Anca SIMINA
8018 vizualizări 18 iun 2013

Directorul Central Intelligence Agency, John O. Brennan, se află astăzi în prima sa vizită la Bucureşti de la preluarea mandatului. Acesta a revenit în România după aproape 14 ani, la acel moment fiind şeful staffului lui George Tenet, directorul CIA din timpul administraţiei Clinton.

În cursul dimineţii,  Brennan s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta, în biroul acestuia de la Palatul Victoria, în prezenţa directorului SRI, George Maior, discuţiile oficiale vizând parteneriatul strategic închieat de România cu Statele Unite ale Americii.

După-amiază, şeful CIA a fost primit şi de preşedintele Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni. La discuţiile cu delegaţia americană a venit, pe lângă George Maior, şi directorul SIE, Teodor Meleşcanu.

"Faţă de ultima mea vizită, când eram la început, am remarcat efortul care a fost depus împreună, profesionalismul, priceperea, determinarea, motivaţia, integritatea şi curajul ofiţerilor de informaţii români. Atât SIE cât şi SRI sunt cu adevărat remarcabile şi noi apreciem acest lucru", a spus Brennan, la începutul întâlnirii cu Băsescu.

Preşedintele, pe de altă parte, s-a declarat mulţumit de "nivelul investiţiilor americane în România, mai ales după evoluţiile pe plan militar", menţionând încheierea în 2001 a Declaraţiei privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI.

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, Băsescu şi Brennan au discutat "probleme de securitate generate de Primăvara Arabă, situaţia din Orientul Mijlociu şi situaţia de securitate din Afganistan" şi "au făcut o analiză asupra creşterii nivelului de securitate ca efect al Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România".

Recent, un fost colaborator al NSA a dezvăluit în presa americană şi britanică un program secret al NSA care desfăşura de şase ani, prin care agenţia secretă are acces la toată corespondenţa şi conturile de pe reţelele de socializare ale cetăţenilor străini. Scandalul din jurul PRISM a trezit reacţii aprinse legate de protecţia datelor personale pe internet în contextul luptei împotriva terorismului.

Brennan a preluat recent şefia CIA, anterior fiind consilier al preşedintelui Barack Obama în timpul primului său mandat la casa Albă.

Citește și: