19501 vizualizări 22 sep 2017

Întrebată iniţial în ce calitate a fost chemată, aceasta a refuzat să dea un răspuns, susţinând că va vedea în momentul în care va ajunge în faţa procurorilor. La intrarea la audieri, Shhaideh a fost nevoită să aştepte la coadă pentru a putea ajunge la filtrul din sediul central DNA.

După ce a răspuns întrebărilor procurorilor, ministrul Dezvoltării a precizat că a fost chemată la DNA în calitate de suspect într-un dosar de corupţie şi că nu poate face mai multe precizări. 

„Am fost chemată, solicitată. Am fost informată asupra calităţii procesuale pe care o am în acest dosar. Am calitate de suspect şi mai multe nu vă pot declara fiind o anchetă penală în curs. În acest moment, mi s-a adus la cunoştinţă această calitate. Mă prevalez de toate drepturile pe care le am. O să analizez împreună cu avocatul documentele şi pentru ce sunt acuzată", a răspuns Shhaideh întrebărilor jurnaliştilor.

Potrivit procurorilor, în anul 2013, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel (cu suprafaţă de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. 

„Totodată, au fost efectuate notări în cărţile funciare ale celor două imobile (insula Belina şi braţul Pavel) cu încălcarea dispoziţiilor din Codul Civil, pentru a ascunde titularul dreptului de închiriere şi pentru a facilita adoptarea hotărârilor de guvern menţionate. În susţinerea acestor demersuri, persoane cu funcţii de decizie din Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, precum şi din Oficiul de Cadastru Teleorman, Biroul de Cadastru Alexandria, Administraţia Naţională "Apele Române" şi Consiliul Judeţean Teleorman au servit intereselor unei societăţi particulare, încălcând dispoziţii prevăzute în mai multe legi". 
 
Concret, procurorii susţin că, prin lege, Insula Belina şi Braţul Pavel, fiind situate în albia minoră a Dunării, fac parte din domeniul public şi nu ar fi putut fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege. Aceste mişcări ar fi fost făcute sub pretextul realizării Complexului turistic, sportiv şi de agrement „Dunăre-Belina-Seaca", în vara anului 2013, atunci când Consiliul Judeţean Teleorman a înaintat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (M.D.R.A.P), o notă de fundamentare privind trecerea unor bunuri din proprietatea publică a statului şi din administrarea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice - Administraţia Naţională „APELE ROMANE", în proprietatea publică a judeţului Teleorman şi administrarea Consiliului judeţean Teleorman.
 
Odată cu primul proiect de hotărâre de guvern, însă, două dintre ministerele de pe lanţul de avizare, Justiţia şi Finanţele, au atras atenţia că scoaterea din domeniul public al statului şi din administrarea regiei „Apele Române" nu se poate face decât modificând legea. „În aceste condiţii, a apărut necesitatea unui demers menit să creeze aparenţa că Insula Belina şi Braţul Pavel nu ar face parte dintre bunurile care aparţin domeniului public al statului aflate în administrarea 'Apelor Române', astfel încât transferul dreptului de proprietate să se poată realiza prin hotărâre de guvern.
 
Astfel, în şedinţa de guvern din data de 6 noiembrie 2013, s-a adoptat H.G. 858/2013 prin care se modificau codurile de clasificaţie ale Insulei Belina şi Braţului Pavel, în sensul că, pe hârtie, se elimina apartenenţa acestora la bazinul hidrografic al Dunării, creând aparenţa că trecerea lor în proprietatea şi administrarea Consiliului Judeţean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibilă doar printr-o hotărâre de guvern", se arată în comunicatul DNA. 
 
În acest context, procurorii au cerut aviz şi pentru începerea urmăririi penale a Rovanei Plumb, actualul ministru al Fondurilor Europene, pentru complicitate la abuz în serviciu, arătând că în calitatea sa de la data săvârşirii faptelor, şi anume cea de ministru al Mediului, „a iniţiat şi promovat H.G. 858/2013 (proces care a durat numai 17 ore), cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de acte normative". 
 
Hotărârea de guvern a fost adoptată câteva luni mai târziu, pe 27 noiembrie, Braţul Belina şi Braţul Pavel fiind trecute din domeniul public în administrarea CJ Teleorman. Procurorii susţin că modul în care au fost făcute aceste demersuri încalcă Constituţia României, dar şi o serie de dispoziţii care reglementează procesul de legiferare.
 
„Adoptarea hotărârii de guvern a fost posibilă în condiţiile în care, în calitate de secretar de stat în cadrul M.D.R.A.P, prin semnare, suspecta Sevil Shhaideh şi-a însuşit în totalitate conţinutul notei de fundamentare şi a proiectului de hotărâre de guvern, a iniţiat şi a promovat H.G. 943/2013 prin care se consfinţea transmiterea unor părţi din imobilele Insula Belina şi Braţul Pavel, cu încălcarea flagrantă a dispoziţiilor legale care reglementează normele de tehnică legislativă ce nu permiteau un astfel de transfer, aspect semnalat în repetate rânduri de către Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei", arată procurorii referitor la implicarea lui Shhaideh în acest dosar.
 
„De menţionat că, anterior acestor demersuri, suprafeţe din Insula Belina şi Braţul Pavel fuseseră închiriate prin contracte unei firme private. Pentru a nu atrage atenţia administraţiei publice centrale cu privire la existenţa unor interese ale acelei firme private referitor la insula Belina şi braţul Pavel, s-a dorit obţinerea unor extrase de carte funciară curate, în care să nu apară contractele de închiriere având ca părţi
Administraţia Apele Române şi această societate comercială. (...) 
 
Un aspect relevant este că, prin forma finală a HG 943/2013 se renunţă la exprimarea „pentru realizarea Complexului, turistic, sportiv şi de agrement 'Dunăre-Belina-Seaca'", ceea ce reprezenta motivul iniţial invocat pentru trecerea către Consiliul Judeţean Teleorman a celor 2 obiective. Apare în schimb o sintagmă mai generală şi anume „în vederea reabilitării şi valorificării cadrului natural al zonei Dunării – Belina -Braţul Pavel”, explică DNA. 
 
În ultima săptămână, au fost audiaţi la DNA foştii premieri Victor Ponta şi Sorin Grindeanu, însă aceştia nu au precizat dosarul în care au fost chemaţi să dea explicaţii.

Sevil Shhaideh, o apropiată a lui Liviu Dragnea, este un ministru-cheie în Guvern, Ministerul Dezvoltării pe care îl conduce împărţind banii către primării şi consiliile judeţene. Numai pentru următorii ani, bugetul destinat proiectelor locale este de peste 7 miliarde de euro, prevăzuţi în buget la categoria credite de angajament. 

Prima opţiune a lui Dragnea pentru funcţia de premier, după alegerile din 2016, a fost timp de aproape 20 de ani director de servicii în Consiliul Judeţean Constanţa, sub mandatul lui Nicuşor Constantinescu, condamnat şi anchetat în mai multe dosare de corupţie. Din 2012, după numirea lui Liviu Dragnea la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), a fost secretar de stat în acest minister. După demisia lui Dragnea în urma condamnării în dosarul Referendumului, Sevil Shhaideh a preluat portofoliul de ministru.

Paul Stănescu, şeful PSD Olt: Partidul va discuta luni situaţia lui Shhaideh; nu trebuie să demisioneze

„Orice cetăţean din această ţară, indiferent că are funcţie de ministru, premier, parlamentar, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, e dreptul unui om. Această situaţie probabil că o vom analiza în partid luni, ne vom întâlni cu toţii”, a spus Stănescu într-o intervenţie telefonică la Realitatea Tv.

Întrebat dacă Shhaideh ar trebui să demisioneze din Guvern, Stănescu a răspuns: „ De ce să-şi dea demisia? E condamnată, are hotărâre definitivă şi irevocabilă, e condamnată să-şi dea demisia? Nu înţeleg de ce să-şi dea demisia? Nu trebuie să-şi dea demisia. Eu voi susţine ca Sevil Shhaideh să nu-şi dea demisia”.

„Atât cât o cunosc eu, nu e un om care să facă ilegalităţi. E cunosc de foarte mulţi ani şi nu cred că e în stare să facă ilegalităţi. Poate a greşit”, a mai spus Stănescu.

Codrin Ştefănescu: Acţiunea împotriva lui Shhaideh, ultima zvâcnire. Maior vrea şefia PSD

Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct al PSD, susţine că acţiunea demarată de procurori împotriva lui Sevil Shhaideh este „o ultimă zvâcnire” într-o bătălie purtată împotriva PSD de către „rămăşiţele binomului”, Ştefănescu nominalizându-i pe George Maior, Florian Coldea şi Codruţa Kovesi. 

„Suntem pur şi simplu stupefiaţi! În plin scandal naţional ce are ca subiect abuzurile statului paralel, susţinut de înregistrări, filmări, declaraţii incendiare din interior, scandal care este preluat până şi de presa internaţională, rămăşiţele fostului binom, în loc să-şi prezinte în bloc demisiile de urgenţă, continuă bătălia nu numai împotriva PSD şi a lui Liviu Dragnea, ci pur şi simplu împotriva românilor care au votat pentru o schimbare totală de paradigmă, pentru drepturi, libertăţi fundamentale, stoparea abuzurilor, pentru a nu mai exista frică şi nu în ultimul rând pentru asanarea instituţiilor statului”, se arată într-un comunicat de presă, dat publicităţii vineri de către Codrin Ştefănescu.
 
Secretarul general al PSD susţine că „rămăşiţele binomului” care se simt ameninţate de campania de curăţare a sistemului acţionează coordonat împotriva liderului partidului, Liviu Dragnea. „George Maior, cel care de ani de zile se visează preşedinte al PSD, prim ministru sau chiar preşedinte de ţară, în echipă cu Coldea, Kovesi şi recent cu grupul Ponta, coordonează un plan de eliminare a lui Liviu Dragnea utilizând ultimele resursele pe care le mai au în sistem. Iar acţiunea de astăzi, împotriva viceprim-ministrului Sevil Shhaideh, este doar o ultimă zvâcnire în bătălia pe care o duc împotriva PSD”, a afirmat Ştefănescu.
 
Social-democratul susţine că PSD nu va renunţa la „aducerea în matca constituţională” a instituţiilor statului şi la democratizarea României. „În perioada imediat următoare este posibil să cerem revocări, demisii şi anchete vizavi de toate declaraţiile şocante apărute în ultimele săptămani”, mai spune Codrin Ştefănescu.

 

 

 

 

Citește și: