Departamentul Politic
3925 vizualizări 21 nov 2018

19:20  Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat după şedinţa CExN al partidului, că social-democraţii aşteaptă demisiile de onoare ale ministrului Dezvoltării, Paul Stănescu, şi ministrului Transporturilor, Lucian Şova.

Dragnea a adăugat că Stănescu şi Şova nu au fost prezenţi la şedinţa CExN, deşi fuseseră invitaţi: ”Comitetul Executiv Naţional a luat această hotărâre, neavând onoarea să îi avem şi pe ei în sală.” Chestionată de jurnalişti de ce nu îşi dau cei doi demisia, premierul Viorica Dăncilă a replicat: "Cred că la această întrebare nu vă pot răspunde eu. Întrebaţi-i pe cei doi miniştri".

Paul Stănescu nu se grăbeşte să demisioneze, deşi, înaintea CEx al PSD de miercuri, a avut o discuţie cu Liviu Dragnea.

”Dacă, la şedinţa CExN de luni, 19 noiembrie, doamna prim-ministru sau preşedintele PSD mi-ar fi reproşat ceva legat de activitatea la minister şi mi-ar fi cerut demisia, o făceam pentru că sunt un om de onoare şi nu mă agăţ de niciun scaun! Mai mult, înaintea şedinţei, m-am întâlnit cu preşedintele Dragnea, care mi-a spus că nu-mi poate pune la îndoială competenţa ca ministru şi nicio clipă nu mi-a cerut să fac un pas în spate! Ulterior, am fost umilit inutil şi fără niciun argument, ceea ce mă face să nu intru în acest joc politicianist! Îmi voi face propria analiză şi voi decide în consecinţă!”, a afirmat politicianul, printr-un comunicat de presă remis agenţiei Mediafax.

Traian Băsescu e convins că preşedintele Klaus Iohannis "are câmp de joc" legat de numirea Olguţei Vasilescu la Dezvoltare şi a lui Mircea Drăghici la Transporturi.

 

"Mie mi se pare că preşedintele Iohannis nu a procedat corect şi constituţional nerevocându-i pe Stănescu şi Şova. În schimb, dacă e vorba de numiri, aici e vânătoare liberă, pentru că într-adevăr Curtea Constituţională a spus că un ministru poate fi refuzat o singură dată, dar depinde cum citeşte preşedintele. Poate să îl refuze o singură dată pe portofoliul pe care pe care-l numeşte. Ori aici avem situaţia Olguţei, care a fost o dată la Transporturi şi acum este prima dată numită la Dezvoltare Regională. Acest o dată îl judecă preşedintele şi va fi foarte greu să fie acuzat că nu a respectat decizia Curţii. Deci în ceea ce priveşte numirile, preşedintele are câmp de joc", a afirmat Traian Băsescu, într-o intervenţie telefonică, miercuri seară, la postul B1 TV.

18:30  Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, la finalul şedinţei CEx al PSD de miercuri, că o va propune pe Lia Olguţa Vasilescu la Ministerul Dezvoltării şi pe Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor.

"Acestea sunt cele două nominalizări pe care le vom face imediat în perioada următoare către preşedintele României", a afirmat Dăncilă.

Întrebată cum îşi explică faptul că Olguţa Vasilescu are competenţe pentru trei ministere, al Muncii, al Transporturilor şi acum al Dezvoltării, premierul a răspuns: "Am observat faptul că nu contează ce cred eu şi ce competenţe cred eu că are o anumită persoană pentru a fi ministru. Da, consider că Olguţa Vasilescu e calificată să ocupe mai multe portofolii, bineînţeles nu în acelaşi timp".

Premierul a trimis deja la Cotroceni deciziile de revocare a ministrului Transporturilor Lucian Şova şi a ministrului Dezvoltării Paul Stănescu.

"Am trimis deja deciziile de revocare pentru cei doi miniştri. Bineînţeles că acum trimit numirea. Nu mai trimit o dată ceea ce am trimis. Eu sper ca ceea ce a decis premierul României să fie luat în calcul. În cazul în care refuză, o să acţionăm constituţional. Eu sper ca domnul preşedinte să facă aceste numiri. Să nu uităm că am intrat în linie dreaptă pentru preluarea Preşedinţiei Consiliului UE. Astăzi am avut o primă întâlnire cu Consiliului Preşedintilor. Eu cred că în acest moment nu ne putem juca cu deciziile pe care le luăm. Eu sper să luăm în calcul toate aceste lucruri şi preşedintele să facă aceste nominalizări", a spus Dăncilă.

Despre un posibil al doilea refuz al lui Klaus Iohannis şi-a dat cu părerea şi Liviu Dragnea: "Ne-am obişnuit cu domnul Iohannis să fie în stare să facă orice, dincolo de Constituţie şi lege, dar ar fi o încălcare flagrantă a legii şi a deciziei CCR. În cazul în care va călca cu picioarele pe Constituţie, o să ne întâlnim şi o să vedem ce o să facem. Să ajungem în situaţia respectivă, nedorită de noi, şi vedem".

17:00  La sosirea pentru şedinţa CExN al partidului, Liviu Dragnea a declarat că o va susţine pe Lia Olguţa Vasilescu pentru orice funcţie.

"Pe Olguţa? Dar a apărut vreo problemă? Pe Olguţa o susţin în totalitate şi nu de acum, de când a fost scandal la primăria Craiovei,” afirmă Dragnea, care adaugă că l-a invitat la şedinţă şi pe ministrul Justiţiei, ca să îi "lumineze” pe social-democraţi în privinţa remanierii guvernamentale.

Lia Olguţa Vasilescu a declarat miercuri, la Parlament, că şi-a dorit foarte mult să ajungă ministru al Transporturilor şi că şi-a asumat riscul să fie respinsă pentru că ştia că şeful statul este "ranchiunos”, ea indicând că CExN va stabili dacă va fi propusă la Dezvoltare.

Marţi, preşedintele Klaus Iohannis a semnat revocarea pentru doar şase din cei opt miniştri propuşi de coaliţia guvernamentală pentru a fi remaniaţi. În surpriza provocată de refuzul lui Iohannis de a-i accepta pe Lia Olguţa Vasilescu pentru portofoliul Transporturilor, respectiv pe Ilan Laufer pentru cel al Dezvoltării Regionale, abia spre seară au observat liderii PSD că şeful statului "a uitat" să-i revoce din funcţie pe titularii acestor ministere, Lucian Şova şi Paul Stănescu. Mai mult, jurnalistul Doru Buşcu dezvăluie chiar că cei doi s-ar fi întâlnit cu emisarii lui Iohannis şi nu vor demisiona, menţinând astfel blocate cele două portofolii. Stănescu a dezminţit vehement afirmaţiile lui Buşcu, dar Şova nu a comentat.

Miercuri, Biroul Politic Naţional al PSD părea că a găsit o soluţie la mutarea preşedintelui Iohannis, surse din partid dezvăluind o semirocadă: Lia Olguţa Vasilescu la Ministerul Dezvoltării şi Mircea Drăghici pentru Transporturi. Totuşi, mai mulţi specialişti constituţionalişti au avertizat că - având în vedere că portofoliile sunt încă ocupate - şeful statului poate refuza orice propunere a coaliţiei guvernamentale, deoarece este considerată ca primă variantă. 

În această situaţie, liderii PSD au preferat să se reunească în şedinţa CEx Naţional, pentru a-şi numi cât mai repede oamenii pe care îi doresc în cele două importante şi mai ales bănoase ministere.

Citește și: