Alina Matis
5855 vizualizări 14 nov 2014

Dacă impedimentele deja existente cu privire la şansele ca toţi românii din străinătate dornici să voteze să o poată face, există încă o problemă: numeroşi reprezentanţi ai partidelor arondaţi secţiilor de votare din afara ţării şi-au anunţat intenţia de a lipsi de la votul de duminică. Aşa s-a întâmplat şi în primul tur de scrutin, după cum gândul a relatat la momentul respectiv.

Problema ne conduce la o complicată dispută instituţională, precum şi la o serie de consecinţe care periclitează desfăşurarea votului de duminică. Pe scurt, şirul evenimentelor este după cum urmează:

- partidele anunţă reprezentanţi în secţii -> se trasează componenţa secţiilor, cu preşedinte din partea MAE şi trimişii partidelor -> după haosul din primul tur, MAE a alcătuit, împreună cu BEC, o listă de diplomaţi care să fie folosiţi pentru completarea comisiilor până la numărul maxim, de şapte membri -> unii dintre reprezentanţii partidelor nu vin duminică la vot -> ei nu pot fi înlocuiţi din lista de diplomaţi, pentru că BEC spune că legea nu o permite -> secţiile rămân cu mai puţini oameni -> ştampilele şi cabinele de vot cu care au fost completate secţiile (până la maximul de şapte) după scandalul primului tur nu pot fi, teoretic, folosite -> Biroul pentru Străinătate şi BEC susţin că, dacă vede coada de români, preşedintele secţiei poate decide, pe proprie răspundere, să îi dea unui membru al comisiei mai multe ştampile şi cabine în subordine, însă, dacă vreo ştampilă se rătăceşte, este vina lui.

Noul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, a precizat la începutul săptămânii că „în mai multe locuri, rata mică de vot a fost datorată faptului că au fost comisiile incomplete" şi „au lipsit cam 120 de reprezentanţi ai partidelor politice”.

Menţionăm că astăzi sunt noi proteste, atât în oraşe din România, cât şi din străinătate, pe subiectul alegerilor prezidenţiale. Detalii, AICI.

UPDATE 19:00 Potrivit unor informaţii primite din Londra, dar neconfirmate încă pe canale oficiale, atât la ICR, cât şi la Consulatul României, sunt doar patru membri în secţia de votare, câte trei dintre reprezentanţii politici urmând să absenteze. Dacă situaţia nu se rezolvă până duminică, înseamnă că, la aceste două secţii, cel puţin, se va vota chiar mai greu decât în primul tur.

UPDATE 16:00 Principalele declaraţii ale lui Teodor Meleşcanu pe acest subiect, făcute înainte de a pleca spre Munchen şi, de acolo, la Paris, de unde să supravegheze votul din străinătate:

- De la început doresc să vă spun că structura MAE, atât misiunile noastre diplomatice, cât şi centrala MAE, suntem pregătiţi pentru ziua de duminică atunci când se va desfăşura cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.

- Revin cu rugămintea sau cu recomandarea către cetăţenii români care votează în străinătate, ca în măsura posibilului să se prezinte la alegeri începând cu primele ore ale dimineţii pentru a evita aglomerarea. Le recomand să utilizeze timpul la dispoziţie începând cu orele 7:00 ale dimineţii şi pe durata tuturor celor 14 ore în care se poate exprima votul, conform legii.

- De asemenea, vă informez că am luat notă de comunicatul BEC numărul 32 din 11 noiembrie 2014 şi am constatat că niciuna din propunerile transmise de MAE nu a fost acceptată şi mă refer aici la propuneri pe care le-am inaintat referitoare la simplificarea rubricilor din tabelul electoral şi la modificarea adreselor unor secţii de vot, cu păstrarea numerotării acestora. În ceea ce priveşte suplimentarea numărului de secţii de votare, faţă de solicitarea MAE din 11 noiembrie 2014, ca BEC să adopte hotărari sau decizii in conformitate cu Legea nr. 370/2004, prin care să se clarifice fără echivoc temeiul legal pentru înfiinţarea de noi secţii in străinătate, precum şi procedurile aferente şi termenele legale de înfiinţare şi de constituire sau contestare, după caz, a birourilor electorale ale acestora, MAE constată că BEC nu a oferit clarificările recesare.

- Folosesc acest prilej şi pentru a reaminti că MAE a făcut un apel şi eu acum îl adresez personal către toţi membrii birourilor secţiilor de votare din străinătate de a se prezenta şi de a-şi exercita atribuţiile în secţiile de votare la data de 16 noiembrie aşa cum prevede legea. Dincolo de acest apel public foarte important, ţin să vă informez că am făcut demersuri în cursul acestei zile pe langă toate formaţiunile politice, rugând să ia această responsabilitate în serios şi să comunice Biroului Electoral pentru străinătate, de urgenţă, numele unor persoane din partea lor care pot să înlocuiască pe acelea despre care se ştie sau care au anunţat deja foarte clar că nu se vor prezenta la secţiile de votare din străinătate duminică. Eu sunt aici şi să trag un semnal de alarmă, întrucat am primit deja semnale, şi dau aici exemplul oficiului Londra, dar nu este singurul, unde lista a fost completată până maximum permis de şapte cu personal MAE, dar alţi membri din mai multe secţii, reprezentanţi ai partidelor, au anunţat deja că nu se vor prezenta duminică la scrutin. Biroul Electral pentru străinătate a fost informat de această situaţie şi suntem siguri că au informat, la rândul lor, Biroul Electoral Central.

- Repet, am făcut tot ce este posibil şi tot ceea ce ţine de noi, MAE, ambasade şi misiuni diplomatice şi consulare.

- Măsurile care s-au luat asigură, din punctul meu de vedere, cel puţin o dublare a numărului celor care au votat la primul tur, cu condiţia ca să fie reunite două condiţii (sic!, n.red.): să completeze declaraţia pe proprie răspundere înainte de a intra în secţia de votare şi în al doilea rând, cu condiţia esenţială ca în toate secţiile de votare membrii comisiei - cei şapte membri ai comisiei- să fie prezenţi. Orice membru care lipseşte înseamnă o reducere cu 15% a numărului celor care votează. De asemenea, să vină toţi cetăţenii cât mai devreme cu putinţă la vot.

- (întrebat de gândul care este recomandarea MAE pentru preşedinţii secţiilor din străinătate care rămân, pe fondul absenteismului reprezentanţilor partidelor, cu numărul maxim de ştampile şi cabine, dar fără suficienţi membri în comisia de votare - ar trebui să încerce să folosească toate ştampilele, cum recomandă BES şi BEC în articolul de mai jos?) Nu se pot folosi, pentru că procesul de votare ţine strict de oamenii care lucrează, respectiv vii cu declaraţia, o semnezi în faţa lui, i-o dai, te trece în tabelul de vot, îţi dă ştampila, verifică cu cartea de identitate pe care o laşi - Dacă se merge aşa cum trebuie, totul (votul, n.red.) durează între 15 şi 20 de secunde. Ideea că ar putea să funcţioneze şapte cabine cu doi membri nu este corectă, pentru că nu ar putea asigura condiţii suficiente... Nu am cunoştinţă. Dacă s-a făcut această recomandare (sugestia BES, care poate fi citită în articolul de mai jos, n.red.), vom ţine seama de toate recomandările BEC şi BES, care asigură fluidizarea votului. Din punctul nostru de vedere, nu e niciun fel de problemă. Dacă a fost într-adevăr această decizie (nu e decizie, ci recomandare, n.red), aşa vom face.

- Am discutat cu toţi secretarii generali ai partidelor şi am insistat ca în cursul zilei de astăzi să verifice care sunt cetăţenii care nu participă din partea acestor partide la vot. Doi: să ne facă propuneri - nu nouă, ci BES -, de înlocuire a lor. Trei: în cazul în care acest lucru nu va fi posibil, să vedem dacă membrii altor partide vor să suplimenteze cu o persoană, pentru că este posibil să ai două persoane care reprezintă acelaşi partid.

Analiza problemei, pe întrebări:

Nr. 1: De ce nu e folosită lista de diplomaţi pentru acoperirea absenţilor?

Toate instuţiile responsabile de alegeri contactate azi de gândul au confirmat că există semnale clare că „mulţi” (aprecierea îi aparţine Biroului Electoral pentru Străinătate) reprezentanţi ai partidelor nu se vor prezenta la secţia de vot: „Avem semnale că mulţi reprezentanţi ai partidelor nu vor veni”, a spus Andra Asănică, locţiitor al preşedintelui BES.

Problema principală pe care o presupune „chiului” lor este că absenţii din ziua votului nu pot fi înlocuiţi, pentru a ajuta ca procesul de vot să meargă mai bine. MAE a făcut o solictare în acest sens, pe care BEC a respins-o (vezi foto).

Biroul a explicat azi, la cererea gândul, prin purtătorul de cuvânt, Marian Muhuleţ, că absenţii partidelor trebuie înlocuiţi tot cu reprezentanţi ai partidelor. „Locul e al partidului”, a punctat Muhuleţ.

„Legea nu permite înlocuirea reprezentanţilor din partea partidelor politice cu personal MAE. Excepţie o face situaţia în care nu există reprezentanţi ai unui partid politic în procesul verbaş. În acest caz, poate fi suplimentat numărul de membri până la maximul de 7. În Londra - secţia de votare nr. 1, au fost numiţi 6 reprezentanţi de partide, plus preşedintele, din partea MAE”, a explicat pentru gândul Iolandanda Costide, reprezentant ACL în secţia din sediul ICR Londra. Gândul a confirmat aceste declaraţii şi pe canale oficiale.

„Dacă partidele nu îşi trimit reprezentanţii sau aceştia nu se prezintă, nu pot fi înlocuiţi. MAE nu poate inlocui reprezentanţi ai partidelor decât pentru a constitui numărul minim legal permis, ca o comisie de vot să poată funcţiona”, a adăugat Costide.

Cu alte cuvinte, dacă o comisie de vot are în documentul de constituire doar cinci membri - preşedintele (MAE) + patru reprezentanti de partide, atunci mai pot fi numiţi încă doi reprezentanţi în comisia de vot, până la şapte. Dar, dacă din cei patru nu se prezintă doi, MAE nu îi poate înlocui, ne-a mai explicat reprezentanta ACL.

MAE şi Biroul Electoral pentru Străinătate ne-au confirmat că au completat comisiile în secţiile din străinătate, dar încă se mai lucrează cu partidele, care sunt îndemnate să îşi trimită oamenii în ziua votului.

Nr. 2: Ce efect au absenţii politici?

Gândul a arătat deja (AICI şi AICI) că propunerile MAE, atât prin vocea fostului, cât şi a actualului ministru de Externe, pentru organizarea turului al doilea de scrutin al alegerilor prezidenţiale, nu sunt nici pe departe suficiente pentru ca românii din străinătate să poată vota (estimând o creştere a alegătorilor care se prezintă cel puţin la fel ca prezenţa de la turul doi din 2009 - cu toate că se aşteaptă ca anul acesta să fie mult mai mare, şi în semn de protest faţă de problemele din primul tur). Astfel, că absenţii nu fac decât să complice şi mai mult problema.

Mai mult, procedural, un membru al secţiei de vot răspunde de o ştampilă şi o cabină de vot. Cum, după scandalul din primul tur, toate ştampilele şi cabinele (acolo unde spaţiul fizic a permis-o) au fost suplimentate la numărul maxim de şapte, absenţii fac redundante aceste eforturi de suplimentare.

Nr. 3: Ce se poate face pentru a nu ţine ştampilele la sertar şi alegătorii la coadă?

Am întrebat, pe tot parcursul zilei, ce se întâmplă cu ştampilele suplimentate, în condiţiile în care reprezentanţi de-ai partidelor ar lipsi. Răspunsurile, însă, diferă:

„Numărul de ştampile folosite, trebuie să fie egal cu membrii în comisia de vot, egal cu numărul de cabine, egal cu cetăţenii români care au voie să fie în secţia de vot”, a explicat pentru gândul Iolanda Costide, reprezentant ACL în secţia de la ICR Londra.

„Ba da, pot folosi toate ştampilele, organizându-se la faţa locului. E vorba de bunăvoinţă şi de organizare practică la nivelul secţiei”, a replicat pentru gândul purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.

La fel spune şi Biroul Electoral pentru Străinătate: deşi regula e de un om-o ştampilă-o cabină, se pot face excepţii, dar pe răspunderea preşedintelui secţiei. Acesta poate decide, în baza numărului de români care aşteaptă să voteze şi a numărului de membri pe care îi are disponibili în comisie, să dea mai mult de o ştampilă şi o cabină unui om. „Noi le-am recomandat să le folosească pe toate”, a declarat pentru gândul Andra Asănică, locţiitorul preşedintelui Biroului pentru Străinătate, care admite că, dacă urmează acest sfat, preşedinţii de secţie „şi-o asumă”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Brânduşa Predescu, a comentat, la rândul său, că toate eforturile de fluidizare a votului din străinătate devin irelevante dacă membrii politici nu se prezintă duminică. „Găurile care vor fi - şi vor fi - vor contribui la noi probleme” duminică, ne-a spus Predescu.

„Bunele intenţii nu au fost de ajuns”, a comentat şi Smaranda Vornicu, purtătoarea de cuvânt a ministrului pentru Dialogul cu Românii de Pretudindeni, Bogdan Stanoevici, referindu-se la propunerile MAE pentru fluidizarea votului cu ştampile, cabine, pixuri şi formulare tipărite.

Nici la Biroul pentru Străinătate, nu există la această oră mai mult optimism că votul de duminică se va desfăşura fără probleme. Toată lumea are însă un gândl: „Să sperăm că reprezentanţii partidelor se vor prezenta. Cel mai important e să vină membrii”, subliniază Andra Asănică.

Citește și: