Gandul.info
Andreea Traicu
1966 vizualizări 29 nov 2017

Grupurile parlamentare ale PNL şi USR au părăsit, miercuri, plenul Senatului, în semn de protest faţă de poziţia comună semnată în numele Parlamentului de preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, ca reacţie la comunicatul Departamentului de Stat al SUA. După o pauză de consultări între liderii grupurilor PSD, PNL, USR şi UDMR, senatorii liberali şi membrii grupului USR de la Senat au decis să părăsească sala de plen.

Şedinţa plenului Senatului a fost suspendată din lipsă de cvorum. Senatorii PMP au fost primii care au părăsit sala de plen în semn de protest faţă de respingerea propunerii Opoziţiei de a se introduce pe ordinea de zi o dezbatere privind declaraţia comună semnată în numele Parlamentului de preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

PNL, USR şi PMP au cerut să se introducă pe ordinea de zi o dezbatere privind declaraţia comună semnată de preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, şi dată în numele Parlamentului, ca reacţie la comunicatul Departamentului de Stat al SUA. Senatorii au respins această propunere cu 46 de voturi „împotrivă” şi 25 „pentru”.

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au semnat, marţi, o poziţie comună faţă de comunicatul transmis de Departamentul de Stat al SUA, transmiţând că dezbaterile, deciziile şi voturile din Parlament se desfăşoară în numele suveranităţii poporului şi nu pot face obiectul niciunei forme de presiune.

La Camera Deputaţilor, parlamentarii au venit cu pancarte pe care era scris mesajul „Nu în numele meu", făcând referire la declaraţia comună semnată de preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, ca replică la comunicatul Departamentului de Stat al SUA, pe care deputaţii USR o contestă.

Iniţial, aceştia au protestat în faţa sălii de plen a Camerei Deputaţilor, însă, în contextul în care şedinţa nu a fost prezidată de Liviu Dragnea, au mers la biroul acestuia. După câteva minute, Dragnea, care se afla în birou, i-a primit pe parlamentari.

Mai mulţi deputaţi din Opoziţie au contestat, miercuri, în deschiderea plenului Camerei, declaraţia comună semnată de preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, şi dată în numele Parlamentului, ca reacţie la comunicatul Departamentului de stat.

Deputaţii Opoziţiei care au luat cuvântul şi au solicitat sancţionarea lui Dragnea pentru încălcarea Regulamentului şedinţelor comune, demisia acestuia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi s-au delimitat de declaraţia semnată de Dragnea şi Tăriceanu în numele Parlamentului.

Plenul Camerei Deputaţilor a debutat, miercuri, la ora 10.00, şedinţa fiind prezidată de vicepreşedintele Florin Iordache şi nu de către preşedintele Camerei, Liviu Dragnea. Preşedintele Camerei, Liviu Dragnea, nu a mai avut nicio ieşire publică de joia trecută, când s-a dezbătut şi supus votului moţiunea de cenzură depusă de PNL.

Barna (USR): Analizăm temeiurile juridice pentru a depune plângere penală împotriva lui Dragnea

USR analizează temeiurile juridice pentru a depune plângere penală împotriva preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, considerând că acesta a încălcat Regulamentul angajând Parlamentul printr-o declaraţie, fără consultarea plenului, a precizat, marţi, preşedintele USR Dan Barna.

„Colegii mei vor analiza temeiurile juridice şi vom vedea dacă vom folosi acest instrument sau nu. Poziţia noastră este că, asumând responsabilitatea Parlamentului fără nicio consultare, a săvârşit un abuz regulamentar explicit”, a spus Barna, după ce parlamentarii USR au protestat faţă de declaraţia semnată de Dragnea şi Tăriceanu în numele Parlamentului, ca reacţie la comunicatul Departamentului de Stat al SUA, pe holul Parlamentului şi au mers inclusiv în biroul lui Dragnea.

„Am stat câteva minute de vorbă. Discuţia a fost în acelaşi cadru pe care îl cunoaştem: domnia sa consideră că avea tot dreptul, că poziţia domniei sale putea fi asumată la nivelul Parlamentului. Ne-a spus să folosim instrumentele de contestaţie dacă nu suntem de acord recomandându-ne să ne îndreptăm spre instituţiile 'prietene'. A avut o atitudine neutră-condescendentă”, a spus Barna, după întrevederea cu Dragnea.

El a criticat modul în care Dragnea înţelege să facă politică, angajând întregul Parlament printr-un abuz.

„Există o majoritate largă. Dacă domnul Dragnea vrea să asume, să angajeze România pe această cale printr-o declaraţie a Parlamentului, cu toate consecinţele internaţionale pe care un astfel de gest l-ar avea, ar fi avut la dispoziţie lucrul acesta. Faptul că a abuzat de acel comunicat de presă angajând Parlamentul şi spunând ulterior că nu-l angajează, că numai pare că-l angajează, este în mod clar un exemplu în felul în care domnia sa înţelege să facă politică”, a spus Barna.

Deputaţii USR au protestat la Camera Deputaţilor, susţinând că se dezic de declaraţia semnată de Dragnea şi Tăriceanu în numele Parlamentului. Parlamentarii au mers la birou preşedintelui Camerei, fiind primiţi de Liviu Dragnea.

 

Citește și: