Gabriel Pecheanu
1392 vizualizări 2 aug 2018

”Din punctul meu de vedere e oportună adoptarea unei asemenea soluţii legislative, pentru că ea nu presupune nici răsturnarea sentinţelor deja date în cazul acestor dosare, nu presupune nici o certitudine a faptului că toate se vor soluţiona în sens contrar celor stabilite în prima judecată, ci este o soluţie legislativă care să deschidă calea eliminării oricărei suspiciuni cu privire la procese comandate, la soluţii legislative şi de instanţă de judecată adoptate abuziv şi cu afectarea gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor. Altminteri, orice soluţie este stabilită de instanţa de judecată şi dacă instanţa menţine soluţia iniţială este corect, dacă infirmă sau modifică în tot sau în parte soluţia iniţială este la fel de corect”, a declarat pentru MEDIAFAX senatorul PSD Şerban Nicolae.

El a respins informaţiile potrivit cărora ordonanţa ar putea fi dată pentru anumite persoane.

”E o formulă absolut ridicolă. Priveşte nişte cazuri cât se poate de particulare. Este cu dedicaţie pentru toţi cei care au fost afectaţi grav în drepturile şi libertăţile constituţionale de o practică abuzivă. Da, dacă e să socotim că cei care au fost victimele unor practici abuzive sunt vizaţi de o asemenea decdicaţie, atunci e corectă şi o asemenea apreciere. Ea pare însă că e făcută, ca afirmaţie, în sensul de a proteja infractorii, de a-i lăsa cu averile furate. Aici nu e vorba de aşa ceva. E vorba de oameni care au mers în închisoare şi ulterior au fost achitaţi, e vorba de oameni care au mers în închisoare şi au primit sentinţe favorabile la CEDO, e vorba de oameni care au avut de suferit în cadrul unor dosare de contencios administrativ sau dosare civile împotriva statului, unde s-a intervenit peste lege, peste codul de procedură. Atunci eu zic că este un lucru firesc, pentru că în ultimă instanţă se pronunţă judecătorul şi eu am încredere că altă soluţie nu avem, alt mecanism nu avem. Am încredere că instanţa de judecată nu va spune dacă a fost albă acum e neagră sau dacă a fost neagră acum e albă. Se deschide doar calea revizuirii acestor dosare susceptibile de a fi acte de injustiţie gravă”, a adăugat Şerban Nicolae.

Ministrul Justiţiei a anunţat, miercuri seară, că-i va propune premierului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru revizuirea sentinţelor date pe protocoale sau interceptări ilegale, Tudorel Toader precizând că va face această propunere într-un timp scurt, "după terminarea concediilor".

"(Ordonanţa va dispune -n.r.) posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că hotărârea a fost pe protocol sau pe interceptare nelegală să se apropie de dosar, să ceară unui judecător să verifice dacă hotărârea lui a fost pronunţată pe baza celor două elemente, judecător care să spună da, îi admite şi trimite cauza la rejudecare, judecător care să spună nu, nu e vorba de interceptări nelegale, de protocoale, se respinge. Deciziile Curţii Constituţionale fac această definiţie, această clasificare (- a ceea ce înseamnă interceptări nelegale -n.r.). Interceptări făcute de SRI şi folosite de procurorul de drept comun, fapte care nu au legătură cu securitatea, siguranţa naţională şi folosite în fapte de drept comun", a declarat, miercuri seară, Tudorel Toader, la Antena 3.

Întrebat când va înainta această propunere de ordonanţă de urgenţă, ministrul Justiţiei a răspuns că într-un timp scurt.

"După ce se termină concediile. Imediat după ce se termină concediile", a completat Tudorel Toader.

Citește și: