4 vizualizări 28 iun 2006
O cerere bizara s-a discutat si s-a aprobat, ieri, in Biroul Permanent al Senatului: constituirea unei comisii parlamentare care sa studieze "indiciile serioase cu privire la posibila implicare a tehnologiilor umane in provocarea fenomenelor meteorologice din lunile iulie-august 2005". Indiciile au fost furnizate, potrivit documentului, de Departamentul Antigrindina din Ministerul Agriculturii.

"Romania e victima unui atac meteorologic", striga, ieri, panicat, presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, completat rapid de colegul sau de partid Gheorghe Funar. Acesta din urma sustinea cu convingere ca inundatiile de anul trecut deriva din faptul ca marile puteri recicleaza apa din Marea Neagra si fac tot soiul de experimente care destabilizeaza clima blanda a Romaniei. Principalii vinovati identificati de Funar sunt Statele Unite, Rusia si Israel.

Basescu e de vina, ca i-a infuriat pe rusi!


Liderul PRM a mers mai departe decat Funar, pretinzand ca principalul vinovat pentru potopul de anul trecut este chiar presedintele Traian Basescu, care a starnit marele vecin de la Rasarit cu declaratii belicoase: "E vorba de cei care sunt deranjati de declaratiile iresponsabile ale lui Traian Basescu", a explicat Vadim Tudor, acuzandu-l pe presedinte ca "indreapta Romania pe un drum sinucigas" . "Stalin facea experimente meteorologice inca din anii `30-`40!", a concluzionat seful PRM.

Presedintele Comisiei de ancheta a razboiului meteorologic este pedistul Dan Carlan. "Mi-am asumat riscul de a fi ridicol, dar nu imi pot asuma riscul de a ignora aceste informatii". Comisia are datoria sa elucideze misterul armei meteo care devasteaza Romania pana la 30 septembrie.

250 de rachete antigrindina, trase in Romania anul trecut


Romania are  un singur centru antigrindina, la Ploiesti, care protejeaza circa 80.000 de hectare de teren. Republica Moldova are un astfel de sistem de aproape 40 de ani, de asemenea Ungaria, Serbia sau Bulgaria, spun specialistii. "Am vizitat recent un astfel de centru in Republica Moldova, iar in timp ce se actiona asupra norilor, la noi aveau loc inundatii. Dar nu se poate spune ca este vreo legatura intre cele doua fenomene. Daca si Romania ar fi avut un astfel de sistem pus la punct, am fi putut actiona astfel incat inundatiile de la noi sa nu se produca", a declarat George Caunei, directorul Departamentului Antigrindina din cadrul Ministerului Agriculturii. Potrivit reprezentantilor centrului antigrindina de la Ploiesti,  monitorizarile efectuate de o comisie formata din producatori agricoli arata ca sumele rezultate prin salvarea culturilor agricole datorita sistemului antigrindina s-au ridicat la 250 miliarde de lei in 2004 si la 400 miliarde lei in 2005.  "In acest an s-a constatat o crestere a fenomenelor de grindina, ruperi de nori. In 2005 au fost lansate 250 de rachete antigrindina din iunie si pana in septembrie, iar in acest an, de la inceputul lunii iunie si pana acum, deja am tras 60 de rachete", au spus reprezentantii centrului-pilot din Ploiesti. Specialistii din Ministerul Agriculturii estimeaza ca valoarea investitiilor pentru crearea unui astfel de sistem este de circa 70 milioane RON, in cinci ani putand fi pus la punct un sistem care sa protejeze intregul teritoriu national impotriva inundatiilor, grindinei, tornadelor. "Pe de alta parte, printr-un astfel de sistem, pot fi aduse ploile, asa cum procedeaza Israelul, de exemplu", a mai spus Caunei. Referitor la o arma meteo, specialistii sustin ca estimarile Pentagonului arata in 2025 principala arma va fi cea meteo.

"Razboiul meteorologic, o prostie"


"Nici nu-mi vine sa discut asa ceva, fiindca totul este o mare aberatie. Este o prostie sa sustii ca exista un razboi meteorologic. Pe mine nu m-a sunat nimeni de la Senat sa ma intrebe ce parere am in legatura cu acest lucru", ne-a declarat Ion Sandu, directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).

Citește și: