997 vizualizări 21 mai 2012

Fostul ministru al Muncii Sebastian Lăzăroiu a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că, dacă premierul Victor Ponta "e curajos" şi vrea cu adevărat să pună ordine la POSDRU, îi va transmite personal lista cu firmele PSD implicate în "mafia transpartinică" a fondurilor UE de la Ministerul Muncii.

"Am vorbit de neregulile de la POSDRU încă de când am venit ministru, mă rog, Ponta era pe vremea aia ocupat cu sindicatele, cu scosul oamenilor în stradă, el avea alte probleme. Cât am stat acolo, e adevărat am stat trei luni, graţie PDL care nu m-a mai vrut acolo, dar, cât am stat, asta am încercat să fac, să pun ordine. Începusem ceva, am reuşit cu siguranţă şi astea sunt date oficiale, să cresc rata absorţiei, chiar dacă au fost trei luni", a declarat Lăzăroiu.

Fostul ministru a susţinut că în cazul POSDRU este vorba de "o mafie transpartinică", din care fac parte atât firme asociate cu PDL, dar şi societăţi afiliate PSD şi PNL.

"Îi sugerez lui Ponta, dacă vrea să facă cu adevărat ordine la POSDRU, să demanteleze mafia transpartinică, care suge bani de acolo, de la POSDRU, inclusiv mafioţii lui din PNL-PSD. Domnul Ponta, dacă e aşa de curajos, să demanteleze mafia aia şi să înceapă cu mafioţii din PSD, care se ocupă de fondurile europene şi care au firme acolo, la POSDRU. Dacă vrea, îi pun eu la dispoziţie lista cu firmele", a susţinut Lăzăroiu.

În plus, el l-a invitat pe Victor Ponta să convoace un congres extraordinar al PSD în care să vorbească de toate firmele şi persoanele implicate în neregulile de la POSDRU.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la sediul USL, că foştii miniştri ai Muncii Ioan Botiş, Sebastian Lăzăroiu şi Sulfina Barbu au dat cea mai mare gaură bugetului României pe care a identificat-o până în prezent.

"Începem să curăţăm mizeria şi hoţiile lăsate în urmă de Botiş, de Lăzăroiu şi de Sulfina Barbu. Anul acesta, bani de la POSDRU, din fericire e vorba doar de o sută de milioane de Euro, spun din fericire, pentru că anul viitor trebuie să salvăm 1,1 miliarde de Euro, pentru că ceea ce s-a întâmplat la POSDRU sub conducerea acestor trei miniştri este un noian de fraude, de folosire ilegală a banilor, motiv pentru care CE va lua faţă de România cea mai radicală măsură posibilă, adică suspendarea fondurilor", a spus Ponta, precizând că acum poate vorbi pentru că este la sediul Uniunii Social-Liberale.

România riscă să piardă definitiv fonduri europene de 100 milioane euro în acest an şi 1,1 miliarde euro anul viitor prin Programul Operaţional de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU), din cauza unor grave nereguli sesizate la derularea programului în intervalul 2010-2011, a declarat anterior premierul Ponta, la Palatul Victoria.

El a arătat că a sesizat Departamentul de Luptă Antifraudă, care gestionează astfel de probleme, şi că Guvernul va încerca să aplice un program de acţiuni prin care să evite pierderea fondurilor europene şi că, dacă acest program nu va putea fi aplicat până la sfârşitul anului, va dispune o măsură "radicală" de restructurare totală a Autorităţii de Management a POSDRU, inclusiv cu riscul reacreditării.

Premierul a arătat totodată că persoanele vinovate trebuie să răspundă civil şi penal pentru acest "jaf".

Comisia Europeană a decis, în 21 februarie, întreruperea rambursărilor pentru declaraţiile de cheltuieli din cadrul POSDRU, măsura putând fi menţinută cel mult şase luni.

Ulterior, potrivit Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Comisia Europeană a anunţat decizia de reluare a plăţilor pentru POSDRU, hotărâre care se bazează pe progresele înregistrate în implementarea programului, ce au fost reflectate în raportul Autorităţii române de Audit transmis CE în 5 martie.

Citește și: