acesta se mai arată că "parte din oamenii adunaţi la grămadă în PFC sunt foşti membri Noua Republică, care la un anumit moment clamau lipsa de principii, contestau conducerea lui Mihail Neamţu şi cereau nici mai mult nici mai puţin dizolvarea structurilor de conducere pentru a se cocoţa în cele «reformate»".

Noua Republică mai arată că la vârful Partidului Forţa Civică sunt persoane "racolate în grabă" de la PSD, PRM, UNPR, PDL şi care sunt urmărite de "episoade de dizidenţă de mucava".

"Absenţa unor repere doctrinare solide în documentele PFC este evidentă. Raportarea obsesivă la «centru» (în locul unei poziţionări explicite pe dreapta spectrului politic) face din acest partid locul în care poziţia post-ideologică se îmbină în mod sordid cu personaje cel puţin atipice, venite din toate părţile spectrului politic. (...) Forţa Civică a pornit cu stângul şi de mână cu stânga. Tolerarea traseismului doctrinar în rândurile propriului partid reprezintă o abatere gravă de la principiile pe bază cărora ar trebui reconstruită clasa politică din România (principiu de altfel asumat şi în cadrul ARD odată cu semnarea manifestului comun). Cetăţenii aşteaptă de la partidele de dreapta oameni noi şi integri, cu cariere remarcabile şi soluţii pentru viitorul României. Ce primesc în schimb? Reciclarea unor politicieni marginalizaţi în fostele lor partide", mai susţine Noua Republică.

"Liga cinică a traseiştilor nu entuziasmează pe nimeni"

Într-un alt text, semnat de Mihail Neamţu, se arată că Forţa Civică ar fi presupus atragerea forţelor de dreapta din societatea civilă.

"Liga cinică a traseiştilor nu entuziasmează pe nimeni. Electoratul dreptei e inteligent şi nu poate fi păcălit. El vrea figuri noi care întrupează valori şi propun politici concrete de relansare economică. Va fi un fost ministru PSD al Sănătăţii de acord cu introducerea standardelor de procedură, de cost şi de calitate propuse de Noua Republică? Exclus. Domnul Ungureanu este o personalitate în care milioane de români şi-au pus speranţa. Echipa lui MRU trebuia să fie la fel de credibilă ca şi liderul. Este? Sub presiunea timpului, MRU a fost obligat să accepte soluţii neinspirate. Păcat. Timpurile excepţionale impun pesemne măsuri excepţionale", adaugă liderul Partidului Noua Republică. 

Mihai Răzvan Ungureanu a fost ales, vineri, preşedinte al partidului Forţa Civică.

Celelalte funcţii ale formaţiunii revin următorilor: Adrian Iuraşcu - prim-vicepreşedinte, Ştefan Pirpiliu - secretar general, Ion Bazac, Dan Liga, Doru Mărieş, Dan Cristian Popescu, Marian Săniuţă, Gabriel Biriş, Florin Bolchiş, Radu Botezatu, Sergiu Fendrihan, Daniel Ionaşcu, Ioan Mircea Hâncu, Adrian Semcu, Smaranda Vornicu - vicepreşedinţi, Gheorghe Moisescu şi Valentin Suvar - secretari generali adjuncţi, Despina Munteanu şi Denis Soare - secretari executivi, Sorin Pârcălabu - trezorier.

Citește și: