Mihai SCHIAU
558 vizualizări 22 iun 2011

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat că PDL nu a propus UDMR o variantă prin care să apară un judeţ format doar din Harghita şi Covasna.

"Nu există nicio propunere a PDL către UDMR prin care să se realizeze acest lucru. Din câte ştiu, nici preşedintele Traian Băsescu nu a făcut această propunere", a spus Voinescu.

Purtătorul de cuvânt al PDL s-a legat de o declaraţie făcută de vice-preşedintele Marko Belo, în presa maghiară. "Deşi PDL ţine la ideea judeţelor mari, în acest moment ar fi dispuşi să accepte o soluţie separată pentru secuime, ceea ce ar însemna că, deşi dacă ar fi opt judeţe, Harghita şi Covasna şi-ar păstra în continuare statutul", a declarat fostul lider al UDMR. "Eu am un dubiu că Marko Bela a declarat asta", a spus Voinescu, deşi a recunoscut că nu a vorbit cu vice-preşedintele.

Apoi, purtătorul de cuvânt al PDL a reiterat ideea iniţială. "Eu spun că un judeţ, un singur judeţ format din Harghita şi Covasna, nu va exista". Totuşi, Voinescu nu a dorit să comenteze dacă Harghita şi Covasna ar putea exista fiecare separat, pe lângă celelalte opt zone. "Nu comentez. De fapt, aceasta este situaţia din prezent, din '68 încoace", a conchis Voinescu.

Mate Andras: A fost una dintre propunerile discutate

Pe de altă parte, deputatul UDMR Mate Andras Levente, prezent la negocierile de ieri de la Cotroceni, a declarat că propunerea cu opt judeţe plus Harghita şi Covasna a fost una dintre cele discutate. "S-a discutat această variantă, s-au discutat şi altele. La fel de importanţi pentru mine sunt şi colegii din Bihor, Sălaj sau Satu Mare. Erau pur şi simplu consultări, nu erau numerotate cu 1, 2, 3", a declarat Mate Andras Levente. El a precizat că "nu mai ţine minte" cine a venit cu această propunere.

Citește și: