Gandul.info
Liviu Dadacus - Mediafax
1085 vizualizări 28 nov 2017

„Salutăm poziţia exprimată de Departamentul de Stat privitor la noua tentativă a majorităţii toxice de a afecta independenţa Justiţiei şi lupta anticorupţie prin propuneri legislative aberante care sunt împotriva democraţiei şi împotriva independenţei Justiţiei”, a spus Orban.

El a arătat că poziţia publică a PNL coincide „în cea mai mare măsură” cu poziţia exprimată de Departamentul de Stat şi cu raportul MCV adoptat de Comisia Europeană, care reflectă îngrijorarea oficialilor UE privitor la degradarea reformelor în Justiţiei şi la punerea în pericol a independenţei puterii judecătoreşti şi afectarea luptei anticorupţie.

Orban a arătat că singura soluţie o constituie respingerea propunerilor de modificare a Legilor justiţiei.

„Solicităm majorităţii parlamentare să respingă propunerile legislative introduse de Dragnea şi de Tăriceanu pe sub masa Parlamentului cu largul concurs şi complicitate din partea ministrului Justiţiei, care până la urmă nu a avut curajul să îşi asume susţinerea oficială a acestor propuneri legislative. Respingerea acestor proiecte legislative este singura soluţie. Legile nu mai pot fi retrase. Şi dacă cei zece parlamentari care au semnat proiectul îşi retrag semnăturile, legile rămân în dezbatere conform regulamentului. Din acest motiv nu există decât o singură soluţie: respingerea acestor propuneri legislative”, a spus Orban.

El a arătat că orice modificare la legile justiţiei trebuie făcută prin dezbatere democratică, prin participarea organizaţiilor profesionale ale magistraţilor, prin participarea amplă a societăţii civile în procesul de elaborare a unor eventuale modificări care sunt necesare la Legile justiţiei.

„Ceea ce fac azi Florin Iordache cu Şerban Nicolae şi în general cu toţi adversarii Justiţiei independente reprezintă un grav atac împotriva democraţiei şi riscă să scoată România de pe harta lumii civilizate. Reacţiile Departamentului de Stat şi ale Comisiei Europene sunt foarte clare, foarte limpezi. Ne pare rău că a trebuit să se ajungă până aici, ne pare rău că România este pusă în situaţia de a se lua astfel de poziţii oficiale din partea Comisiei Europene şi din partea administraţiei Statelor Unite, dar din păcate responsabilii pentru situaţia în care am fost aduşi sunt cei care astăzi formează nucleul dur al majorităţii parlamentare şi care nu au alt gând decât să elimine independenţa justiţiei, să subordoneze politic justiţia, să nu mai fie deranjaţi pentru fărădelegile pe care le-au comis, să nu mai răspundă în niciun fel pentru ele”, a subliniat Orban.

Orban: Eu exprim poziţia oficială a PNL. Predoiu a exprimat un punct de vedere individual

Solicitat să comenteze declaraţiile lui Cătălin Predoiu, care a a criticat poziţia Departamentului de Stat, Orban a răspuns: „Din calitatea de preşedinte al PNL, eu exprim poziţa oficială a PNL”.

„Părerile exprimate de unii dintre colegii mei sunt puncte de vedere individuale, care nu corespund poziţiei oficiale a PNL”, a adăugat Orban.

Citește și: