Cristian ANDREI
Clarice DINU Anca SIMINA
7288 vizualizări 16 dec 2013

Senatorul PSD Toni Greblă, fost preşedinte al Comisiei juridice a Senatului în legislatura trecută, a fost numit astăzi de Senat judecător la Curtea Constituţională, în locul eliberat de Iulia Motoc. Toni Greblă a fost unicul candidat, votat de 123 de senatori din cei 126 prezenţi. În favoarea pesedistului au fost colegii de la USL, UDMR şi PP-DD, în vreme ce PDL a părăsit sala.

Votul de învesitură din plen a fost unul fulger, după o audiere de un sfert de oră în Comisia juridică, în această după amiază, imediat după vacantarea postului lui Motoc. La sugestia PSD, votul a fost secret, însă susţinerea tuturor grupurilor politice rămase în sală a fost evidentă: doar 2 senatori s-au opus numirii, în timp ce unul s-a abţinut.

Oficializarea intrării sale la CCR pentru cei şase ani rămaşi din mandatul Iuliei Motoc se va face însă după depunerea jurământului la Preşedinţie.

Numele lui Greblă a fost primit cu elogii în plen de colegii din PSD. "Pot să constat, personal vorbind, cu bucurie, că un membru care reprezintă o persoană, un eminent jurist, se află în postura extrem de onorabilă pentru a fi candidat pentru această demnitate în stat", a spus entuziast, de la tribună, preşedintele de şedinţă, Cristian Dumitrescu.

Opoziţia a reclamat însă că nominalizarea s-a făcut în secret, încălcându-i-se dreptul de a avansa un contracandidat. "Opoziţia nu a fost invitată la Comisia Juridică de astăzi pentru că şi Opoziţia avea dreptul să facă propuneri. Aţi încălcat dreptul Opoziţiei de a avea o propunere", s-a plâns Alin Tişe, PDL anunţând că pleacă din sală.

Pentru numirea-fulger s-a găsit şi o explicaţie. "Să vă explic de ce e nevoie de această celeritate. Având în vedere că în perioada următoare ar fi fost în imposibilitate reunirea Senatului, a trebuit să se convoace Comisia. Îmi pare rău dacă nu au fost invitaţi unii colegi. Comisia a lucrat în cvorum. E regretabil dacă nu aţi fost invitat, asta-i situaţia, comisia a lucrat legal", a tranşat situaţia Dumitrescu.

Emoţionat, sdupă vot Toni Greblă şi-a dat demisia din Senat, anunţând şi că va fi bunic. "A venit vremea să-mi iau rămas bun de la colegii cu care 5 ani am lucrat în Senat. Nu e uşor să te desparţi de prieteni, de oameni cu care ai muncit, de o instituţie ca Senatul României. Sigur că mă încearcă multe frumoase amintiri. Îmi amintesc de dezbaterile frumoase, deosebite, dense, întotdeauna o să rămână în sufletul meu. Vreau să îmi exprim bucuria pentru votul care l-am primit, să vă asigur că prietenia care v-am purtat-o va rămâne veşnic alături de mine, că Vom rămâne veşnic colegi. Numirea la Curtea Constituţională o încununare a activităţii fiecărui jurist. Dincolo de aceast împlinire, în noaptea aceasta o să devin bunic de băiat", şi-a înduioşat Greblă susţinătorii din Senat.

Deşi era în Parlament, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a lipsit de la vot.

Propus de PSD, Greblă a evitat iniţial, contactat de gândul în cursul prânzului, să-şi confirme plecarea la CCR.”Nu comentez”, a spus el. Întrebat dacă infirmă sau confirmă că va pleca la CCR răspunsul a fost acelaşi: ”Nu comentez”.

Liderul grupului PSD Ilie Sârbu a evitat şi el să dezvăluie numele viitorului judecător, precizând că ”este cineva de aici”. El a precizat că votul va fi dat în Senat astăzi.

La rândul său, liderul senatorilor liberali, Puiu Haşotti, a declarat că PNL va susţine propunerea PSD ”oricare ar fi ea”.

Susţinerea lui Toni Greblă pentru CCR vine după ce Lucian Bolcaş, nominalizat iniţial de Victor Ponta, a refuzat în această dimineaţă postul ca urmare a acuzaţiilor de antisemitism care i s-au adus.

 După nominalizarea fostului lider PRM la Curtea Constituţională, preşedintele Traian Băsescu a susţinut că acesta are ”probleme de antisemitism”, avertizând că el nu va participa la ceremonia de depunere a jurământului la Cotroceni, în calitate de judecător al CCR.

"Nu ştiu cum vor interpreta juriştii, dar mi se pare inadmisibil să numeşti la CCR un om cu mentalitatea şi gândirea lui Lucian Bolcaş. Nu pot să uit dispreţul pe care îl are pentru statul de drept şi l-a manifestat anul trecut, în vară, şi are şi probleme de antisemitism demonstrate", a spus Băsescu, într-un interviu televizat.

La scurt timp, şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, care iniţial îşi anunţase susţinerea faţă de Bolcaş şi-a nuanţat declaraţiile.  „Au apărut nişte proteste, întâmpinări”, care vorbesc de „manifestări antisemite ale domnului Bolcaş”, a spus şeful liberalilor, precizând că în prima fază nu a avut vreo ezitare în a-l susţine pe Bolcaş pentru CCR, dar că protestul Institutului „Elie Wiesel „este un lucru de luat în considerare”.

De amintit că în presă au apărut informaţii despre declaraţiile antisemite pe care Bolcaş le-a dat în ultimii ani. În calitate de lider PRM, Bolcaş semnase, în 2006, o petiţie împotriva dărâmării unei statui a mareşalului Ion Antonescu.

Citește și: