Sorina Ionaşc
11103 vizualizări 16 apr 2015

Neprezentarea lui Gelu Diaconu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), la audierile din cadrul comisiei de buget a Senatului a stârnit valuri de nemulţumiri atât în rândul senatorilor puterii, cât şi în opoziţie. Mai mult, membrii comisiei de buget cer acum revocarea lui Diaconu de la conducerea ANAF.

După ce a fost lăsat să aştepte aproape o oră, preşedintele comisiei de buget a Senatului, Viorel Arcaş, a susţinut că Gelu Diaconu a sfidat comisia parlamentară.

”Bineînţeles că m-a deranjat, e o sfidare a unei comisii parlamentare. Prin răspunsul pe care l-a dat surprinde şi mai tare în mod negativ. Nu poate să spună că nu are nicio legătură cu Codul fiscal, că iniţiator e Ministerul de Finanţe. Dar ANAF din ce minister face parte? Iar acţiune de imagine nu e în niciun caz, altcineva face acţiuni de imagini. Faptul că nu a venit este spre răul instituţiei, că astfel s-ar fi lămurit nişte probleme. Iar comunicatul dat de dânsul este şi mai grav”, a declarat Arcaş pentru gândul.

Întrebat ce decizie a fost luată după ce s-a constat neprezentarea şefului ANAF la audieri, preşedintele comisiei a spus că a făcut o informare către premierul Victor Ponta.

Bota, PSD: „A fost o inconştienţă, ţine de cât de mult ţi s-a urcat funcţia la cap”

La rândul lui, senatorul pesedist Sorin Bota susţine că gestul lui Gelu Diaconu a fost unul de ”inconştienţă” şi că ţine de cei şapte de acasă şi de ”cât i s-a urcat funcţia la cap”.

”A fost un gest de inconştienţă a unui cetăţean care ocupă o funcţie în statul român şi care ignoră prevederile legislative şi constiutţionale prin care Parlamentul poate să ceară oricui cu o funcţie publică să se prezinte la audiere la comisie. Faptul că a refuzat o solicitare instituţională este o problemă foarte gravă. Maniera civilizată sau mai puţin civilizată a acestui cetăţean de a se exprima sau nu e o chestiune legată de şapte ani de acasă, de câtă şcoală ai făcut, de cât de tare ţi s-a urcat la cap funcţia pe care o ocupi. Acţiunile noastre pot fi şi neavenite, dar sunt perfect regulamentare şi legale. Neprezentarea lui era obligatorie”, a spus Bota pentru gândul.

Mai mult, întrebat dacă vor cere revocarea lui Gelu Diaconu din funcţia de preşedinte ANAF, senatorul PSD a spus că, în cadrul comisiei, deja s-a luat această decizie.

Bălu, PNL: „Este o atitudine profund arogantă, specifică incompetenţilor”

Şeful ANAF nu are susţinere nici din partea liberalilor, deşi cândva a fost membru PNL. Senatorul liberal Marius Bălu s-a arătat şi el deranjat de lipsa lui Diaconu de la audieri, catalogând atitudinea lui drept ”profund arogantă specifică incompetenţilor”.

”M-a deranjat, mai ales că cu o zi înainte ni s-a spus foarte clar că va participa. Este o atitudine profund arogantă, specifică incompetenţilor. Nu este vorba de niciun orgoliu, ci de a se respecta instituţia Parlamentului. Lipsa dânsului de la audiere arată că nu a respectat Parlamentul şi că habar n-are ce este în Codul de procedură fiscală”, a precizat Bălu, contactat de gândul.

Pe de altă parte, deşi l-ar vrea schimbat din funcţie, senatorul PNL susţine că „ar bate la uşi închise”.

Cum le-a dat cu flit Gelu Diaconu senatorilor: „Convocarea mea este neavenită”

Gelu Ştefan Diaconu a fost chemat la şedinţa de joi a comisiei de buget a Senatului, pentru a explica de ce „închide cofetării pentru 5 lei” şi pentru dezbateri privind noul Cod fiscal. Deşi iniţial anunţase că va participa la şedinţă, senatorii din comisia de specialitate l-au aşteptat degeaba aproape o oră. Gelu Diaconu nu s-a prezentat şi, mai mult, nici nu a mai răspuns la telefon.

Reacţia lui a venit abia după câteva ore, ”din respect faţă de instituţiile democratice ale statului şi opinia publică”, şi i-a enervat şi mai tare pe parlamentari. ”Convocarea mea la comisie este neavenită”

El a precizat că o discuţie pe tema controalelor Fiscului nu ar fi oportună, precizând că informaţiile privind închiderea unor agenţi economici pentru "2 -3 lei" sunt "pure invenţii". "Orice încercare de a trage la răspundere persoane sau instituţii care nu fac decât să aplice legea, făcută de cei în drept, nu este altceva decât un exerciţiu de imagine", susţine Diaconu.

Mai mult, Diaconu a mai transmis şi că ANAF a participat la dezbaterile din Parlament pe tema proiectului Codului de procedură fiscală prin specialişti desemnaţi de conducerea ANAF.

"Procesul legislativ este coordonat în cadrul ministerului (Finanţelor n.n.) de un alt secretar de stat prezent în toate situaţiile de acest gen, care a fost informat asupra neparticipării mele şi cu privire la experţii noştri care vor asigura suportul de specialitate", mai arată comunicatul ANAF.

Citește și: