Departamentul Corespondenţi - Mediafax
Cristian ANDREI
14148 vizualizări 14 oct 2014

Premierul Victor Ponta a avut prima reacţie la declaraţiile lui Traian Băsescu, care a afirmat despre el că a fost ofiţer acoperit, declarând că "sunt numai minciuni". Ponta participă la Iaşi la slujba de Sfânta Parascheva, ocazie cu care premierul a adăugat că se va ruga şi pentru şeful statului, care ”este extrem de tulburat şi frământat”.

”Vă spun cu toată deschiderea că azi o să mă rog şi pentru preşedintele Traian Băsescu, pentru că este extrem de tulburat şi frământat şi România nu trebuie să mai depindă de tulburările unei persoane. Eu cred că există instituţii ale statului care, dacă cineva a încălcat legea, îl va trage la răspundere”, a declarat Ponta.

El a mai spus că din 1995, când a terminat Facultatea de Drept, a respectat legile şi şi-a servit ţara şi va face acest lucru în continuare.

"În ceea ce mă priveşte pot să vă spun foarte clar şi foarte sigur că după ce am terminat facultatea de Drept în 1995 şi până azi sunt douăzeci de ani de fiecare dată am respectat legile ţării, mi-am servit ţara, ca magistrat, ca deputat, ca ministru şi o voi face la fel ca preşedinte al României", a afirmat Ponta.

Premierul a mai susţinut că Traian Băsescu se exprimă ”într-un mod total inacceptabil pentru un preşedinte”, folosind această funcţie şi instituţiile pentru a o susţine pe Elena Udrea.

"Băsescu se exprimă într-un mod inacceptabil pentru un preşedinte în funcţie la adresa tuturor contracandidaţilor doamnei Udrea. Faptul că foloseşte funcţia de preşedinte şi instituţiile pentru a susţine un candidat este evident un mod de a nu se comporta ca preşedinte şi vă asigură că atunci când voi fi preşedinte veţi vedea ceea ce vedem în ultimele zile poate fi schimbat cu adevărat"  a afirmat Victor Ponta.

Întrebat dacă este ceva adevărat din ceea ce a afirmat luni seară preşedintele Băsescu, premierul a afirmat: ”Nu este adevărat, sunt numai minciuni. Sunt numai minciuni”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce reprezintă "o ilegalitate constituţională" şi "o incompatibilitate", potrivit Constituţiei vechi.

Întrebat dacă faptul că Victor Ponta a fost şi ofiţer acoperit şi procuror nu este o ilegalitate, preşedintele Traian Băsescu a spus că este "o ilegalitate constituţională".

Băsescu a spus că la numirea Guvernului a întrebat telefonic dacă există ofiţeri acoperiţi în Executiv. "La numirea prin Parlament, eu nu verific, atunci când sunt instalări de guverne, pentru că mă obligă Constituţia să-i numesc şi n-am ce face. Dar atunci am întrebat telefonic. Mi s-a spus că nu este niciun ofiţer acoperit, am închis subiectul, îmi veneau de la Parlament, oricum trebuia să-i validez. Şi chiar mi-aduc aminte că am spus-o: Guvernul nu are niciun ofiţer acoperit. Nu mi-a dat prin cap că ar fi rezervişti acoperiţi", a afirmat Băsescu, la Realitatea Tv.

"Oricum n-aveam ce să fac, pentru că pe votul Parlamentului eu nu pot respinge un guvern sau un prim-ministru", a mai spus el.

Şeful statului a explicat că "neliniştea" i-a fost stârnită în momentul în care senatorul Valer Marian a făcut o interpelare privind calitatea de ofiţer SIE a lui Victor Ponta. "Nu atât interpelarea, cât lipsa de răspuns şi pe urmă discuţiile din presă", a mai spus Băsescu.

 

Citește și: