Adrian Ilie
2798 vizualizări 2 nov 2017

„Încep prin a exprima regretul meu cu privire la atacul pe care l-aţi lansat azi la adresa mea ca preşedinte al Senatului, total nepotrivit pentru demnitatea unui preşedinte al ţării, atât ca limbaj, cât şi ca argumentaţie. Această manieră de exprimare publică devoalează starea dumneavoastră de nervozitate pe care pot s-o înţeleg, dar nu pot s-o accept, stare generată de o serie de adevăruri despre domnia voastră care nu vă convin, dar care au devenit notorii şi pe care le-am reiterat opiniei publice zilele trecute (...) Eu nu sunt timorat nici de dosarele pe care le fabrică la comandă zeloasa dumneavoastră colaboratoare, Codruţa Kovesi, şi nici de alte instrumente utilizate de 'statul paralel'”, se arată în scrisoarea pe care Tăriceanu a dat-o publicităţii joi seara.

Preşedintele Senatului ţine să contrazică afirmaţiile lui Klaus Iohannis despre faptul că nu există un stat paralel în România, Tăriceanu afirmând chiar că Iohannis este produsul acestuia.

„Ba există, domnule preşedinte, iar dumneavoastră sunteţi produsul acestor forţe, având rolul de a executa întocmai şi la timp planurile oculte ale 'statului paralel'. Doar nu vă închipuiţi că aţi câştigat alegerile din 2014 pentru inexistente merite politice sau pentru ilegalităţile comise în calitate de primar al Sibiului. Nu. Aţi fost ales de 'statul paralel' să câştigaţi alegerile pentru că sunteţi şantajabil cu dosare penale şi, deci, uşor de manevrat de cei care controlează cu adevărat 'statul paralel'. Când e vorba despre adversari politici, termenul dvs. preferat este: 'penal'. Ce adjectiv credeţi că vi s-ar potrivi după ce s-a dovedit că familia dumneavoastră a obţinut prin fals şi uz de fals nişte spaţii locative valoroase la Sibiu în perioada când eraţi primar?”, scrie Călin Popescu-Tăriceanu.

El îl acuză pe şeful statului că preferă „metoda absurdă” a negării evidenţelor ieşite la suprafaţă în urma audierilor din comisiile parlamentare ale unor persoane din interiorul sistemului. „În lipsă de argumente şi nedorind ca opinia publică să afle mai multe, aţi ales metoda absurdă a negării evidenţei şi, în plus, aţi refuzat ca, în calitate de şef al CSAT, să luaţi masuri faţă de faptele grave prezentate la Parlament, deşi aveaţi obligaţia s-o faceţi”, susţine preşedintele ALDE.

Tăriceanu consideră că Iohannis a inversat cauza cu efectul. Astfel, dosarul întocmit împotriva sa este efectul declaraţiilor pe care preşedintele Senatului le-a făcut împotriva abuzurilor DNA şi serviciilor secrete, nu invers. „În plus, vă reamintesc că aceste critici publice sunt făcute cu multă vreme în urmă, de circa 3 ani. 'Statul paralel', pe care cu onor îl patronaţi, a încercat ca şi în alte cazuri să mă reducă la tăcere, dar, ce să vezi, reţeta n-a reuşit”, a scris Tăriceanu.

El a răspuns şi afirmaţiei lui Klaus Iohannis, potrivit căreia liderul ALDE „nu face bine politicii”. „Aveţi dreptate, nu fac bine politicii promovate de dumneavoastră. Aveţi dreptul să exprimaţi un punct de vedere, dar de acelaşi drept mă bucur şi eu”, a ripostat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului îl acuză pe Iohannis că, prin opoziţia manifestată faţă de schimbările preconizate în sistemul judiciar, arată că vrea să păstreze controlul pe care şeful statului l-ar exercita asupra Justiţiei. „Această atitudine duplicitară chiar face rău politicii”, a adăugat Popescu-Tăriceanu.

În plus, liderul ALDE îi reproşează lui Iohannis faptul că nu doreşte introducerea unui prag pentru abuzul în serviciu, în condiţiile în care acesta a fost cerut printr-o decizie a CCR. „În ultimii ani s-a impus o cutumă necesară la nivelul liderilor politici de a nu politiza deciziile CCR prin critici publice. Este o cutumă pe care am respectat-o pentru că respect Constituţia. Dumneavoastră aţi încălcat-o şi, mai grav, alimentaţi un curent de opinie conform căruia deciziile CCR şi Constituţia se respectă doar atunci când servesc intereselor proprii. Se induce astfel percepţia că deciziile Curţii Constituţionale sunt facultative, că pot fi puse la îndoială şi, deci, că legea fundamentală a statului poate fi pusă la îndoială”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, joi, despre Călin Popescu Tăriceanu că este puţin obsedat şi are declaraţii ciudate, după ce preşedintele Senatului l-a acuzat că este beneficiarul statului paralel.

„În România nu există forţe oculte sau un stat paralel. O vreme am urmărit declaraţiile domnului menţionat, care a fost şi premier, a avut abordări câteodată interesant de urmărit. De la o vreme nu mai urmăresc afirmaţiile acestui domn pentru că au devenit din ce în ce mai ciudate. Câteodată se crează impresia că e puţin obsedat şi persoane puţin obsedate nu fac bine politicii. Culmea, abordările au apărut cu intensitate de când procurorii l-au deferit Justiţiei pe acest domn", a răspuns preşedintele Klaus Iohannis acuzaţiilor venite din partea lui Călin Popescu Tăriceanu.

Citește și: