Ana Petrescu
76 vizualizări 16 apr 2019

Remanierea guvernamentală va fi o temă în CEx al PSD, în condiţiile în care Rovana Plumb deschide lista candidaţilor PSD la europarlamentare, ea fiind ministrul al Fondurilor Europene, au precizat sursele citate. De asemenea, un alt membru al Cabinetului Dăncilă care este şi candidat la alegerile pentru PE este mininistrul pentru românii de pretutindeni Natalia Intotero.

De asemenea, sursele menţionate au adăugat că vor fi discuţii şi despre nemulţumirile social-democraţilor cu privire la ministrul Justiţiei Tudorel Toader. Premierul Viorica Dăncilă va participa la şedinţa CEx, au mai precizat sursele citate.

Întrebat, marţi la Parlament, dacă se aşteaptă să fie remaniat sau dacă îşi va da demisia, în cazul în care PSD va decide să îi retragă sprijinul politic, Tudorel Toader a răspuns: „Mâine (miercuri - n.r.) voi fi ministru. Voi fi ministru, am spus-o de o mie de ori dar nu vreţi să reţineţi, până în momentul în care în Monitorul Oficial apare decizia. Până atunci voi fi”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că l-a respectat foarte mult pe Tudorel Toader, însă a precizat că ministrul Justiţiei a greşit foarte mult şi că el, personal, „are o supărare foarte mare” din această cauză. El a adăugat că premierul Viorica Dăncilă trebuie să decidă dacă ministrul mai are susţinere în Guvern. Liderul social-democrat a mai precizat că probabil remanierea ministrului Justiţiei va fi discutată în următoarea şedinţă a CEx al PSD, însă acesta nu va fi subiectul principal.

Referitor la o posibilă demitere a ministrului Justiţiei, Viorica Dăncilă a declarat, pe 8 aprilie, că va lua o decizie după ce va asculta părerea colegilor în şedinţa Comitetului Executiv al PSD. Premierul a precizat că va prezenta social-democraţilor evaluarea sa în legătură cu Tudorel Toader.

Despre moţiunea simplă a Opoziţiei la adresa lui Tudorel Toader care a fost amânat în trei rânduri până acum, Călin Popescu Tăriceanu a spus, marţi, că cel mai probabil aceasta va fi dezbătută şi votată în plenul de miercuri al Senatului.

„Mâine (miercuri - n.r.) cel mai probabil va fi moţiunea simplă depusă de Opoziţie pe justiţie. Eu am spus că nu pot să votez să fac parte din această acţiune. Eu cred că ar fi un cadou prea frumos pentru Opoziţie”, a declarat Tăriceanu, la TVR 1.

Comisia pentru legile justiţiei a adoptat, marţi, raport favorabil pe proiectului de modificarea a Codului penal, în urma deciziei CCR. La discuţiile forului legislativ a participat şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

La începutul şedinţei Comisiei, Florin Iordache a spus că el personal nu l-a invitat pe ministrul Justiţiei Tudorel Toader, fiind o greşeală a staff-ului tehnic. El a adăugat că e regretabil că Guvernul nu a reuşit să transpună decizia CCR în codurile penale.

 

Citește și: