Liviu Dadacus - Mediafax
1421 vizualizări 13 dec 2017

UPDATE: Proiectul de hotărâre privind modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor a fost publicat, miercuri, în Monitorul Oficial, la aproximativ o oră de la adoptarea de către plen, opoziţia acuzând PSD şi ALDE că se grăbesc, astfel, să adopte modificările Legilor justiţiei.

„Monitorul Oficial a a executat, iar legile Justiţiei vot fi puse pe masa lui Dragnea, cum v-aţi dorit", a acuzat, miercuri, în plen, liderul grupului PNL din Cameră, Raluca Turcan, după publicarea în Monitor a modificării Regulamentului. Preşedintele de şedinţă, deputatul PSD Florin Iordache, i-a replicat lui Turcan că Monitorul Oficial era obligat să publice ceea ce s-a votat în Parlament.

Proiectul de hotărâre care modifică Regulamentul a fost adoptat cu 176 de voturi „pentru" şi 88 de voturi „împotrivă".

După vot, deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu şi-a pus o cruce roşie pe gură şi a acuzat PSD de comportament dictatorial.

Deputatul PNL Raluca Turcan a acuzat, după vot, faptul că această modificare „pune capăt" democraţiei. „Azi, PSD, ALDE şi UDMR au creat cadrul ca un grup de interese cu comportament infracţional să decidă după bunul plan pentru a-şi salva pielea de propriile dosare în faţa justiţiei".

„Nu aţi închis gura parlamentarilor, aţi închis gura românilor",a acuzat şi deputatul PMP Ionuţ Simionca.

Textul adoptat de plen are următorul conţinut: „După ce timpul de dezbatere stabilit în funcţie de complexitatea raportului a fost epuizat, dezbaterea se încheie şi preşedintele de şedinţă supune votului amendamentele cuprinse în raportul comisiei, în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în ordinea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaţilor prezenţi, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul din amendamentele din raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma iniţială”.

Deputatul USR Stelian Ion a criticat, la dezbateri generale, faptul că plenul nu ştie ce votează, întrucât Raportul Comisiei de Regulament care se referă la acest amendament nu este accesibil la caseta deputaţilor.

„Pe site nu e raportul. Ridicaţi mâna care ştiţi ce votaţi. E bătaie de joc, faceţi de râs o ţară întreagă, arucaţi Parlamentul în derizoriu”, a spus Stelian Ion.

„Nu are acest amendament legătură cu proiectu de hotărâre. E doar un artificiu pe care l-aţi identificat pentru că v-aţi dat seama că dacă retrimiteţi la comisie proiectul anterior nu îl mai puteaţi dezbate azi, ori necesitatea dvs. era de a rezolva problema azi”, a acuzat şi deputatul PNL Gabriel Andronache.

Şi deputatul PMP Robert Turcescu a acuzat faptul că deputaţii nu au în faţă textul Raportului.

„Nu aveţi textul în faţă, l-am cerut domnului Nicolicea, domnului Marton, mi-au spus că amendamentul a fost formulat verbal şi că nu avem o formă scrisă. Textul e ţinut sub cheie de domnul Nicolicea. Textul vorbeşte de timp aplicat în funcţie de complexitatea proiectului dezbătut. Cine stabileşte cât e de complexă dezbaterea? În funcţie de numărul de pagini, mi s-a spus”, a spus Turcescu.
Un alt amendament care modifică Regulamentul şi care a fost adoptat miercuri prevede că „Membrii comisiei pot respinge o singură dată, motivat, propunerea grupului parlamentar căruia i-a revenit funcţia, situaţie în care grupul parlamentar respectiv nominalizează o altă persoană, alegerea candidatului urmând procedura prevăzută la alin. (4)”.

Şi acest amendament a fost criticat vehement de opoziţie.

Citește și: