Laura Cojocaru
Diana Grigore
3864 vizualizări 26 apr 2019
USR- PLUS îi acuză pe doi membri TNL că ar fi autorii pliantelor false inscripţionate cu sigla Alianţei. În ultima săptămână au circulat mesaje electorale care au  atribuit alianţei idei precum „avortul trebuie să fie obligatoriu pentru 92% dintre români”. Preşedintele filialei Cluj-Napoca a Tineretului Naţional Liberal a fost filmat în timp ce împărţea aceste pliante. 
Biroul Executiv al Tineretului Naţional Liberal a reacţionat la acuzaţii:

„Tineretul Naţional Liberal dezaprobă iniţiativa avută de doi foşti membri ai filialei TNL Cluj-Napoca, de a difuza pliante cu citate controversate din declaraţiile unor membri ai Alianţei USR-PLUS. Această acţiune individuală reprobabilă, nu reflectă spiritul şi comportamentul Tineretului Naţional Liberal şi din nefericire nu a fost niciodată adusă în atenţia Biroului Executiv al TNL”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, acţiunea celor doi tineri a fost în contradicţie flagrantă cu strategia de campanie hotărâtă de echipa de campanie a Partidului Naţional Liberal.

„Deoarece acţiunea individuală a celor doi foşti colegi nu a fost dezbătută şi asumată în forurile de decizie ale TNL, iar consecinţele acestor acţiuni au adus grave prejudicii imaginii şi prestigiului Tineretului Naţional Liberal, Biroul Executiv al TNL a luat decizia, în unanimitate, de a-i exclude pe cei responsabili din rândurile Tineretului Naţional Liberal”, se mai arată în comunicat.

Deputatul USR Cluj, Emanuel Ungureanu, a declarat, vineri, la rândul său corespondentului MEDIAFAX că cele două persoane au fost filmate pe stradă în timp ce încercau să distribuie pliantele false în numele Alianţei 2020 USR PLUS iar acestea au fost identificate ca fiind membre ale PNL Cluj.

„Unul dintre indivizii filmaţi pe strada Parâng din Cluj-Napoca în timp ce distribuia pliantele false este, cu certitudine, Alexandru Piticar, vicepreşedinte tineretului liberal Cluj-Napoca şi este un soldat credincios al acestui partid pentru că a primit un loc de muncă călduţ la Baza Sportivă Gheorgheni din Cluj-Napoca. Alături de Cristian Ciuta, preşedintele TNL Cluj-Napoca şi alţi tineri liberali, au împărţit în ultimele două săptămâni, mii de fluturaşi otrăviţi în căsuţele poştale ale clujenilor. Pliantele conţineau mesaje false despre Alianţa 2020 USRPLUS privind faptul că alianţa susţine avortul obligatoriu. Ciuta s-a lăudat în cercul apropiat că acţiunea lor mârşavă are binecuvântarea celor mari din PNL Cluj”, a spus Ungureanu.

Acesta a subliniat că este trist că, din disperare, văzând ultimele sondaje din Cluj-Napoca, care arată că Alianţa 2020 USR PLUS este pe primul loc în faţa PNL, „unii tineri liberali clujeni copiază metodele pesediste de campanie electorală consacrate de Dragnea în alte zone la României”.

„Sunt convins că în 26 mai, clujenii vor taxa drastic la vot acest derapaj care nu face cinste PNL”, a conchis Ungureanu.

Preşedintele PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda, a anunţat că cei doi membri liberali care au distribuit pliante false în numele Alianţei 2020 USR PLUS au fost excluşi din partid, acţiunea lor fiind una individuală. Buda a spus că USR nu este un adversar al PNL, ci viitor partener la guvernare.

Daniel Buda a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că adversarul PNL este PSD-ALDE, nicidecum USR.

„Acţiunea de distribuire a pliantelor a fost una individuală a doi colegi liberali care au fost excluşi din partid pentru gestul lor. Pentru PNL, adversarul nostru este PSD-ALDE, nicidecum USR. Avem acţiuni comune cu USR, îi considerăm pe cei de la USR viitorii noştri parteneri de guvernare, astfel încât considerăm chestiunea ca fiind una minoră, care nu ar trebui să impieteze asupra campaniei electorale. Pentru noi, principalul obiectiv este înlăturarea de la guvernare a PSD-ALDE, iar pe de altă parte avem teme europene pe care să le aducem în atenţia opiniei publice, nicidecum acţiuni împotriva USR. USR este, pentru noi, nu un adversar ci, dimpotrivă, un viitor partener într-o viitoare guvernare. De altfel, avem depuse acţiuni în Parlament împreună cu USR împotriva PSD – ALDE”, a spus Buda.

Liderii Alianţei USR-PLUS i-au acuzat vineri pe liberali că au distribuit în Cluj Napoca pliante “otrăvite”, potrivit cărora avortul trebuie să fie obligatoriu pentru 92% dintre români.” 

Preşedintele filialei Cluj-Napoca a Tineretului Naţional Liberal a luat-o la fugă în momentul în care a fost întrebat dacă este din parte USR-ului şi a observat că este filmat.

„Cum era aia cu PSD şi PNL? Un preşedinte  Tineretul Naţional Liberal s-a gândit că e o idee bună să împartă pliante cu sigla Alianţa 2020 USR PLUS şi cu citate false atribuite Alianţei. 

Au făcut la fel şi în 2016, la locale, când au răspândit alte pliante false în numele lui Nicuşor Dan, principalul contracandidat pentru Primăria Generală Bucureşti.

Probabil că are de a face şi cu faptul că Alianţa e cotată cu 40% intenţie de vot în municipiu”, a scris pe Facebook un membru USR.

 

„Persoanele care, de două săptămâni, împart prin Cluj-Napoca fluturaşii falşi cu însemnele Alianţa 2020 USR PLUS, au fost surprinse în flagrant”, a scris o altă membră a alianţei.

„E păcat că PNL a cheltuit bani şi energie pe dezinformări abjecte, în loc să se bată cu PSD”, susţine alianţa.

„Facem un apel către liderii şi candidaţii PNL să ia măsuri urgente şi să explice de îndată dacă au încurajat şi încuviinţat acest tip de campanie negativă care a prejudiciat imaginea Alianţei 2020 USR PLUS şi a indus în eroare alegătorii. Considerăm că acest model de a face politică prin atacul murdar la competitorii electorali este exact ceea ce a îndepărtat oamenii oneşti de politică, iar acest lucru trebuie să înceteze. E păcat că PNL a cheltuit bani şi energie pe dezinformări abjecte împotriva USR PLUS în loc să se bată cu PSD aşa cum am înţeles cel puţin din declaraţiile oficiale ale acestui partid. Aşteptăm să-şi fixeze alt obiectiv de campanie în afara distribuţiei de false declaraţii despre Alianţă”, se arată într-un comunicat transmis de alianţa USR-PLUS

Săptămâna trecută au fost indentificate pliante false în care alianţa era asociată cu mesajul: „Avortul trebuie să fie obligatoriu pentru 92% dintre români”.

„Avortul trebuie să fie mandatoriu şi obligatoriu pentru familiile care nu au un venit mediu, pentru familiile care nu pot asigura creşterea sau hrănirea corespunzătoare a copilului, pentru familiile în care nici unul dintre cei doi parteneri în creşterea şi educaţia copilului nu are un loc de muncă”, se arată în pliantul fals.
 

 

 

Citește și: