Departamentul Politic
4120 vizualizări 11 sep 2018

Din totalul de 136 de senatori, 127 au fost prezenţi miercuri în plen, iar propunerea de revizuire a Constituţiei a fost adoptată de Senat cu 107 "pentru", 13 voturi "împotrivă" şi şapte abţineri. Camera Deputaţilor a adoptat, în mai 2017, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, semnată de 3 milioane de cetăţeni.

”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instituirea copiilor”, prevede modificarea adusă articolului 48 din Constituţia României.

”Prezentul act normativ îşi propune să înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de ”soţi” în cuprinsul art. 48 al 1 din Constituţia României ar putea să-l aducă în conturarea noţiunii de ”familie”, a raportului dintre ”familie” şi dreptul fundamental al bărbatului şi al femeii de a se căsători şi a întemeia o familie”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

Senatorii au avut opinii pro şi contra la dezbaterea iniţiativei de revizuire a Constituţiei. Şerban Nicolae (PSD) a argumentat că e dreptul oricărui copil să crească într-o familie cu mamă şi tată, unii liberalii au susţinut proiectul, iar USR a acuzat că PSD face campanie electorală.

Pro: Trei miliarde de bărbaţi fără o femeie nu pot procrea

”Există fără îndoială o dimensiune de natură religioasă şi una de natură raţională. Dimensiunea religioasă eu am identificat-o în ceea vine din înţelesul oamenilor. Procreerea se poate face numai între un bărbat şi o femeie. Trei miliarde de bărbaţi fără o femeie nu pot procrea. 4 miliarde de femei fără un bărbat nu pot procrea. Asta este o lege naturală. Eu cred că există Dumnezeu şi că el are rol creator. Există o dimensiune religioasă. Eu cred că avem obligaţia să dăm un vot care să respecte ceea ce orice om înţelege prin familie şi prin căsătorie. Eu cred că viaţă este rezultatul unui proces firesc care nu poate fi pus sub semnul întrebării. Aş fi vrut să va spun câteva cuvinte legat de dimensiunea raţională. Eu cred că orice copil are dreptul să crească într-o familie cu mamă şi tata. Nu cred că întâmplător primele cuvinte pe care le adresează orice copil şi persoană de care se simte cel mai apropiat este - mama”, a afirmat Şerban Nicolae în plen.

Senatorul PSD a susţinut că sintagma actuală din Constituţie, în care se precizează cuvântul ”soţi”, punea accentul pe consimţământul liber exprimat, deoarece în perioada postbelică existau căsătorii din interes, încheiate prin acorduri, iar aceea nu putea fi numită ”familie”.

Contra: Un vot împotrivă nu este un vot împotriva familiei

Senatorul USR, Vlad Alexandrescu, a declarat în plen, în timpul dezbaterilor pe revizuirea Constituţiei privind definirea familiei, că pentru senatorii care susţin această modificare nu contează familia sau tradiţiile, ci doar”îşi fac campanie electorală pe spatele Referendumului”.

”Pentru USR este clar că nici familia, nici tradiţiile nu contează pentru voi, ci să vă faceţi campanie pe spatele acestui referendum. (...) L-aţi amânat de atâtea ori şi v-aţi hotărât să îl votaţi acum, să distrageţi atenţia de la legile justiţiei, de la Codurile penale. (...) Un vot împotrivă nu este un vot împotriva familiei. PSD vrea cu adevărat un referendum despre valorile tradţionale? Ce-ar fi să facem un referendum despre valorile tradiţionale? Să facem un referendum ca cei condamnaţi penal să nu mai ocupe funcţii publice, pentru alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie, pentru eliminarea plagiatului. Despre asta nu aveţi curaj să îi întrebaţi pe cetăţenii români ce părere au? Nu, voi vreţi un referendum inutil”, a afirmat senatorul USR, Vlad Alexandrescu, în plen.

Pro: PNL doreşte stoparea declinului demografic

Senatorul PNL, Nicoleta Pauliuc, a anunţat că va vota în favoarea adoptării iniţiativei cetăţeneşti, deoarece este "un vot pentru păstrarea tradiţiei", iar PNL susţine stoparea declinului demografic.

"Am ales să votez astăzi pentru susţinerea iniţiativei cetăţeneşti. Votul meu este pentru păstrarea tradiţiei. PNL doreşte stoparea declinului demografic, care poate fi realizat pe doi căi principale, printre care şi sprijinirea natalităţii. Nu este cazul să politizăm dorinţa a peste trei milioane de români, a spus Pauliuc de la tribuna plenului Senatului.

Suportă îmbunătăţiri: se pune un semn de egalitate în noţiunea de familie şi căsătorie, ceea ce este greşit

Liderul grupului senatorial al UDMR, Cseke Atilla, a declarat că sunt lucruri care trebuiau lămurite în timpul dezbaterilor, modificarea punând semn de egalitate între noţiunea de familie şi cea de căsătorie.

”Dacă vreţi o simplă propoziţie despre textul propus, este un text care nu este perfect, dar este mai bun decât cel actual. Noi, în grupul senatorial UDMR, am analizat acest text propus şi toţi senatorii UDMR sunt de acord cu definiţia căsătoriei în sensul în care aceasta să fie consimţită, casatoriea să fie încheiată între un bărbat şi o femeie. Există însă anumite deficiente; Se pune într-un fel un semn de egalitate în noţiunea de familie şi căsătorie, ceea ce este greşit. Se încearcă inducerea ideii că, daca nu eşti căsătorit, nu ai familie. Oare nu există cupluri care trăiesc de mult timp împreună şi au copiii, această nu este familie? Trebuia, cu această ocazie, în acest moment, aceste situaţii să fie reglementate prin propoziţii simple la nivel constituţional. Aceste lucruri puteau fi dezvoltate prin legi organice. Nu s-a întâmplat acest lucru, drept urmare, senatorii UDMR vor vota după propria conştiinţă şi în concluzie vor spune următoarele: Toţi suntem de acord cu încheierea căsătoriei între un bărbat şi o femeie. Unii vor vota pentru şi alţii se vor abţine”, a declarat liderul grupului senatorial al UDMR, Cseke Atilla.

Pro: dacă trei milioane de români o susţin, trebuie să o facem

Senatorul ALDE Dorin Bădulescu e de acord că, dacă trei milioane de români vor această modificare privind revizuirea Constituşiei, parlamentarii trebuie să ţină cont de ea.

”S-a vorbit despre democraţie, însă democraţia nu înseamnă să renunţăm la tradiţie şi la familie. Toleranţa noastră, a poporului român, nu poate trece peste anumite limite, Dacă trei milioane de români au considerat că este nevoie să avem o astfel de reglementare, trebuie să o facem. Poporul român are ca informaţie existenţială căsătoria liber încheiată între un bărbat şi o femeie, toţi ştim acest lucru. Nu poate fi un demers populist, pentru că este o iniţiativă cetăţenească. Nu reprezintă o discriminare”, a afirmat în plen senatorul ALDE (fost PMP) Dorin Bădulescu.

Contra: Această modificare alimentează ură

Senatorul USR Florina Presadă a încercat să explice că, în loc ca Parlamentul şi Guvernul să rezolve alte probleme ale României, precum legile justiţiei, se preocupă de o modificare a Constituţiei care nu rezolvă nicio problemă.

”USR va vota împotriva acestei propuneri, pentru că nu rezolvă o problemă prezentă în acest moment în societatea românească. S-a vorbit aici despre familiile monoparentale şi faptul că ele nu vor fi afectate în urmă modificării articolului din Constituţie. Dar ce se intamplă cu familiile fără copii, unde bunicii cresc copiii, că au plecat părinţii în străinătate. Această modificare alimentează ură”, a afirmat Presadă în plen.

Dragnea: Salut decizia Parlamentului

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea a declarat că salută decizia Parlamentului de a adopta iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei în sensul redefinirii familiei şi precizează că referendumul va avea loc pe 7 octombrie.

"Salut decizia Parlamentului referitoare la revizuirea Constituţiei privind definirea familiei. Referendumul va avea loc pe 7 octombrie şi va fi un moment crucial pentru valorile fundamentale ale societăţii româneşti. Am susţinut organizarea acestui referendum şi voi participa cu siguranţă la scrutin. Este cea mai democratică formă posibilă de exprimare a voinţei poporului român într-o chestiune de o profunzime spirituală deosebită”.

 

Citește și: