Departamentul Politic
3525 vizualizări 3 feb 2019

Migraţia dinspre PSD spre Pro România, care înmcearcă formarea unui ”nou” pol social-democrat este o preocupare a liderilor partidului. Fostul ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu a postat o poză pe Facebook în care apare alături de Liviu Dragnea şi de viitorul soţ, Claudiu Manda, preşedinte al Comisiei SRI, pentru a dezminţi ştirea că şi-ar negocia plecarea din PSD.

“Râdem de “comisarii” care iar inventează scenarii...” scrie Vasilescu în comentariul pozei, unde adaugă un link spre o ştire care ”dezvăluie” că şi ea va părăsi partidul. Potrivit site-ului comisarul,ro, Lia Olguţa Vasilescu ar fi fost acasă la Paul Stănescu, să-şi negocieze plecarea, dar preşedintele PSD a aflat şi i-a făcut scandal. Potrivit informaţiei, Paul Stănescu l-a sunat pe Dragnea să îl sfideze, spunându-i că ”îl pune pe “speaker, să audă toţi ce vorbesc, să facă teleconferinţă. Dragnea a înjurat şi a închis telefonul!”

Nu doar dezertările din partid ar putea fi motiv de tensiune în PSD, ci şi proiectul de buget pe 2019. Primarul general al Capitalei, unul din cei mai vehemenţi contestari ai lui Dragnea a transmis ieri o scrisoare deschisă bucureştenilor, în care afirmă că dovada cea mai clară că Liviu Dragnea îi urăşte este tăierea unui sfert din bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti.

”Cu toată responsabilitatea, va aduc la cunoştinţă că, prin Proiectul Legii Bugetului, publicat pe site de Ministerul de Finanţe, Capitalei României i se taie 180 milioane de euro, adică aproape 25% din buget! Trag concluzia că Dl Dragnea, cel care conduce de facto guvernul, îi urăşte pe bucureşteni. Niciodată un om politic nu a fost atât de înverşunat la adresa bucureştenilor şi, totodată, la adresa locuitorilor municipiilor din ţară. Pentru că tuturor oraşelor şi chiar comunelor, guvernul Dragnea cu o mâna le-a dat, şi cu două-trei le-a luat,” transmite Firea.

Mai târziu, într-o intervenţie la România TV, Firea ameninţă că va contesta legea bugetului, atât la Curtea Constituţională, cât şi în contencios, dacă nu se va reveni asupra tăierilor de fonduri.

”Dacă bugetul de stat rămâne în această formă şi domnul Dragnea nu înţelege să nu-i pedepsească pe bucureşteni şi să nu mai demonstreze că îi urăşte, noi vom contesta şi la Curtea Constituţională, şi la consiliul legislativ şi la contencios, pe toate căile, acest proiect pentru că încalcă multe legi. În primul rând, Constituţia. Municipiul Bucureşti este capitala României, (...) şi nu poate domnul Dragnea, obligând Ministerul de Finanţe să modifice bugetul din condei şi să încalce Constituţia şi legea administraţiei şi legea toate serviciilor sociale şi pe de o parte legea finanţelor publice locale, prin legea bugetului,” a declarat Firea.

Nici Gabriela Firea nu intenţionează să se înscrie în alt partid, deşi se aşteaptă să fie exclusă din PSD, însă nu vrea să renunţe la cruciada pe care a pornit-o împotriva lui Liviu Dragnea.

”Eu nu plec la nicio formaţiune politică. Probabil că mă vor da afară, pentru că oamenii care vorbesc lucruri adevărate, s-a văzut că nu prea sunt apreciaţi. Eu mai sper, până în ultimul moment, că totuşi şi colegii mei îşi vor da seama că domnul Dragnea face atât de mult rău, nu doar ţării, cât şi partidului. PSD poate fi salvat. Are şi oameni integri, serioşi, generoşi. (...) Nu sunt un traseist şi nu voi pleca la un alt partid. Dacă la anul, la Primăria Capitalei, tot domnul Dragnea va fi la conducerea PSD şi vor dori un alt candidat, eu voi lua decizia să candidez, o pot face şi ca independent. Nu cred că trebuie să mă leg de cineva.” a declarat Firea la România TV.

Deşi a anunţat de mai multe ori că nu intenţionează să candideze la prezidenţialele din această toamnă, primarul general al Capitalei nu exclude să se răzgândească, dacă Dragnea va candida.

”Credeţi-mă că-mi vine de multe ori să spun că m-aş duce să-l contracandidez pe domnul Dragnea oriunde se va duce el, dar oriunde. Numai să vadă că nu poată să meargă cu minciuna, cu manipularea şi cu răzbunarea până la capăt,” ameninţă ea.

Secretarul general al PSD Codrin Ştefănescu susţine că partidul nu poate fi îngenuncheat de ”sistem” şi anunţă că există parlamentari care vor trece în curând în tabăra social-democrată.

”Vis a vis de aceste plecări, adică cei care au semnat scrisoarea, noi ne-am asumat şi ştiam şi bănuiam şi eram pregătiţi pentru aceste plecări. De aceea, acum două zile am şi anunţat că sistemul, care dă ordin pentru aceste plecări şi care creează tot felul de partide de la USR, PMP, ş.a.m.d. nu are cum să îngenuncheze un partid care este al românilor şi este PSD. Suntem pregătiţi şi noi. Vom face şi noi un transfer în următoarele zile de alţi parlamentari, care s-au săturat de stilul acesta securistoido-băsist cu care sunt conduse alte formaţiuni politice şi vom întări grupurile parlamentare ale PSD,” a afirmat Ştefănescu, sâmbătă la România TV.

În afară de buget şi plecările din partid, în şedinţa CEx al PSD, prima din acest an, se vor discuta priorităţile politice, a declarat Florin Iordache. La şedinţă vor participa şi premierul Viorica Dăncilă, precum şi ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici.

”La partid vor fi decizii politice, în funcţie de cum ne poziţionăm în viitor. Acolo unde au fost probleme în anumite organizaţii, de exemplu, Brăila, unde a plecat Tudose, acolo o să se numească o conducere interimară. La CEx vom discuta chestiunii de partid, de organizare, de eficientizare, iar la grupuri, priorităţile legislative. Sunt câteva comisii unde nu avem preşedinţi, vicepreşedinţi şi aşa mai departe. Chestiuni organizatorice. E normal să se facă nominalizări pentru Biroul Permanent şi la Cameră şi la Senat, completări la comisii. Se va prezenta în CEx şi proiecţia de buget ce va intra în dezbatere în Parlament, săptămâna viitoare, după ce o votează marţi Guvernul,” a declarat Florin Iordache sâmbătă.

Contrar afirmaţiilor primarului general Gabriela Firea, reprezentanţii primăriilor Sectoarelor 4 şi 5 din Bucureşti se declară mulţumiţi de bugetul care le-a fost alocat pentru 2019.

”Sectorul 5 are cel mai mare buget din istoria sa, cu 53% superior celui din 2018. Anul trecut a continuat neplăcuta tradiţie a anilor 2016 si 2017, în care niciun proiect al Sectorului 5 nu a avut susţinerea concretă, nici a primarului general Gabriela Firea şi nici a Consiliului General -  motivul real al excluderii celor 4 consilieri generali nu este nicidecum lupta politica, ci a faptului că au propus şi au votat ca banii cuveniţi, conform legii, Sectorului 5 (care facuse şi solicitarea către CGMB, având în vedere că unităţile de învăţământ sunt în proces de reabilitare, valoarea reparaţiilor fiind de 180 milioane lei), să fie altfel repartizaţi; rezultatul: hotărâre CGMB de alocare a 0 lei către Sectorul 5 - am atacat decizia în contencios administrativ”, au transmis, într-un comunicat de presă, reprezentanţii Primăriei Sectorului 5, condusă de Daniel Florea.

Şi primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, este mulţumit de proiectul de buget pe 2019 şi de banii care i-au fost alocaţi.

”Având în vedere ultimele informaţii vehiculate public cu privire la construcţia bugetului de stat pentru anul 2019, primarul sectorului 4, Daniel Băluţă, consideră că modul în care a fost gândit proiectul de buget aduce speranţe locuitorilor Sectorului 4, care aşteaptă de aproape 30 de ani să poată reduce diferenţele de dezvoltare a comunităţii, raportat la situaţia economică a celorlalte sectoare ale Capitalei. 

”În calitate de primar al sectorului 4, consider că formula în care a fost construit bugetul Municipiului Bucureşti pentru anul 2019 este una menită să combată polarizarea acestui oraş, întrucât, din nefericire, ultimii 30 de ani au produs un decalaj de dezvoltare extrem de mare între sectoarele 1, 2, 3 pe deoparte, şi 4, 5 şi 6 pe de altă parte. Faptul că, potrivit proiectului de buget, venitul pentru fiecare locuitor al sectorului 4 va fi mare decât anul trecut, va permite comunităţii noastre să se dezvolte.”

 

Citește și: