Dana Stanila
945 vizualizări 3 apr 2017

„Este vorba de afirmaţiile făcute de domnul Şerban Nicolae, preşedintele Comsiei juridice, care a adresat mai multe cuvinte, nu vreau să le repet în acest moment. O să le regăsiţi în stenograma acestei şedinţe, referitoare la nişte afirmaţii pe care le-aş fi făcut săptămâna trecută într-o conferinţă de presă, în care am vorbit despre modul în care domnia sa a blocat nominalizările membrilor societăţii civile care trebuie să facă parte din CSM. Faptul că l-am numit în acel moment un 'avocat al corupţilor' (...) Dacă veţi citi stenograma veţi vedea că sunt nişte cuvinte chiar injurioase", a declarat senatorul USR Mihai Goţiu.

Senatorul USR critică şi atitudinea pe care a avut-o preşedintele Senatului.

„Nu a vrut să mă nominalizeze, l-am rugat să îmi spună dacă e vorba despre mine în acele declaraţii, moment în care domnul preşedinte Călin Popescu Tăriceanu a spus că nu mi-a dat cuvântul, am semnalat faptul că mă consider vizat şi unii oameni din sală, inclusiv colegi de partid ai domnului Şerban Nicolae au considerat că eu sunt cel vizat, moment în care domnul Tăriceanu mi-a tăiat microfonul. Moment în care am considerat că tot eu trebuia să fiu apărat împotriva acestor injurii şi tot mie mi se tăia microfonul. Consider că este un abuz al majorităţii", a mai spus Goţiu. Grupul parlamentar al USR a anunţat că va sesiza incidentul, în scris, la Biroul Permanent al Senatului.

„Să fie sănătos! E adevărat, când se trezeşte, poate să fie şi coerent, dar să nu faceţi zgomot în plen, să respectaţi somnul de după-amiază", a răspuns Şerban Nicolae, ironic, când a fost întrebat dacă i-a adus injurii senatorului Mihai Goţiu. Senatorul PSD a făcut trimitere, astfel, la momentul în care senatorul USR a fost surprins dormind în timpul unei şedinţe de plen a Senatului. „Şapte ani de acasă ar fi o condiţie prezumată fără să mai fie nevoie de educaţie specială, fără să mai fie nevoie de apeluri în mod deosebit", a mai spus Şerban Nicolae.

Ulterior, Şerban Nicolae a revenit şi i-a transmis lui Goţiu că afirmaţiile sale sunt mincinoase şi că s-a păstrat decenţa, iar acuzaţia potrivit căreia Tăriceanu i-a blocat microfonul „e de gâgă". 

„A fost un moment neplăcut în Senatul României. Nici nu am crezut că mai e posibil la 27 de ani de la Revoluţie un comportament greu de calificat (...) Nu mă deranjează dorinţa lui de a fi ironic. Faptul că minte la adresa mea m-a deranjat şi am făcut azi o menţiune în Biroul Permanent. Dacă s-a simţit jignit de faptul că minţise, e problema lui. Nu aş fi vrut să existe nici măcar aceste mici incidete (...) Niciodată nu s-a depăşit limita de decenţă", a spus Şerban Nicolae la Antena 3.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului a comentat ironic că încă nu-şi dă seama dacă Goţiu dormea ca în plen şi că remarcile USR-istului potrivit cărora ar fi „un avocat al corupţilor" sunt nişte „grosolănii".

„Nu îmi dau seama dacă dormea ca în plen sau era atent la ce spuneam. Mă refeream la faptul că a rostit într-o conferinţă de presă opinia că aş face în Parlament legi pentru favorizarea corupţilor, ceea ce e o minciună şi o grosolănie. Minciunile nu le accept din partea nimănui. (...) Nu ştiu ce l-am jignit, nu i-am adresat injurii, insulte. Eu am protestat faţă de o minciună. Am spus că e inaccetabil şi că eu nu accept asemenea comportamente (...) Nu am făcut referire nici la faptul că am si eu părerile mele şi aş putea fi la fel de acid în ceea ce îl priveşte", a mai comentat Nicolae. Întrebat dacă e adevărat că Tăriceanu i-ar fi blocat microfonul atunci când a vrut să-i dea replica, senatorul a răspuns: „E de gâgă. Nici nu există un asemenea procedeu. Microfoanele se pornesc şi se opresc individual".

În replică, Mihai Goţiu a făcut din nou trimitere la stenograma şedinţei, pe care o aşteaptă pentru ca oamenii să-şi dea singuri seama dacă Nicolae l-a jignit sau nu. „Când spui despre cineva că minte e o jignire. Eu ce am susţinut în conferinţa de presă o susţin în continuare (...) Faptul că spune despre cineva că minte e o jignire, dar probabil că atunci când stenograma va fi publică vor aprecia şi oamenii dacă ce a spus Şerban Nicolae a fost injurios sau nu. (...) Nu sunt eu miza în această discuţie, ci faptul că societatea civilă şi cetăţenii şi-au pierdut încrederea în acest Senat", a completat acesta, anunţând că urmează să depună o plângere la BP pentru declaraţiile injurioase care ar fi fost făcute în şedinţa de azi.

Nicuşor Dan: „Ce s-a întâmplat azi în şedinţa BP a fost să coborâm mult sub un nivel chiar de demnitate umană şi asta este total incalificabil"

USR va sesiza Comisia de disciplină şi BP al Senatului în cazul senatorului PSD Şerban Nicolae, a declarat, luni, liderul acestei formaţiuni, Nicuşor Dan, care şi-a exprimat totodată speranţa ca PSD se va delimita de Şerban Nicolae, a cărui atitudine a catalogat-o drept „incalificabilă".

„Rolul Parlamentul este ca toate categoriile de cetăţeni să fie reprezentate într-o dezbatere civilizată din care să reiasă soluţiile cele mai bune pentru societate. Ce s-a întâmplat azi în şedinţa BP a fost să coborâm mult sub un nivel chiar de demnitate umană şi asta este total incalificabil”, a spus Nicuşor Dan.
 
„USR va face o sesizare către Comisia de disciplină (Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, n.r.), apoi către Biroul permanent şi eu am speranţa că partidul din care vine domnul Şerban Nicolae se va delimita de acesta pentru că nu se poate să discutăm în modul ăsta în Parlament. Contează limbajul şi nivelul de civilitate pe care trebuie să-l avem fiecare dintre noi în instituţia asta”, a adăugat Nicuşor Dan.

 

Citește și: