Sorina Ionaşc
2324 vizualizări 14 aug 2013

Vestea că doi membri PC, directorul adjunct al APIA şi un om de afaceri, au fost reţinuţi pentru fapte de corupţie, după ce procurorii DNA i-au acuzat de măsluirea unei licitaţii la ulei în programul PEAD 2013, i-a uimit pe liderii Partidului Conservator. Cel puţin aşa se declară ei, începând chiar cu preşedintele partidului şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care a spus că nu a avut niciodată nicio suspiciune că s-ar putea întâmpla ceva ilegal în cadrul instituţiei pe care a condus-o.

"Am dispus toate măsurile legale, am cerut Corpului de Control efectuarea de urgenţă a unui control la APIA cu privire la activitatea lui Aurel Pană. Nu m-am aşteptat niciodată la asta, nu am avut niciodată niciun fel de suspiciune, mereu am plecat de la impresia că toţi angajaţii sunt valoroşi, de bună credinţă. Acum trebuie să reparăm imaginea instituţiei, este foarte importantă credibilitatea, mai ales când vorbim de fonduri europene. Sub conducerea mea, la APIA nu s-a întâmplat niciodată nimic de acest gen şi îmi place să cred că instituţia a avut de câştigat", a declarat Constantin, contactat de gândul.

Nici colegii conservatori din Parlament nu se aşteptau la o asemenea faptă a lui Aurel Pană (directorul general adjunct al APIA). Deputatul Ion Diniţă, totodată şi vicepreşedinte al Partidului Conservator s-a arătat de-a dreptul şocat de veste, spunând că Pană era "un om cumsecade".

"Nici nu-mi vine să cred, sunt de-a dreptul şocat, m-a blocat efectiv. Chiar mă surprinde că Pană a putut să facă aşa ceva", spune el. Întrebat dacă se cunoştea de mult cu directorul arestat, deputatul PC a dat-o la întors. "A, nu aveam o relaţie de zi cu zi, îl ştiam de la partid, părea un om cumsecade, un om normal. Dar cine a greşit, trebuie să plătească. S-ar putea să fie şi o lovitură de imagine, o chestie aşa, înainte de alegerile europarlamentare", a spus Diniţă, pentru gândul.

Măsuri trebuie luate de urgenţă. "Faceţi curăţenie, daţi afară pe oricine. Nu vreau să existe niciun fel de toleranţă", a răbufnit premierul Victor Ponta, în timpul şedinţei de Guvern. Zis şi făcut, aşa cum a anunţat şi Daniel Constantin, în prima şedinţă a partidului, se va cere suspendarea din funcţie a încriminaţilor şi, ulterior, dacă se dovedeşte, se va ajunge la excludere.

Liderul senatorilor PC, Vasile Nistor, având şi funcţia de preşedinte executiv al partidului, merge pe mâna justiţiei. "Cred că acolo unde se încalcă legea, arestarea e o măsură normală într-un act de justiţie. Actele de corupţie trebuie pedepsite, indiferent că-s colegi de partid. Oricum, nu suntem singurul partid care are oameni cu probleme cu legea", a spus el, pentru gândul.

Nici de la Camera Deputaţilor cei doi acuzaţi Aurel Pană şi Mugur George Voinea nu găsesc susţinere din partea conservatorilor. Liderul de grup şi vicepreşedinte al PC, Bogdan Ciucă, nu doar că vrea ca justiţia să-şi facă treaba, ci nici nu ştie cine sunt aceşti doi indivizi.

"Nu ştiu nimic despre subiect, nici nu ştiu cine e Voinea ăsta, sigur sunt membri PC? Când un partid e compus din trei membri, atunci ştii tot despre ei, dar când ai zeci de membri n-ai cum să-i urmăreşti pe toţi. Oricum, justiţia trebuie să-şi spună cuvântul, o să facem o şedinţă de partid şi probabil se va propune excluderea lor", a declarat Ciucă, contactat de gândul.

Procurorii DNA i-au reţinut pe directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Aurel Pană, şi pe Mugur George Voinea, membru PC şi director al unei firme, şi cer miercuri Tribunalului Bucureşti arestarea lor preventivă pentru fapte de corupţie.

Potrivit procurorilor, schema era simplă: Pană (oficial guvernamental, membru al Partidului Conservator) avea la dispoziţie 16 milioane de euro fonduri europene iar Voinea (om de afaceri, membru al Partidului Conservator) avea ulei de vânzare; Pană i-a atribuit contractul lui Voinea, în schimbul unui comision de 10 la sută; uleiul vândut de Voinea era mai scump decât în supermarket şi el trebuia să ajungă sub formă de ajutor de stat persoanelor nevoiaşe din România.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Aurel Pană, director general adjunct al APIA şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, a fost reţinut pentru luare de mită şi trafic de influenţă, iar Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, pentru trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită.

Citește și: