263 vizualizări 1 nov 2019

„Nu se pot câştiga alegerile prezidenţiale din primul tur, practic vorbind. Conform Constituţiei actuale, pentru a câştiga din primul tur, candidatul trebuie să fie votat de 50%+1 din numărul total de alegători înscrişi pe liste, nu 50%+1 din cei prezenţi la vot. Adică sunt necesare 9.154.045 voturi, conform listelor actuale”, a scris Cătălin Drulă, pe Facebook.

Deputatul USR a adăugat că „La prezenţa tipică (de ex. Tur 1 2014 - 9.723.232 de alegători), asta înseamnă că ar trebui ca un candidat să ia 95% din voturile exprimate ca sa câştige din primul tur. Evident, aşa ceva este practic imposibil. Se poate, dar doar dacă eşti Nicolae Ceauşescu la al XIV-lea Congres”.

El a mai spus că informaţia lansată de liderul PNL Ludovic Orban potrivit căreia Klaus Iohannis ar putea câştiga prezidenţialele din primul tur de scrutin este „la limita fake news-ului”.

„Prin urmare, informaţia că Iohannis poate câştiga din primul tur, spusă de Ludovic Orban astăzi, este la limita fake-news-ului. Va exista un tur 2! Miza este dacă acolo va fi Dan Barna şi vom avea o competiţie pe bune în turul 2. Sau dacă acolo va fi Dăncilă şi PSD-ul va primi astfel un colac de salvare”, a completat Drulă.

Acesta i-a cerut lui Klaus Iohannis să accepte o dezbatere cu Dan Barna.

„Fac apel la Ludovic Orban ca şef de campanie al PNL să păstreze această luptă corectă şi să nu mai inducă ideea că ar putea să nu existe un tur 2. De asemenea, îi cer să-şi convingă candidatul, pe dl. Iohannis, să accepte o dezbatere cu Dan Barna. Românii au dreptul să vadă măcar o dezbatere între primii candidaţi înainte de primul tur”, a conchis Cătălin Drulă.

Reacţia vine după ce Ludovic Orban le-a cerut liberalilor, la o întâlnire cu simpatizanţii joi în judeţul Dâmboviţa la care a participat şi Klaus Iohannis, să câştige alegerile din primul tur.

„În 2014, Klaus Iohannis a câştigat alegerile şi le-a câştigat fără drept de apel în turul doi. Vă cer ca în 2019 să câştigăm alegerile din primul tur. Putem, fără niciun fel de problemă, să câştigăm alegerile, încă din primul tur, cu un scor la care nu se aşteaptă nimeni”, a spus Orban.

Citește și: