Departamentul Politic
2008 vizualizări 30 ian 2019

Pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de astăzi nu apare proiectul bugetului de stat pentru anul 2019 şi nici Ordonanţa de urgenţă pe completurile de cinci judecători, anunţată de ministrul Justiţiei. Guvernul se va întruni de la ora 14:00, pentru a dezbate şi adopta mai multe proiecte de hotărâre. 

Printre ele, se numără cel al ordonanţei pentru modificarea şi completarea Legii nr. 362/2018 privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a reţelelor şi sistemelor informatice saui cele referitoare la aprobarea modelului steagurilor unor localităţi din mai multe judeţe:

- Proiect de hotărâre pentru modificarea art.3 lit.ff) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor

- Proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 640/2017 pentru aprobarea programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023 şi pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul şcolar 2017-2018 şi pentru aprobarea procedurii privind colaborarea şi distribuirea de responsabilităţi între consiliile judeţene şi consiliile locale

- Proiect de hotărâre privind reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Târgu Mureş, prin fuziune prin absorbţie cu Staţiunea de Cercetare şi Producţie pentru Creşterea Bovinelor Sighet şi pentru modificarea anexei nr.3 la Hotărârea Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului

- Proiect de hotărâre privind stabilirea contingentului de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2019

- Proiect de hotărâre privind trecerea din domeniul public al statului în domeniul public al judeţului Suceava a unui bun imobil aflat în administrarea Ministerului Sănătăţii prin Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Suceava

- Proiect de hotărâre pentru desemnarea autorităţilor publice responsabile în domeniul protecţiei infrastructurilor critice naţionale şi europene

- Proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea anexelor nr. 1 şi nr. 5 la Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001 privind stabilirea locurilor de muncă şi activităţilor cu condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, specifice pentru cadrele militare în activitate

- Proiect de hotărâre privind trecerea din domeniul public al statului în domeniul privat al statului a unor construcţii aflate în administrarea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în vederea scoaterii din funcţiune, casării şi demolării

- Proiect de hotărâre privind aprobarea modelului steagului municipiului Buzău, judeţul Buzău

- Proiect de hotărâre privind aprobarea modelului steagului comunei Socodor, bjudeţul Arad

- Proiect de hotărâre privind aprobarea modelului steagului comunei Perişani, judeţul Vâlcea

- Proiect de hotărâre privind aprobarea stemei comunei Borş, judeţul Bihor

- Proiect de hotărâre privind aprobarea stemei comunei Drăguşeni, judeţul Botoşani

- Proiect de hotărâre privind aprobarea stemei comunei Tîrnava, judeţul Sibiu

- Proiect de hotărâre privind aprobarea stemei oraşului Sălişte, judeţul Sibiu

- Proiect de hotărâre privind aprobarea stemei comunei Mihăileni, judeţul Sibiu

Pe ordinea de zi programată pentru şedinţa de miercuri se află şi două memorandumuri:

- Memorandum cu tema: Aprobarea semnării Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Cipru privind cooperarea în domeniul apărării

- Memorandum cu tema: Memorandum pentru aprobarea desemnării Ministerului Sănătăţii ca instituţie responsabilă cu încheierea în numele Guvernului României a Acordului de finanţare nerambursabil cu Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria.

Iohannis cere un buget realist

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat marţi Guvernul pentru întârzierea prezentării proiecţiilor bugetare pentru acest an şi i-a să vină cu un buget realist.

”Solicit decidenţilor politici să coboare cu picioarele pe pământ, să înceteze experimentele fiscale cu economia României şi să conştientizeze priorităţile reale pe care mediul de afaceri le semnalează! O guvernare responsabilă înseamnă soluţii eficiente şi coerente la problemele cu care se confruntă economia. Din păcate, ceea ce vedem la PSD este încercarea permanentă de a găsi «vinovaţi de serviciu», ba sunt companiile multinaţionale, ba este Banca Naţională, doar pentru a ascunde incompetenţa propriilor miniştri şi lipsa de soluţii faţă de nevoile românilor. De exemplu, este inadmisibil ca până la finalul lunii ianuarie să nu existe nici măcar o proiecţie bugetară, care să ofere economiei o anumită perspectivă financiară pentru anul în curs,” a declarat Klaus Iohannis, la recepţia organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană.

”Solicit Guvernului să vină cu un buget realist pentru 2019, un buget construit pe baze credibile. În privinţa bugetului, am văzut chiar în aceste zile cum se laudă PSD, în mod speculativ şi zic eu, acum, naiv, cu creşterea veniturilor bugetare. Îi îndemn să se mai uite o dată, însă pe linia veniturilor fiscale, cele care arată performanţa ANAF,” a atras atenţia Iohannis.

”Veniturile fiscale încasate în 2018 sunt cu 2,6 miliarde de lei sub nivelul programat iniţial prin Legea bugetului, deşi PIB-ul nominal prognozat a fost între timp majorat puternic, cel puţin în scripte, de la 908 la 950 de miliarde lei. Iar aceasta numai performanţă fiscală nu se cheamă.”

Primarii ameninţă cu proteste dacă nu primesc o treime din buget

Asociaţia Municipiilor din România (AMR), ameninţă cu proteste în faţa Guvernului, dacă nu primesc o treime din bugetul naţional şi aşteaptă răspunsul Ministerului de Finanţe până la ora 12:00.

"Noi considerăm faptul că în Uniunea Europeană minimul pe administraţia locală este de 30%, şi în România trebuie să fie măcar în zona de minim, adică o treime din buget. O treime din buget, ca să fie treaba clară. Dânşii ne-au ascultat punctul de vedere şi ne-au promis că până mâine (miercuri - n.red.) la ora 12:00, ne vor comunica rezultatele. Noi vom fi adunaţi cu toţii la Asociaţia Municipiilor şi aşteptăm cu mult interes veşti de la Guvern, în sensul în care să fim luaţi în consideraţie," a declarat Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3 al Capitalei, după întâlnirea de marţi cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

"Dacă punctul nostru de vedere nu va fi aprobat imediat, ne vom deplasa în faţa Guvernului ca protest, în numele cetăţenilor din România, pentru că noi reprezentăm cetăţenii din România şi banii nu se iau de la primari sau primărie, se iau de la oameni care doresc dezvoltarea. Din nou regretabil este că discutăm două ore jumătate şi Guvernul României, reprezentanţii României, ne-au adus acuzaţii care nu-şi au sensul. Nu are sens de ce să spui că ai excedent bugetar, că tu ai mai mult decât celălalt. Noi cerem ca o treime din bugetul de stat să meargă către administraţia locală şi am convenit ca 66,8%, cifra spusă de Ministerul de Finanţe, că este obligatorie ca să compenseze pentru a reduce pierderile din 2018 trebuie îndeplinită. În momentul în care va lipsi un procent, fiecare cetăţean pierde," a declarat Gheorghe Falcă, primarul Aradului.

Primarii susţin că, în momentul de faţă, banii care merg către administraţia locală au o pondere de până în 20% din buget.

"Suntem cea mai subfinanţată administraţie locală din Europa", a completat Negoiţă.

Deşi nu a avut acces la proiectul de buget pe 2019, bazându-se pe informaţiile obţinute pe surse, primarul general al Capitalei Gabriela Firea acuză că, şi anul acesta, fondurile pentru proiectele de dezvoltare vor fi diminuate, la fel ca în 2018.

”Anul trecut, ni s-au tăiat nişte bani. Am făcut nişte declaraţii şi ni s-a promis că anul acesta se revine. Din ce am văzut pe surse, pentru că nu am avut acces la datele reale ale proiectului de buget, la fel se vorbeşte despre diminuare. Ceea ce ar fi dramatic. (...) Sunt convinsă că există soluţii şi mai ales că auzim în fiecare seară la televizor că ţara este pe plus, bugetul este pe plus, încasările merg foarte bine, economia duduie. Dacă economia duduie, de ce trebuie să tăiem de la proiectele de dezvoltare?” întreabă Firea.

Şi Robert Negoiţă confirmă subfinanţarea administraţiilor locale.

”Anul trecut au fost tăiate cu mai bine de 30%. Undeva către 40% au fost tăiate. Azi, administraţia publică locală este profund subfinanţată. Această eroare de anul trecut nu trebuie să se repete niciodată,” spune Negoiţă.

Ministerul Finanţelor Publice Eugen Teodorovici a promis că varianta finală a proiectului de buget pe 2019 va fi gata miercuri, după discuţiile cu reprezentanţii primarilor, fiind construită pe un deficit bugetar de 2,55% şi pe o creştere economică de 5,5%.

”Nu afectează deloc întârzierea bugetului, pentru că există un cadru legislativ pentru funcţionare, pe baza bugetului din anul anterior, chiar dacă nu s-a adoptat bugetul. De ce am întârziat? Pentru că discuţiile au fost destul de largi cu toţi actorii, Parlamentul a fost în vacanţă,” a explicat Teodorovici.

"Au fost făcute două propuneri în aceste câteva ore de discuţii, propuneri pe care o să le analizăm acum la Ministerul de Finanţe şi pentru că am promis ca mâine (miercuri - n.red.), într-un termen foarte scurt, să ieşim cu varianta finală pe care, sperăm noi, să o agreeze cea mai mare parte dintre cei care au fost azi prezenţi la şedinţă. Nu intrăm în detalii de ordin tehnic. Au fost mai multe propuneri vizavi de împărţirea impozitului pe venit, care rămâne la nivel local de 100%, între consiliile judeţene, între municipii, oraşe şi comune. Am preluat aceste două propuneri şi la Finanţe să discutam pe ele pentru a vedea exact care este cea mai bună variantă care să asigure la nivel local, atât pentru locuitori cât şi pentru partea de investiţii, sumele necesare," a adăugat ministrul.

Guvernul ar trebui să mai programeze o şedinţă în această săptămână, pentru aprobarea proiectului de buget, pentru a putea intra în dezbaterea Parlamentului. Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că sâmbătă va fi convocată o şedinţă a Birourilor Permanente Reunite ale celor două Camere ale Parlamentului pentru a stabili calendarul de dezbatere şi aprobare.

”Am făcut deja la nivelul Senatului convocarea sesiunii Senatului pentru data de 4 februarie. În această săptămână, sâmbătă mai mult ca sigur, vom avea o şedinţă a BPR în care vom stabili calendarul pentru dezbaterea şi aprobarea bugetului în Parlament,” a declarat  marţi, Tăriceanu.

Kelemen Hunor: Trece timpul şi banii de investiţii nu se vor cheltui

Coaliţia guvernamentală pregăteşte terenul pentru aprobarea fără probleme a proiectului de buget în Parlament. Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a confimat marţi, că reprezentanţii formaţiunii vor avea începe discuţiile despre buget cu PSD şi ALDE.

"Am fost contactaţi să discutăm despre buget, probabil că astăzi-mâine (marţi şi miercuri - n.red.) se va întâmpla acest lucru, dar în acest moment alte detalii nu am, fiindcă pur şi simplu în acest an nu am vorbit, nu ne-am întâlnit, nu am discutat, nu am fost solicitaţi până la această oră,” a declarat Kelemen Hunor într-o conferinţă de presă. ”Până când aceste discuţii se vor finaliza, eu nu pot să spun cum vom vota bugetul. Matematic, coaliţia are majoritate, nu ar fi o problemă pentru ei să voteze pentru că e o lege simplă, nu este organică, e nevoie de majoritatea celor prezenţi în sală.

Dacă noi vom considera că acest buget poate fi votat, vom vota, dacă nu, nu. E cea mai importantă lege pentru fiecare an, legea bugetului. Îmi pare rău că nu am reuşit să dezbatem anul trecut. Avem o restanţă, toată clasa politică: Guvernul, coaliţia şi ceilalţi, noi în Parlament fiindcă asta este restanţa anului 2018, nu este prioritatea anului 2019."

El a explicat de ce fiecare zi de întârziere este o greşeală, deoarece există din nou riscul ca banii de investiţii să ajungă prea târziu la autorităţile locale.

"Dacă în februarie se va adopta bugetul, poate unii vor ataca la Curte, poate nu, nu ştim, dar în cel mai fericit caz, în martie vom avea un buget semnat de preşedinte, apoi urmează discuţiile la nivelul autorităţilor locale şi dacă ei nu pot înainte de mai să înceapă licitaţiile, probabil că investiţiile iarăşi se duc în septembrie, în octombrie sau nu se fac deloc, fiindcă sunt contestaţii trece timpul şi banii de investiţii nu se vor cheltui şi aici e drama, aici e tragedia.

De aceea, eu cred că orice întârziere e o greşeală în plus, orice întârziere legat de aprobarea bugetului, findcă vorbim şi de investiţii, nu vorbim despre salarii, că aşa la funcţionare... în ianuarie-în februarie merge ţara, nu se întâmplă nicio dramă, dar în zona de investiţii publice, da. Acolo dacă se amână şi pe procedurile noastre foarte, foarte lungi şi pe procedurile noastre cu contestaţiile cunoscute şi experienţa din acest domeniu ne arată că ne vom duce cu investiţiile spre sfârşitul anului, unde nu mai poţi să lucrezi, mai ales în construcţii," avertizează liderul UDMR.

 

Citește și: