Raul FLOREA
5505 vizualizări 3 iun 2011

UPDATE 2: Sebastian Lăzăroiu a depus jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Muncii

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a depus, vineri, la Palatul Cotroceni, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Muncii, la eveniment fiind prezenţi prim-ministrul, preşedintele Camerei Deputaţilor şi reprezentanţi ai Guvernului.

Lăzăroiu a citit jurământul în faţa şefului statului, după care a dat mâna cu acesta. Şeful statului i-a urat succes acestuia în noua funcţie.


UPDATE: Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu din timpul ceremoniei de învestire a lui Sebastian Lăzăroiu în funcţia de ministru al Muncii

Nu vă ascund că îmi fac iluzii că veţi rămâne un promotor al ideilor pe care le-am împărtăşi amândoi cât timp aţi fost consilier

Nu pot să nu vă reamintesc discuţiile legate de responsabilitate a justiţiei, de cât de rău a făcut clasei politice imunitatea care a mânat pe foarte mulţi care aveau interese să devină parlamentari fără să aibă ca obiectiv să facă politică

Ştiţi cât de dese au fost discuţiile legate de reorganizarea administrativă a ţării

Sper că cele pe care le-am discutat ore în şir vor fi promovate şi în Guvern

Sunteţi unul dintre sociologii care au decis să nu rămână numai la nivelul de a da sfaturi

Vă doresc succes


La o lună de la părăsirea funcţiei de consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu devine noul ministru al Muncii al cabinetului Boc, primind vineri nominalizarea premierului. Desemnarea lui Lăzăroiu la şefia Muncii vine la capătul a patru zile de discuţii şi negocieri, în cadrul cărora nu mai puţin de cinci nume erau vehiculate în PDL.

Cum s-a dus lupta în partid pentru postul de la Muncă

Dată drept favorită preşedinta Organizaţiei de Femei a PDL, Sulfina Barbu, a fost propunerea iniţială a lui Emil Boc pentru postul rămas vacant în urma demisiei lui Nelu Ioan Botiş. Vehicularea numirii lui Barbu la cârma ministerului a început, de altfel, cu două zile înainte ca aceasta să fie informată de către Emil Boc cu privire la faptul că e luată în calcul. Şi nu întâmplător. Surse din interiorul partidului au precizat pentru gândul că renunţarea acordării postului de ministru al Muncii Sulfinei Barbu a venit în urma opoziţiei preşedintelui PDL Bucureşti Elena Udrea. De altfel, potrivit aceloraşi surse, ministrul Dezvoltării s-a opus şi nominalizării deputatului Claudia Boghicevici, considerată a fi o apropiată a primarului Aradului, argumentul invocat de Udrea fiind acela că Gheorghe Falcă a avut deja un cuvânt de spus la învestirea în funcţie a ministrului de Interne, Traian Igaş.

Citeşte şi Lăzăroiu, susţinător al schimbării lui Boc de la Guvern, devine ministru în Cabinetul acestuia

Marian Preda a fost alt nume luat în calcul de conducerea PDL, însă şeful Comisiei prezidenţiale pentru analiza riscurilor sociale ar fi refuzat propunerea, motivând că doreşte să-şi continue cariera academică în cadrul Facultăţii de Sociologie a Universităţii din Bucureşti. Lista scurtă a primului ministru l-a inclus şi pe actualul secretar general al Camerei Deputaţilor, Gheorghe Barbu, variantă marginală însă, atât din cauza refuzului acestuia de a părăsi funcţia din parlament, cât şi din prisma apropierii sale de perdantul Congresului PDL, Vasile Blaga.

Citeşte şi Kelemen: Lăzăroiu va vedea cum e munca în Executiv, când nu dai sfaturi, ci iei decizii

Ponta: Unicele calităţi ale lui Lăzăroiu - este obedient şi fără scrupule

Ce spune Elena Udrea

"Au fost luate în discuţie nume din interiorul partidului şi din afara partidului. S-a decis să fie domnul Lăzăroiu şi cred că e o bună variantă care arată deschiderea partidului de a aduce specialişti în guvern, nu neapărat un membru de partid", a precizat ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, la Realitatea Tv, imediat după anunţul oficial al nominalizării lui Lăzăroiu, descriindu-l pe fostul consilier prezidenţial drept o persoană "echilibrată": "E o persoană foarte echilibrată şi are argumente. Fiind sociolog are atâtea cercetări şi studii sunt convinsă că are argumentele să fie convingător în negocieri".

Calculele din PDL

Pe de altă parte, numirea lui Sebastian Lăzăroiu are toate şansele să tulbure apele în PDL, întrucât postul de la Ministerul Muncii nu a mai trecut de această dată sub influenţa liderilor de filiale. "Normal că nu au ales pe cineva din partid, doar noi nu mai avem oameni...", a comentat ironic, pentru gândul, unul dintre preşedinţii de organizaţii. Practic, postul de ministru al Muncii fusese acordat, în cadrul remanierii din septembrie 2010, lui Ioan Nelu Botiş prin prisma influenţei preşedintelui PDL Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean, actualul secretar general al democrat-liberalilor nemaivând de această dată un cuvânt de spus. Surse din conducerea partidului au precizat penru gândul că o reechilibrare a situaţiei în partid este aşteptată a avea loc spre sfârşitul acestei veri, când o nouă remaniere ar putea aduce înlocuirea a cel puţin patru miniştri.

Citește și: