277 vizualizări sâmbătă, 16:33

Există discuţii neoficiale în PNL privindu-i pe cei doi ca posibile propuneri pentru poziţia de comisar european, în contextul în care au experienţă cu instituţiile europene şi ar respecta criteriile cerute la nivel european pentru o astfel de funcţie, au adăugat sursele citate.

Momentan nu este nicio decizie luată în interiorul partidului în acest sens, având în vedere că deocamdată nu a fost învestit noul Guvern, după retragerea încrederii Cabinetului Dăncilă, prin adoptarea moţiunii de cenzură, joi, în Parlament.

„Se vorbeşte în PNL, pentru că ei sunt nişte oameni foarte apreciaţi la Bruxelles, persoane cu care nu ar fi nicio problemă într-o posibilă candidatură. Siegfried Mureşan este vicepreşedintele PPE. Adina Vălean e preşedinta Comisiei pentru industrie, cu experienţă bogată în Parlamentului European, în instituţiile europene. Sigur că ar putea fi potenţiali candidaţi”, au explicat sursele menţionate, pentru MEDIAFAX.

Începerea mandatului noii echipe a Comisiei Europene probabil va fi amânată până la 1 decembrie, din cauza procedurilor pentru validarea candidaturilor transmise de România, Ungaria şi Franţa, a declarat sâmbătă David Sassoli, preşedintele Parlamentului European.

Procedurile desemnării comisarilor europeni de către România, Ungaria şi Franţa sunt încă deschise, a anunţat joi seară Ursula von der Leyen, preşedintele-ales al Comisiei Europene.

Surse europene au precizat pentru MEDIAFAX, că reprezentanţii Comisiei Europene vor continua contactele cu autorităţile române, la fel cum vor continua şi cele cu Ungaria şi Franţa privind nominalizarea pentru funcţia de comisar european, având în vedere toate echilibrele care trebuie realizate, precum competenţele necesare, aspectele ce ţin de integritate şi inclusiv paritatea femei şi bărbaţi în noua Comisie.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, într-o discuţie informală cu jurnaliştii, că se va implica la nivelul UE pentru a nu fi acceptat un comisar european propus de un Guvern demis, respectiv europarlamentarul PSD Dan Nica.

Anterior moţiunii de cenzură adoptate de Legislativ, Viorica Dăncilă a anunţat că propunerea Executivului este Dan Nica, iar cea de rezervă este Gabriela Ciot, după ce Rovana Plumb a fost respinsă pentru funcţia de comisar european pentru Transporturi.

 

Citește și: