Ana Petrescu
3860 vizualizări 7 dec 2018

Premierul Viorica Dăncilă dezminte zvonurile privind îngheţarea pensiilor şi salariilor în 2019 şi anunţă că salariul minim brut va creşte de la 1 ianuarie la 2.080 de lei, respectiv 2.350 de lei pentru angajaţii cu studii superioare şi un an vechime în domeniu.

”Adoptăm acest act având în vedere OUG prin care am modificat Codul muncii şi am introdus noţiunea de salariu minim diferenţiat. Majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la 2.080 de lei reprezintă o creştere de 9,47%, iar nivelul de 2.350 de lei aplicat pentru personalul cu studii superioare şi o vechime în muncă de cel puţin un an reprezintă o creştere de 23,68%”, afirmă premierul.

”Aşadar, ne îndeplinim angajamentul de majorare a veniturilor populaţiei şi vreau să subliniez cu această ocazie că salariile din sistemul bugetar vor continua să crească potrivit legii salarizării unitare adoptată de Parlament. Construcţia bugetului pentru anul viitor are în vedere creşterea salariilor în sistemul public, cât şi veniturile pensionarilor, aşa cum este stabilit în Legea pensiilor. Cu alte cuvinte, salariile şi pensiile nu vor fi îngheţate, ci vor creşte. Aceasta pentru că au apărut în spaţiul anumite informaţii care pot crea incertitudine şi cred că nu este corect, nu este drept să ne jucăm cu sentimentele pensionarilor, ale salariaţilor şi să le ducem în spaţiul public informaţii eronate. Am vrut să pun capăt acestor speculaţii nefondate apărute în spaţiul public”, a adăugat Dăncilă.

Guvernul a adoptat vineri majorarea salariului minim brut diferenţiat.

”Începând cu data de 1 ianuarie 2019, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin (1) din Legea nr 53/2003-Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.080 de lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167.333 ore pe lună, reprezentând 12.43 de lei/oră”, prevede articolul 1 din proiectul de hotărâre pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată adoptat vineri de Guvern.

Cetăţenii cu studii superioare şi un an vechime în domeniu vor beneficia de un salariu minim brut de 2.350 lei.

”Prin excepţie de la prevederile alin (1), începând cu data de 1 ianuarie 2019, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut net pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaousuri, se majorează de la 2.080 lei la 2.350 de lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167.333 ore în medie pe lună, reprezentând 14.044 de lei/oră.”

În aplicarea prevederilor art 164 (1.2) din Legea nr 53/2003-Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu 1 ianuarie 2019, toate drepturile şi obligaţiile stabilite potrivit legii se determină prin raportare la nivelul de 2080 de lei al salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată”.

Premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituţională a României pentru a debloca situaţia de la ministerele Transporturilor şi Dezvoltării.

"Singura situaţie incertă în acest moment este creată de domnul Iohannis prin blocajul numirilor în două domenii importante, la Ministerul Transporturilor şi Ministerul Dezvoltării. Cred că jocul politic trebuie să înceteze în această perioadă. Ne dorim să avem o Preşedinţie (a Consiliului UE - n.r.) de succes, iar acest lucru se poate face doar oferind legitimitate tuturor miniştrilor din Cabinet. De aceea astăzi, am sesizat Curtea Constituţională a României pentru a soluţiona acest blocaj creat de domnul preşedinte. Nu mi-am dorit acest lucru, nu îmi doresc acest lucru, dar interesul României este mai presus de o ambiţie, de interesul politic sau de o campanie electorală", a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

 

Constrângerile financiare au determinat guvernul să amâne până la 1 ianuarie 2021 aplicarea legii prin care bugetarii primeau, de la 1 ianuarie 2019, vouchere de vacanţă cu nivel maxim de şase salarii minime brute şi dispoziţiile din legea salarizării prin care angajaţii bugetari primeau o indemnizaţie de vacanţă egală cu un salariu minim brut. Mai multe sporuri şi indemnizaţiile vor fi îngheţate în 2019 la nivelul lui 2018.

În timp ce lucrează la pro­iectul legii buge­tului pe 2019, Ministerul Finanţelor a constatat că nu mai are bani, iar în ultimele zile, a propus prorogarea termenelor de aplicare ale unor mă­suri sau îngheţarea unor indem­nizaţii care ar fi urcat şi mai mult chel­tuielile sociale angajate, deja foarte mari.

Aplicarea acestor măsuri de la 1 ia­nua­rie 2019 “va conduce la un impact ne­gativ semnificativ asupra bugetului de stat şi implicit a bugetelor locale, în con­tex­tul creşterilor salariale deja produse, pre­cum şi al majorării salariului minim pe economie. În aceste condiţii, exi­gen­ţele menţinerii echilibrului bugetar pot impune sistarea acordării acestor drep­turi ,“ arată proiectul de ordonanţă de urgenţă. Bugetarii vor primi în continuare vaucherele de vacanţă de 1.450 de lei, pe care le-au primit şi în acest an.

La zece luni din 2018, cheltuielile cu personalul bugetar au ajuns la 70,7 miliarde de lei, în creştere cu 25,4% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2017, repre­zentând 7,4% din PIB estimat. În aceste condiţii, sunt toate şansele ca, până la final de an, cheltuielile cu personalul să atingă 9% din PIB, o povară grea pentru buget. Spre comparaţie, cheltuielile de capital (investiţiile din buget) au însemnat, în primele zece luni, doar 1,7% din PIB.

În aceste condiţii, Ministerul Finanţelor se vede obligat să pună frână unor cheltuieli şi să amâne unele drepturi promise.

O altă ordonanţă de urgenţă aflată în circuitul de avizare stipulează că „începând cu 1 ianuarie 2019, cuan­tumul sporurilor, indemnizaţiilor, com­pensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, se menţin cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii“. O astfel de ordonanţă s-a mai dat însă în anii din urmă şi ea amână, practic, nişte drepturi promise în trecut.

Justificarea este aceeaşi. Nu sunt bani: „În situaţia neadoptării acestor măsuri în regim de urgenţă deficitul bugetar în anul 2019 va depăşi pragul de 3% din PIB prevăzut de Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, ratificat prin Legea nr. 13/2008, ceea ce va avea ca principală consecinţă negativă declanşarea de către Comisia Europeană a procedurii de deficit excesiv, aspect de natură a genera la rândul său alte consecinţe grave pentru interesele României“.

Reprezentanţii Finanţelor susţin că nu avem de-a face cu o îngheţare de salarii pentru că Legea 153/2017 privind salarizarea personalului pătit din fonduri publice merge înainte. Aceasta prevede: “În perioada 2019-2022 se va acorda anual o creştere a salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, fiecare creştere reprezentând 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 şi cel/cea din luna decembrie 2018. Creşterea respectivă şi data de aplicare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat“.

Proiectul legii bugetului pentru 2019 nu este nici acum finalizat, deşi ar fi trebuit să fie deja măcar în dezbaterea Parlamentului.

Potrivit Mediafax, preşedintele Ca­merei Deputaţilor, Liviu Dragnea, va avea o întrevedere, duminică, 9 decem­brie, cu ministrul finanţelor Eugen Teodo­rovici şi cu Darius Vâlcov, con­si­lierul premierului Viorica Dăncilă, pentru a discuta despre bugetul pe  2019. Teodorovici a declarat marţi că bu­getul de anul viitor se va încadra în ţinta de deficit bugetar angajată, de sub 3% din PIB: „Va fi chiar mai jos de ceea ce avem astăzi ca şi (sic!) limită. Veţi vedea exact, când iese bugetul, cât anume se estimează pentru anul viitor deficitul“. El susţine că proiectul legii bugetului va fi adoptat săptămâna viitoare în guvern şi va fi votat de Parlament până la 21 decembrie.

Studii, nu vechime!

"Pe salariul minim diferenţiat singurul lucru pe care îl luăm în calcul sunt studiile, nu ne vom referi la vechime", a afirmat premierul Viorica Dăncilă. Modificarea urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

Anterior, surse politice au spus, pentru MEDIAFAX, că se ia în considerare scoaterea din hotărâre a majorării salariale pentru cei cu 15 ani vechi tocmai pentru ca măsura să nu nască reacţii negative din partea angajatorilor faţă de cei care ating acest prag.

Salariul minim brut ar urma să crească de la 1.900 de lei pe lună, cât este de la începutul acestui an, la 2.080 de lei pe lună. În plus, era adus în discuţie ca angajaţii cu studii superioare şi cu minimum 15 ani vechime să aibă un nivel de 2.350 de lei pe lună.

Pe ordinea de zi a şedinţei de vineri a Executivului mai figurează o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii. Ordonanţa de urgenţă vizează programul Start-Up Nation 2018. Ministerul pentru Mediul de Afaceri a publicat pe site forma actualizată a documentelor procedurale necesare înscrierii online, acestea incluzând modelul planului de afaceri şi declaraţiile de elegibilitate.

Alocaţia Financiară Nerambursabilă, de maximum 200.000 lei/beneficiar, poate reprezenta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societăţile neplătitoare) aferente proiectului, precizează un comunicat al ministerului.

Înscrierea în program, solicitarea acordului de principiu pentru finanţare şi completarea planului de afaceri în vederea obţinerii finanţării se fac on-line.

Calcularea punctajului planului de afaceri se face în timp real şi transparent, conform grilei de evaluare. Punctajul minim pentru a fi acceptat de principiu în vederea verificării administrative şi a eligibilităţii este de 50 de puncte din maximum 100 de puncte posibile, potrivit sursei citate.

De asemenea, în şedinţa de Guvern urmează să fie aprobată şi o ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene. Această OUG prevede îngheţarea voucherele de vacanţă la valoarea actuală, în următorii doi ani, şi amânarea acordării indemnizaţiilor de vacanţă.

Pe ordinea de zi a şedinţei mai figurează un proiect de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, precum şi un proiect pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă.

Alte proiecte de hotărâri care ar putea fi adoptare de Executiv sunt pentru modificarea art.10 alin.(5) din Hotărârea Guvernului nr.1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură şi un altul pentru aprobarea plafoanelor alocate schemelor de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, precum şi pentru stabilirea cuantumului acestora pentru anul de cerere 2018.

De asemenea Guvernul mai are pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind actualizarea datelor de identificare şi a valorii de inventar ale unui imobil aparţinând domeniului public al statului şi transmiterea unor părţi din acesta din administrarea Autorităţii Naţionale Fitosanitare în administrarea Oficiului de Studii Pedologice şi Agrochimice Mehedinţi şi Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Mehedinţi.

Alte proiecte de hotărâre care apar pe ordinea de zi a şedinţei Executivului sunt:

"PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind actualizarea anexei nr. 15 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind rechemarea şi numirea unui consul general

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului Trezoreriei Statului pe anul 2019

PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea cuantumului şi a plăţii cotizaţiei anuale de participare a României la Conferinţa de la Haga de Drept Internaţional Privat, pentru anul financiar 1 iulie 2018-30 iunie 2019

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea anexei nr. 14 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului

PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea unor acte normative privind stabilirea cuantumului şi condiţiilor de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind înscrierea unui imobil situat în municipiul Iaşi, în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi darea acestuia în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, pentru actualizarea valorii de inventar şi a adresei poştale a imobilului 398 aflat în domeniul public al statului şi modificarea anexei nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind actualizarea anexei nr.1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului pentru un imobil aflat în administrarea Ministerului Afacerilor Interne

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii ''Reabilitare şi modernizare imobil din Piaţa Revoluţiei nr.1A Bucureşti prin POR 2014-2020''

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea Hotărârii Guvernului nr.80/2008 pentru aprobarea concesionării, prin atribuire directă, a bunurilor proprietate publică a statului, aflate în administrarea Ministerului Transporturilor

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea descrierii tehnice a bunului imobil cu nr. MFP 153349 aparţinând domeniului public al statului şi aflat în administrarea Gărzii forestiere Bucureşti, precum şi actualizarea valorilor de inventar ale bunurilor imobile aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Gărzii forestiere Râmnicu Vâlcea şi Gărzii forestiere Bucureşti, instituţii publice aflate în subordinea Ministerului Apelor şi Pădurilor, prevăzute în anexa nr. 12 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, ca urmare a reevaluării

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind trecerea din domeniul public al statului în domeniul privat al acestuia, pentru scoaterea din funcţiune în vederea valorificării şi, după caz, casării, a unor bunuri aflate în administrarea Ministerului Mediului – Administraţia Naţională de Meteorologie

PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea art. 2 alin.(1) din Hotărârea Guvernului nr. 99/2018 privind aprobarea acordării ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societăţii Complexul Energetic Hunedoara - S.A. pentru anul 2018

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind recunoaşterea Asociaţiei pentru promovarea şi dezvoltarea turismului în judeţul Timiş ca fiind de utilitate publică

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018, pentru judeţul Maramureş

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea modelului steagului comunei Socol, judeţul Caraş-Severin

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea modelului steagului comunei Cozma, judeţul Mureş

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea modelului steagului comunei Valu lui Traian, judeţul Constanţa

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea stemei comunei Leleşti, judeţul Gorj

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea stemei comunei Mociu, judeţul Cluj

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea stemei comunei Cristian, judeţul Sibiu"

Totodată, Executivul are înscrisă pe ordinea de zi două memorandumuri, unul cu tema "Aprobarea semnării Acordului între Guvernul României şi Guvernul Regatului Cambodgiei cu privire la eliminarea obligativităţii deţinerii vizelor pentru titularii de paşapoarte diplomatice de serviciu" şi un altul cu tema "Ocuparea prin concurs a posturilor din cadrul Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate".

De asemenea, figurează şi câteva proiecte de puncte de vedere cu privire la 11 iniţiative legislative parlamentare.

Guvernul discută îngheţarea valorii voucherelor de vacanţă şi acordarea indemnizaţiilor de vacanţă
 
Guvernul va discuta vineri proiectul de OU privind modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, prin care plănuieşte să îngheţe voucherele de vacanţă la valoarea actuală, în următorii doi ani, şi să amâne acordarea indemnizaţiilor de vacanţă.
 
Reglementările prevăd că valoarea unui voucher de vacanţă trebuie să fie cât un salariu minim brut, iar suma maximă se poate ridica la şase salarii minime. Măsurile ar trebui să se aplice de la începutul anului viitor, când este prevăzută o majorare a salariului minim brut, de la 1.900 de lei, cât este de la începutul acestui an, la 2.080 de lei, respectiv 2.350 de lei pentru salariaţii cu studii superioare şi cei cu peste 15 ani vechime.
 
De asemenea, prin acelaşi proiect de act normativ, Guvernul doreşte să amâne cu doi ani aplicarea unor măsuri privind indemnizaţia de vacanţă din Legea-Cadru nr. 153/2017 privind salarizarea bugetarilor. Acestea prevăd că, începând cu data de 1 decembrie 2018, ordonatorii de credite acordă, obligatoriu, o indemnizaţie de vacanţă, iar valoarea anuală este cât un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat în cursul anului calendaristic.
 
„Aplicarea, începând cu data de 01 ianuarie 2019, a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, prin acordarea voucherelor de vacanţă cu un nivel maxim al sumei de şase salarii minime brute pe ţară garantate în plată pentru un angajat sau a dispoziţiilor Legii-Cadru nr. 153 din 28 iunie 2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prin care salariaţii din sistemul bugetar beneficiază de o indemnizaţie de vacanţă la nivelul unui salariu de bază minim brut pe ţară, garantat în plată, va conduce la un impact negativ semnificativ asupra bugetului de stat şi implicit a bugetelor locale, în contextul creşterilor salariale deja produse, precum şi a majorării salariului minim pe economie. În aceste condiţii, exigenţele menţinerii echilibrului bugetar pot impune sistarea acordării acestor drepturi, cu consecinţe negative, atât asupra drepturilor salariaţilor, cât şi asupra întregii industrii a turismului românesc. Măsura menţinerii acordării voucherelor de vacanţă, în cuantum de 1.450 de lei, până la data de 31.12.2020, prin aplicarea în continuare a dispoziţiilor OUG 8/2009 cu privire la acordarea voucherelor personalului plătit din fonduri publice, reduce impactul negativ susmeţionat”, se scrie în Nota de fundamentare a proiectului de OUG.
 
Această motivare este făcută şi în preambulul proiectului de OUG menţionată.
 
În schimb, instituţiile şi autorităţile publice pot acorda anual, în perioada 2019 - 31 decembrie 2020, indemnizaţii de vacanţă, sub formă vouchere, în cuantum de 1.450 de lei pentru un salariat, conform proiectului OUG, publicat de CES.
 
„Impactul asupra cheltuielilor bugetare determinat de acordarea voucherelor de vacanţă în perioada 1 ianuarie 2019 - 1 ianuarie 2020 este de circa 1,73 miliarde de lei (n.red. – aproximativ 368 de milioane de euro). Voucherele se vor acorda cu încadrarea în sumele prevăzute cu această destinaţie în bugetele aprobate pe anii 2019 şi 2020, după caz”, se precizează în Nota de fundamentare citată.
 
Valoarea voucherelor de vacanţă emise în primele nouă luni ale anului a fost de 230 de milioane de euro, o sumă de opt ori mai mare faţă de cea de anul trecut, conform datelor Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
 
CES a dat aviz favorabil acestor modificări, dar a atenţionat că în proiectul de OUG perioada 1 iulie 2017 - 30 noiembrie 2018 nu trebuie înlocuită cu 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2020, ci a doua perioadă trebuie să vină în prelungirea primeia, deoarece altfel se creează un „vid legislativ”, iar măsurile adoptate din prima perioadă, „în aplicarea prevederilor legale în vigoare, riscă să rămână fără temei legal”.
 
„De asemenea, se poate crea suspiciunea de retroactivitate a actului normativ, în forma modificată. Astfel, opinăm că aceste măsuri propuse ar trebui să facă obiectul unui articol distinct al prezentului proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau textul propus trebuie reformulat, după caz, în sensul prelungirii actualei perioade reglementate de lege. Subliniem că aceste aspecte se impun a fi analizate de către Ministerul Justiţiei care se va pronunţa în privinţa legalităţii lor, conform competenţelor care revin acestui minister”, au menţionat reprezentanţii CES.
 
În plus, CES recomandă reanalizarea măsurii propuse în ceea ce priveşte modificarea Legii nr. 165/2018. De asemenea, Consiliul a atras atenţia că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nu are competenţe de a se pronunţa cu privire la acest aspect, aceste minister fiind menţionat drept semnatar al proiectului de act normativ menţionat.

 

 

Citește și: