Gabriel Pecheanu
431 vizualizări 11 dec 2018

Potrivit unui comunicat al Administraţiei prezidenţial, pe ordinea de zi a şedinţei se află mai multe subiecte:

- Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2019-2028;

- Planul de întrebuinţare a Forţelor Armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2019;

- Planul Naţional de Priorităţi Informative pentru anul 2019;

- Programul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru anul 2019.

Marţi, ministrul Apărării Gabriel Beniamin Leş declarat că este foarte posibil ca, la următoarea şedinţă a CSAT, să prezinte o informare referitoare la incidentul dintre Rusia şi Ucraina din Marea Azov.

"Profilul strategic al Mării Negre este ca şi prioritate în Ministerul Apărării şi în România de multă vreme, nu de acum. Credem că până acum, România şi-a făcut datoria foarte bine în structura NATO, aducând Marea Neagră la nivelul la care trebuie, având în vedere că vorbim de flancul estic al Alianţelor Atlantice. Tot ce se întâmplă acolo ştim şi analizăm împreună cu structurile NATO", a precizat Leş.

Pe 26 noiembrie,  referitor la incidentul din Marea Azov, preşedintele Klaus Iohannis anunţa că România este pregătită pentru orice scenariu şi pentru orice măsură, dar a solicitat părţilor implicate să trateze cu calm conflictul.

La finalul lunii noiembrie, forţele ruse au capturat navele militare ucrainene Berdiansk, Nikopol şi Iani Kapu, în urma unui incident care a avut loc în zona strâmtorii Kerci, ce desparte Marea Neagră de Marea Azov.

Înaintea şedinţei CSAT este posibilă o discuţie între preşedintele Iohannis şi premierul Dăncilă pe tema numirii celor doi miniştri de la Transporturi şi Dezvoltare regională.

”Dacă domnul preşedinte va avea disponibilitatea, dacă va dori să discutăm despre aceste două numiri (la ministerele Transporturilor şi Dezvoltării Regionale - n.r.), aşa cum am procedat de fiecare dată, voi avea toată deschiderea de a purta această discuţie,” a declarat luni premierul. ”Dacă nu, nu avem decât o singură alternativă, aceea de a aştepta hotărârea CCR, pentru că am văzut că domnul preşedinte nu vrea să facă nicio nominalizare până la decizia Curţii Constituţionale.”

 

Citește și: