Gandul.info
Robert VERESS
1002 vizualizări 18 mar 2011

Soţia ambasadorului Ungariei şi-a încheiat discursul în care acitat din Viktor Orban cu un vers din Wass Albert: "Legyen Erdélyújra, ami volt!" - "Să fie Ardealul din nou ce-a fost!" Acest vers,din poemul "Eliberarea Ardealului", a fost rostit în faţa a sute demartori. Wass Albert a fost declarat criminal de război.

  • Strofa din care face parte versul este următoarea:"Legyen Erdély újra, ami volt!/ Óvjukmeg a székelyeket/ a románok rémtetteitől" ("Să fie Ardealul dinnou ce-a fost!/ Să-i apărăm pe secui/ De faptele odioase aleromânilor").

Conform Wikipedia, Wass Albert a fost un nobil maghiar,deţinând titlul de Conte de Czege şi Szentegyed. S-a născut în1908, la Răscruci(JudeţulCluj) şi s-a sinucis la 17 februarie,1998 în Astor, Florida (Statele Unite).A fost fiul lui Endre Wass (1886-1975) şi al baronesei Ilona Bánffyde Losonc (1883-1960). A fost inginer forestier, scriitor şipoet.

În perioada ocupării Transilvanieide Nord ca urmare a dictatului dela Viena, prin scrierile sale patriotice, Wass a exacerbatrelaţiile dintre maghiarii şi românii din Transilvania. Carăsplată a fost premiat de înalte instituţii academice din Ungaria,fiind numit totodată membru al Academiei Ungare, "pentrucunoştinţele sale forestiere".

În mai 1946, atât Albert Wass, cât şi tatăl său Endre Wass aufost condamnaţi la moarte în contumacie de TribunalulCluj, iar posesiunile le-au fost confiscate, fiind găsiţiresponsabili pentru evenimentele care au avut loc în septembrie1940, când un locotenent ungur, pe nume Pakucs, a arestat şaselocuitori din Sucutard şi aexecutat patru dintre ei (doi români şi două evreice) înlocalitatea Ţaga.

Albert Wass a fost găsit responsabil şi pentru instigarea şiprovocarea măcelului de la Mureşeniide Câmpie, când soldaţi unguri, conduşi de locotenentul GergelyCsordás, au ucis 11 persoane civile.

Wass este în continuare considerat oficial criminal de război,fiind documentat de Muzeul Holocaustului.

Citește și: