Sorina Ionaşc
3748 vizualizări 22 apr 2015

Biroul Permanent al Senatului a redactat hotărârea în cazul solicitării procurorilor anticorupţie, care au cerut încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova. După publicarea ei în Monitorul Oficial, hotărârea va fi contestată la Curtea Constituţională de liberali.

”Am întrunit Biroul Permanent într-o scurtă şedinţă pentru a lua act de proiectul de hotărâre redactat de comisia juridică. L-am şi votat, l-am adoptat şi îl trimitem spre publicare la Monitorul Oficial. Nu este o hotărâre nouă, este conform CCR, este formalizarea hotărârii care s-a luat în data de 25 martie, redactarea mai direct spus a hotărârii pe care Curtea a considerat că Senatul a luat-o pe 25 martie în cazul solicitării de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive unui membru al Senatului. Întotdeauna trebuie să ţin cont de toate elementele de legalitate”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la finalul şedinţei Biroului Permanent.

Întrebat cum a putut fi transformat un proiect de hotărâre într-o hotărâre doar în Biroul Permanent, în condiţiile în care, procedural, un astfel de proiect trebuie să treacă de votul Senatului, Tăriceanu a spus că Biroul Permanent doar ”a redactat”, nu a adoptat o hotărâre.

”Biroul Permanent nu adoptă hotărâri. Aşa cum v-am spus, conform CCR, Senatul s-a conformat prin redactarea hotărârii care a fost luată în 25 martie, nu este vorba de o nouă hotărâre, ci doar redactarea ei. Este o distincţie între redactare, adoptare şi publicare”, a răspuns el.

Având în vedere că s-a vorbit despre o eventuală acuzaţie de abuz în serviciu din partea preşedintelui Senatului, Tăriceanu a spus că nu se poate pune această problemă.

”Din moment ce Senatul s-a conformat deciziei Curţii, nu ştiu care ar putea fi acuzaţia de abuz, dar sunt mulţi nepricepuţi care vorbesc de tot felul de lucruri”, a încheiat el.

Astfel, potrivit hotărârii ieşite din acest Birou Permanent, Senatul constată faptul că nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova. Hotărârea este datată cu 25 martie 2015, adică ziua în care Senatul s-a pronunţat, prin vot, asupra solicitării DNA, iar Dan Şova a fost salvat.

Ce spun liberalii

La rândul lor, senatorii PNL susţin că procedura prin care s-a ajuns la această hotărâre este una ”eronată”. În mod normal, un proiect de hotărâre ar trebui supus votului plenului, însă în cazul de faţă nu ar fi fost nevoie de implicarea comisiei juridice.

”Biroul Permanent , în mod cel puţin eronat, a decis să-l mandateze pe preşedintele Senbatului să semneze acel proiect de hotărâre sosit de la comisia juridică. S-a făcut toată această tevatură pentru că nu au ştiut cum să joace acest subiect fierbinte cei de la PSD, care folosesc majoritatea pe care o au. Pe alte subiecte e bine să nu foloseşti în mod abuziv puterea pe care o ai, ci să gândeşti lucrurile în spiritul legilor. Chiar nu înţeleg cum domnul Tăriceanu a picat la mijloc în tot jocul PSD de a-şi apăra oamenii”, a declarat preşedintele comisiei juridice, Cătălin Boboc.

VIDEO: Cristian Andrei/ Gândul.info

Întrebat cum s-a a juns de la un proiect de hotărâre la o hotărâre doar prin puterea Biroului Permanent, senatorul PNL a explicat că, în mod normal, trebuia redactată hotărârea de către staff-ul tehnic pe baza stenogramelor din şedinţa de pe 25 martie.

”Un proiect nu este decât un proiect. Nu este egal cu o hotărâre. Hotărârile se adoptă de către plenul Senatului. N-aveam ce să căutăm cu un vot în plen, avem stenogramele din 25 martie, acolo scrie foarte clar ce anume am votat. Că s-a interpretat greşit. Vom contesta la CCR, avem deja textul pregătit şi numărul de semnături”, a adăugat Boboc.

Senatorii jurişti au adoptat marţi, 21 aprilie, un proiect de hotărâre, datat cu 25 martie, prin care constată faptul că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru reţinerea şi arestarea preventivă a lui Dan Şova. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a refuzat să redacteze şi să semneze hotărârea în acest caz, pasând decizia la comisia juridică. Întrunită în şedinţă de urgenţă, comisia juridică a adoptat însă acelaşi proiect de hotărâre pe care Tăriceanu a refuzat să-l semneze. Practic, punerea în aplicare a unei decizii a Curţii Constituţionale a fost tergiversată. ”Curtea ne-a băgat într-o fundătură din care nu ştiu dacă putem ieşi”, a spus senatorul PSD Ioan Chelaru.

Citește și: