349 vizualizări 9 feb 2009

Senatul a respins ieri o cerere de reexaminare a preşedintelui Băsescu, care atrăgea atenţia că actuala lege privind producerea de ţuică şi rachiuri pe bază de fructe nu respectă normele UE. Directivele europene prevăd reducerea cu cel mult 50% a accizelor pentru producţia de ţuică destinată consumului propriu, în limita a 50 de litri. În schimb, legea votată în Parlamentul României le dă dreptul producătorilor să fiarbă 250 litri fără să plătească nicio acciză. Traian Băsescu a sesizat discrepanţa dintre legislaţia românească şi directiva europeană şi le-a cerut parlamentarilor să se răzgândească.

Senatorii nu au vrut însă să schimbe nimic. Cel mai vehement apărător al producătorilor de ţuică şi rachiu a fost UDMR-istul Georgy Frunda. Acesta le-a spus colegilor că a-l obliga pe ţaran să plătească multe accize este o soluţie contraproductivă: „Dacă vom spune ţăranului român „nu mai fierbe ţuică şi plăteşte accize”, să fiţi convinşi că tocmai invers va face”. El s-a arătat nemulţumit şi de prea marea obedienţă a românilor de Uniunea Europeană: „Nu ştiu de ce România trebuie să ia poziţia de drepţi, de ce trebuie să aducem nişte reglementări exagerate”.

Au mai intervenit în apărarea ţăranilor producători de ţuică şi liberalii Varujan Vosganian ori Mircea Diaconu. Până şi Mircea Geoană a admis că subiectul dezbătut este o „temă gingaşă”. Cererea de reexaminare urmează să fie discutată şi în Camera Deputaţilor, care are rol decizional. 

 

Citește și: