Sorina Ionaşc
1791 vizualizări 20 apr 2015

După ce Curtea Constituţională a publicat motivarea deciziei în cazul conflictului juridic în care s-a aflat Senatului, după ce nu a redactat şi o hotărâre prin care să consemneze rezultatul votului în cazul reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova, Senatul a decis luni că va supune la vot un proiect de hotărâre în acest sens.

Potrivit acestui proiect, datat cu 20 aprilie, Senatul ar fi urmat să constate faptul că, în plenul din 25 martie, nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova.

”Articol unic. - Constată că, în urma votului exprimat în şedinţa Senatului din data de25 martie 2015, nu au fost întrunite condiţiile cerute de art.24 alin.(4) din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, cu modificările ulterioare, şi de art.173 din Regulamentul Senatului, aprobat prin Hotărârea Senatului nr.28/2005, cu modificările şi completările ulterioare, în vigoare la data de 25 martie 2015, pentru a încuviinţa reţinerea şi arestarea preventivă a domnului senator Şova Dan – Coman”.

VEZI AICI PROIECTUL DE HOTĂRÂRE CONVENIT ÎN BIROUL PERMANENT

Cu toate acestea, propunerea a fost respinsă de plenul Senatului, fiind preferată propunerea senatorului PSD Şerban Nicolae, care a spus că această hotărâre nu ar trebui suspusă votului, ci ar trebui semnată de Călin Popescu Tăriceanu.

Spre deosebire de proiectul preferat de preşedintele Senatului, în varianta lui Şerban Nicolae Senatul adoptă o hotărâre datată cu 25 martie, adică cu o lună în urmă.

VEZI HOTĂRÂREA ADOPTATĂ DE SENAT

Gândul a transmis LIVE TEXT cele mai importante declaraţii

UPDATE 18:30 Proiectul de hotărâre propus de Tăriceanu a fost respins, cu doar două voturi pentru şi 68 de voturi împotrivă. Călin Popescu Tăriceanu va semna hotărârea, care va fi publicată în Monitorul Oficial.

UPDATE 18:26 Tăriceanu a propus să fie votat proiectul de hotărâre convenit în Biroul Permanent. Dacă acesta va fi respins, atunci va fi obligat să semneze el însuşi hotărârea de respingere a solicitării DNA în cazul lui Dan Şova. 

UPDATE 18:14 Dincă Marinică, PNL: ”Nu avem ce să votăm. Aveţi obligaţia, ca preşedinte al Senatului, să vă asumaţi semnarea hotărârii”

UPDATE 18:07 Şerban Nicolae a propus ca hotărârea să nu fie votată, ci să fie mandatat preşedintele Senatului să redacteze hotărârea ca urmare a votului din 25 martie şi a deciziei CCR. 

UPDATE 18:01 Nicolae Vlad Popa, PNL: ”O să râdă lumea de noi. Cum să votăm în baza unor legi pe care noi le-am schimbat? Să acoperim o greşeală pe care atunci a făcut-o, nu comisia? Senatorii, când votează, preiau toată răspunderea blocării justiţiei, tergiversării”

UPDATE 17:58 Ilie Sârbu, PSD: ”De ce n-aţi contestat atunci votul? De ce nu aţi venit la pupitru atunci să spuneţi că nu s-a respectat Constituţia?”.

UPDATE 17:50 PNL  a cerut ca în hotărârea Senatului să se constate faptul că s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova. ”În viziunea noastră, există decât o singură interpretare, că s-au respectat condiţiile necesare”, a declarat senatorul PNL Mario Oprea.

Ştirea iniţială

După ce Curtea Constituţională a publicat motivarea deciziei în cazul conflictului juridic în care s-a aflat Senatului, după ce nu a redactat şi o hotărâre prin care să consemneze rezultatul votului în cazul reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova, Senatul a decis luni că va supune la vot un proiect de hotărâre în acest sens.

”Vom supune (n.r.- la vot) în şedinţa de azi a plenului Senatului un proiect de hotărâre prin care se atestă, aşa cum cere Curtea, rezultatul votului din 25 martie în privinţa senatorului Dan Şova. În 25 martie nu s-a votat o hotărâre, ci a fost votată cererea de încuviinţare de reţinere şi arestare, dar nu s-a votat şi o hotărâre. Azi vom face acest vot pe acest proiect de hotărâre. Eu nu pot să semnez un document, care este o hotărâre pe un vot care nu s-a dat”, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, la finalul şedinţei Biroului Permanent.

Întrebat cu ce tip de majoritate va fi adoptată, de această dată, hotărârea în cazul lui Şova, Tăriceanu a spus că se va lua în calcul majoritatea simplă, adică jumătate plus unu din numărul senatorilor prezenţi.Pe de altă parte, senatorul PNL Cristian Bodea a precizat că liberalii vor cere şi în plen ca hotărârea să consemneze, de fapt, faptul că a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru aprobarea cererii DNA, adică să se aplice noul Regulament al Senatului.

Judecătorii CCR au admis existenţa unui conflict juridic de natură constituţională, prin „omisiunea” Senatului de a redacta o hotărâre care să fie publicată în Monitorul Oficial, dar atrag atenţia că aceasta nu a fost de natură să împiedice autoritatea judecătorească să-şi îndeplinească prerogativele constituţionale, respectiv urmărirea penală şi trimiterea în judecată.

Curtea a stabilit, în motivarea deciziei, că refuzul Senatului de a redacta şi publica hotărârea adoptată în şedinţa Plenului din 25 martie echivalează cu neîndeplinirea unei obligaţii constituţionale, legale şi regulamentare, care angajează această autoritate publică într-un conflict juridic de natură constituţională cu autoritatea care a solicitat încuviinţarea arestării unui senator, respectiv Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin intermediul ministrului Justiţiei.

Cu toate acestea, redactarea unui hotărâri în cazul lui Dan Şova nu schimbă cu nimic situaţia senatorului PSD. Votul nu poate fi reluat şi nici nu poate fi schimbat rezultatul votului. În schimb, liberalii vor putea contesta la CCR hotărârea redactată de Senat.

În plus, procurorii DNA vor putea să trimită o nouă solicitare pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive.

Citește și: