17809 vizualizări 8 oct 2015

Locuinţele unor lideri locali ai PSD, dar şi magazine săteşti sau cămine culturale se transformă duminică în secţii de votare, unde social-democraţii vor spune dacă îl vor preşedinte pe Liviu Dragnea, care este, de altfel, unicul candidat. Cât priveşte cheltuielile pentru organizarea alegerilor, şefii PSD susţin că nu a fost stabilit un buget, ci fiecare s-a descurcat cum a putut, şi evită să vorbească de preţurile de închiriere, precizând doar că, în general, tariful pentru un cămin cultural ar fi de 100 de lei pe zi.

Preţurile atât de mici pentru închiriere se explică prin faptul că toate căminele culturale sunt în administrarea primăriilor, ceea ce face ca preţul de închiriere să depindă de edil în ultimă instanţă.

"Încercăm să organizăm secţii în cămine culturale, în sediile de partid din teritoriu, iar în cazul în care aceste spaţii nu există secţiile vor funcţiona în casa preşedintelui organizaţiei locale sau a unui coleg de partid care are locuinţa într-o zonă centrală. Nu vom face în schimb secţii de vot în şcoli, restaurante şi în birturi”, a declarat preşedintele PSD Alba, Ioan Dîrzu.

Planurile sunt aceleaşi şi la Cluj.  „Vom înfiinţa câte o secţie de vot pentru fiecare comună, iar în localităţi urbane vom avea mai multe, în funcţie de mărimea acestora. Cele mai multe secţii - trei - vor fi în Cluj-Napoca, în două cabinete parlamentare ale deputatului Aurelia Cristea din cartierele Mărăşti şi Gheorgheni şi la sediul PSD din cartierul Mănăştur. În mediul rural, vor fi amenajare secţii de vot în casele preşedinţilor de filiale comunale, în cămine culturale sau în alte spaţii închiriate”, a spus Lăpuşan.

La Buzău, spune preşedintele excutiv Fănică Bîrlă,  vor fi trei secţii de votare în municipiu - una în sediul organizaţiei municipale, alta în cartierul Simileasca, într-un fost magazin dezafectat aflat în curtea unui membru PSD, şi o alta într-un spaţiu din cartierul Mihai Viteazul. În celelalte oraşe şi în comunele mari, secţiile de votare vor fi amenajate în sediile de partid, iar în localităţile în care PSD nu are sedii de partid secţiile vor fi amenajate fie la primării, fie în cămine culturale sau la locuinţele preşedinţilor de organizaţii ori ale membrilor de partid.

Acasă la şefii de organizaţii se va vota şi în Iaşi, Maramureş, Vaslui sau Constanţa.

„Ne aşteptăm la o prezenţă mare a membrilor noştri la vot. Eu sper să fie de peste 90 la sută”

În total, la alegerile populare din PSD sunt aşteptaţi să participe aproximativ 533.000 de membri de partid. Ca să bifeze cu pixul căsuţele cu DA sau NU de pe foaia cu numele lui Liviu Dragnea aceştia trebuie să să-şi fi plătit cotizaţia la zi.

"Este vorba despre un pas mare făcut de PSD în faţa oricărui alt partid, pentru că alegerea preşedintelui de către toţi membrii de partid este aproape un act istoric. Niciun partid nu a avut curajul, până acum, să facă un astfel de tip de alegere a preşedintelui formaţiunii. Până acum, preşedintele era ales de Congres, iar acolo, cu jocuri de culise uneori, se alegea preşedintele. Astăzi, membrii de partid au posibilitatea să voteze preşedintele partidului. Cred că este un model pe care toate partidele îl vor adopta pentru că un act mai mare de democraţie în viaţa internă de partid nu poate exista”, este entuziast şeful PSD Maramureş Gabriel Zetea.

La Iaşi, Victorel Lupu se grăbeşte să raporteze o prezenţă record. „În judeţul Iaşi ne aşteptăm la o prezenţă mare a membrilor noştri la vot. Eu sper să fie de peste 90 la sută”, a spus  preşedintele PSD Iaşi.

"Mizăm pe o prezenţă importantă. E prima dată când într-un partid din România toţi membrii au posibilitatea să-şi aleagă direct preşedintele”, a anunţat de la Suceava şi Cătălin Nechifor.

"Este un proces destul de greoi, dar care este prevăzut de statutul partidului încă din 2013. Însă, faptul că votează toţi membrii este un element de noutate, ceva frumos, până la urmă”, a spus Ciprian Trifan, la care nu au ajuns încă buletinele de vot.

Cum se va desfăşura votarea

Membrii PSD vor trebui să voteze în secţiile deschise în localitatea unde sunt înregistraţi ca membri, însă va fi posibil şi votul în altă secţie, pe baza unei adeverinţe din partea organizaţiei de bază, în cazul în care respectivul membru PSD se află în alt oraş.

Secţiile de votare vor fi deschise în fiecare localitate unde există o filială a PSD, iar regulamentul prevede că aceste secţii pot fi organizate în sedii de partid, birouri parlamentare, spaţii închiriate, cămine culturale, biblioteci, dar şi în primării sau alte instituţii publice, acolo unde autorităţile îşi vor da acordul. În situaţia în care o filială nu va putea, din diverse motive, să organizeze o secţie de vot în aceste spaţii, va fi posibil ca votul să se desfăşoare inclusiv în locuinţa liderului local de partid.

Secţiile de votare vor fi dotate cu cabine de vot, urne de vot sigilate cu semnătura preşedintelui Biroului Electoral al secţiei de votare şi borderou nominal cu membrii PSD înscrişi în organizaţie.

Pentru organizarea scrutinului, vor fi organizate Comisii Electorale Judeţene, care vor coordona activitatea unor comisii constituite la nivelul fiecărei localităţi. Fiecare organizaţe PSD are obligaţia de a transmite către Comisia Electorală Judeţeană numărul de membri înscrişi în evidenţe, pentru a putea stabili numărul de buletine de vot care vor fi tipărite. Liste cu membrii PSD se vor regăsi în fiecare secţie de vot, iar cei care se vor prezenta la urne vor putea vota pe bază de buletin. Comisiile locale vor transmite, la finalul procesului de votare, procese verbale către comisiile judeţene, care la rândul lor le vor trimite, pentru centralizare, către Comisia Electorală Centrală, care va funcţia duminică, la sediul PSD din Bucureşti.

Potrivit regulamentului, câştigător al scrutinului intern va fi desemnat candidatul care întruneşte majoritatea voturilor valabil exprimate din numărul total al membrilor PSD prezenţi la scrutin. Anunţul final cu privire la prezenţa la urne, dar şi numărul de voturi înregistrate pentru Liviu Dragnea, ca unic candidat, vor fi anunţate de social-democraţi în seara zilei de 11 octombrie, la câteva ore după închiderea tuturor urnelor. (Ştefan Pană, Mediafax)

 

Citește și: