3 vizualizări 5 feb 2008

De teama legalizării căsătoriei între homosexuali, senatorii-jurişti au stabilit explicit că în România nu se pot căsători decât persoane de sex opus. Familia „are la bază căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie“, au decis juriştii, la propunerea unui grup de parlamentari PRM, în frunte cu liderul lor Corneliu Vadim Tudor.

„În ultimii ani, s-a ajuns să fie atacată instituţia fundamentală a familiei, punându-se problema, inclusiv în ţara noastră, a legiferării căsătoriei persoanelor de acelaşi sex“, a motivat în Comisie reprezentanta PRM Virginia Vedinaş. Panicată, peremista le-a spus colegilor că „în unele ţări s-a ajuns chiar la oficierea unor căsătorii între doi bărbaţi sau două femei“, lucru care trebuie evitat în România pentru că se “încalcă Biblia”. Convinşi de pericolul potenţial al căsătoriei între homosexuali, senatorii-jurişti au modificat, cu unanimitate de voturi, articolul 1 din Codul familiei care stipula că „familia are la bază căsătoria liber consimţită între soţi“.

Chiar dacă au votat propunerea peremistă, senatorii Norica Nicolai de la PNL şi pesedistul Şerban Nicolae i-au calmat pe colegii de la PRM, explicând că, oricum, în Codul Familiei se vorbeşte despre căsătoria dintre bărbat şi femeie, deşi nu se folosesc expres cele două termene. Şerban Nicolae a fost de părere că propunerea PRM vrea să reglementeze o situaţie care nu a apărut: „Propunerea este cel puţin prematură, mai ales că nu a existat o situaţie conflictuală, şi nu există temei pentru acest aspect“. La rândul său, reprezentantul Guvernului invitat la dezbateri a respins modificarea iniţiată de PRM, explicând că demersul e inutil atâta vreme cât nu schimbă pe fond legea actuală a căsătoriei.

Senatul e prima Cameră sesizată, decizia finală asupra modificărilor propuse urmând să aparţină deputaţilor. Cum în Parlament există un important curent homofob, este foarte probabil că iniţiativa legislativă va fi aprobată.

Citește și: