Cristian ANDREI
10984 vizualizări 24 sep 2013

Şeful Comisiei SIE din Parlament, Mihăiţă Calimente, a declarat pentru gândul că ONG-urile din România finanţate de omul de afaceri George Soros au un rol determinant, de “catalizator”, al protestelor din Piaţa Universităţii împotriva proiectului minier de la Roşia Montană.

„Având în vedere că domnul George Soros se situează pe o parte clară a baricadei, împotriva acestui proiect, am observat că această părere a finanţatorului şi-au însuşit-o şi ONG-urile care au primit finanţare de la George Soros”, a spus Calimente. Deputatul PNL a precizat că această intervenţie din exterior poate reprezenta şi un pericol pentru siguranţa naţională şi că trebuie evaluată situaţia. El a indicat faptul că este de competenţa SRI să furnizeze aceste informaţii.

despre ONG-urile care protestează faţă de proiectul minier: „Având în vedere că domnul George Soros se situează pe o parte clară a baricadei, împotriva acestui proiect, am observat că această părere a finanţatorului şi-au însuşit-o şi ONG-urile care au primit finanţare de la George Soros”

♦  despre protestele din Piaţa Universităţii: „ONG-urile finanţate de Soros sunt un catalizator”

♦  despre legătura George Soros – proteste – siguranţa naţională: "Având aceste informaţii, reprezintă un pericol pentru siguranţa naţională faptul că un privat din exterior poate determina anumite acţiuni de stradă în România împotriva unui proiect pe care Guvernul intenţionează să-l semneze?

INTERVIUL INTEGRAL CU ŞEFUL COMISIEI SIE, DEPUTATUL PNL, MIHĂIŢĂ CALIMENTE


Există o discuţie în privinţa finanţării protestelor din Piaţa Universităţii. Aţi primit informări că aceste proteste ar fi finanţate din afară pentru a bloca exploatarea minieră de la Roşia Montană?

În mod explicit, nu am primit asemenea informaţii pentru că fiind vorba de ONG-uri care îşi desfăşoară activitatea în România ele nu fac obiectul SIE. Dar este clar că finanţările care au venit din afara ţării au ajuns la foarte multe din aceste ONG-uri şi chiar şi în presa din România se arată că ele sunt finanţate de domnul George Soros. Având în vedere că domnul George Soros se situează pe o parte clară a baricadei, împotriva acestui proiect, am observat că această părere a finanţatorului şi-au însuşit-o şi ONG-urile care au primit finanţare de la George Soros.

Dar implică aceste lucruri faptul că aceste ONG-uri au ieşit în stradă, protestele din Piaţa Universităţii sunt o emanaţie a lui George Soros?

Nu ştiu dacă pot spune acest lucru, dar este clar că se situează pe aceeaşi poziţie şi că legătura dintre cel care te finanţează şi activităţile pe care le faci este o rezultantă logică.

ÎNREGISTRAREA AUDIO A INTERVIULUI O PUTEŢI ASCULTA LA FINALUL ARTICOLULUI

Dar în Piaţă nu sunt doar acele ONG-uri, presupun că nu au câteva zeci de mii de angajaţi care să iasă în stradă să protesteze?
Acum ştiţi cum e, nici la Revoluţie lucrurile nu au fost foarte clare de la început. Şi astăzi se discută dacă a fost revoluţie populară sau dacă întâi au acţionat serviciile străine care şi-au făcut datoria şi după aia au ieşit şi cetăţenii. Lucrurile sunt legate într-un fel.

În opinia dvs, această legătură între George Soros ca poziţionare şi ONG-uri este o coincidenţă sau este mai mult decât o coincidenţă
Este mai mult decât o coincidenţă. Este mai uşor după aia prin mijloacele moderne pe care le avem astăzi să chemi oamenii la manifestaţie la ora X. Oamenii sunt dispuşi să participe, chiar dacă nu au foarte multe informaţii sau toate informaţiile să participe.

Aceste ONG-uri reprezintă un catalizator pentru ca oamenii să iasă în stradă împotriva proiectului minier de la Roşia Montană?
În opinia mea, da, sunt un catalizator. Nu am văzut niciunul din aceste ONG-uri să aibă o altă părere, decât cea pe care o are George Soros.

Având aceste informaţii , reprezintă un pericol pentru siguranţa naţională faptul că un privat din exterior poate determina anumite acţiuni de stradă în România împotriva unui proiect pe care Guvernul intenţionează să-l semneze?
Sigur că poate reprezenta. Dacă facem o analiză economică, ce pierde şi ce câştigă România, în funcţie de acest rezultat, de rezultatul acestei analize ne putem da seama dacă este un pericol la adresa siguranţei a României şi a oricărui stat.

Îi veţi cere domnului Meleşcanu să vină cu date concrete cum aceşti bani derulaţi prin aceste ONG-uri au fost posibil derulaţi pentru aceste mişcări de stradă?
Nu, pentru că nu este obiectul SIE să se ocupe de activitatea ONG-urilor din România. Cei care ar putea avea aceste informaţii ar putea fi cei de la SRI sau alte servicii.

Nu este foarte mult spus că 20.000 de oameni reprezintă practic voinţa unor ONG-uri şi nu este voinţa lor?
Nu este vorba de voinţa unui ONG pentru că el probabil când ajunge în stradă are propria voinţă şi nu exprimă întotdeauna ce exprimă ONG-ul. Poate ONG-ul este preocupat de mediu, foarte mulţi sunt preocupaţi să nu ne vindem ţara pentru că am putea exploata aceste zăcăminte, dar să le exploatăm noi. Sau alte lucruri. Principalul este că se dă un semnal, iar cei care dau semnalul sunt cei de la ONG-uri.
 

Citește și: