Iuliana Enache
Cristian ANDREI
38485 vizualizări 30 aug 2012

PSD a solicitat Partidului Socialiştilor Europeni (PES) amânarea sau mutarea la Bruxelles a Congresulului PES, pentru ca acest eveniment să nu fie "umbrit" de luptele politice interne, iar decizia transferului la Bruxelles va fi anunţată oficial zilele următoare, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, Hannes Swoboda, liderul S&D din Parlamentul European.

"Decizia de a solicita amânarea sau mutarea la Bruxelles a Congresului PSE a fost luată de PSD. Solicitarea ne-a fost prezentată verbal în această dimineaţă de către preşedintele PSD, domnul Victor Ponta, într-o întâlnire avută cu mine şi preşedintele PES, Serghei Stanişev", a declarat telefonic pentru MEDIAFAX Swoboda, el adăugând că această discuţie cu Ponta a avut loc la reuniunea din Africa de Sud a Internaţionalei Socialiste.

De asemenea, Swoboda a precizat că solicitarea făcută verbal de Ponta va fi urmată de textul unei scrisori pe această temă care va fi adresată de conducerea PSD, iar Stanişev va informa prezidiul PES, după care decizia privind transferarea Congresului din 28-29 septembrie de la Bucureşti la Bruxelles va fi anunţată oficial vineri, 31 august, sau la începutul săptămânii viitoare.

FOTO: Hannes Swoboda // FOTO: Răzvan Chiriţă/Mediafax

Liderul grupului S&D din Parlamentul European a mai ţinut să sublinieze că decizia privind amânarea sau mutarea de la Bucureşti a Congresului PES a fost luată de PSD, fiind motivată de dorinţa ca acest eveniment important pentru socialiştii europeni să nu fie "umbrit de condiţiile de puternică divizare politică din România".

Anterior, o sursă din rândul socialiştilor citată de EurActiv.com a declarat că Partidul Socialiştilor Europeni (PES) intenţionează să mute congresul de la Bucureşti la Bruxelles. Aceeaşi sursă afirma că "doar câţiva lideri" ai partidelor afiliate PES din Europa au confirmat participarea la congresul de la Bucureşti, restul fiind reticenţi la a fi găzduiţi de Ponta, care a fost criticat de la preluarea funcţiei de premier, în primăvară.

Pesediştii au rezervat deja săli la Parlament

Surse din PSD au declarat pentru gândul  că socialiştii români au rezervat deja mai multe săli din Palatul Parlamentului pentru a găzdui reuniunea socialiştilor europeni.

„Noi am rezervat mai multe săli din Palatul Parlamentului, dar toate lucrurile legate de organizare se fac la Bruxelles. Ei trimit invitaţiile, stabilesc programul, noi suntem doar gazde. Nu ne-au anunţat până acum că intenţionează să mute Congresul de la Bucureşti la Bruxelles. Decizia le aparţine”, a declarat pentru gândul un social-democrat.

Potrivit euractiv, socialiştii iau în calcul mutarea Congresului de la Bucureşti la Bruxelles după ultimele evenimente din ţara noastră. Victor Ponta participă în aceste zile, în Africa de Sud, la o reuniune internaţională a socialiştilor. Social-democraţii susţin că acolo se va tranşa şi problema Congresului de la finele lunii.

Iliescu, pentru gândul: "Nu voi merge la Congres la Bruxelles"

„Este o chestiune de opţiune şi discuţii, România îşi oferea serviciile, sugera, dar poate este mai comod pentru ei la Bruxelles. Ar fi fost o chestiune de prestigiu să fie la Bucureşti, dar nu am fost de faţă la discuţii. Ei vor decide cum este mai comod pentru ei”, a declarat pentru gândul Ion Iliescu. 

Întrebat dacă va putea lipsi de la un asemenea congres, Ion Iliescu a răspuns: „de ce să nu lipsesc, nu am nicio obligaţie. Nu am funcţii executive, nu mă interesează. Poate dacă era la Bucureşti aş fi participat. Nu voi merge la Congres la Bruxelles, nu cred că este cazul.”

Ion Iliescu // FOTO: Silviu Matei/Mediafax

Convenţia Partidului Socialiştilor Europeni a votat, în 25 noiembrie 2011, la Bruxelles, ca viitorul Congres PES, din 2012, să aibă loc la Bucureşti.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, anunţa atunci că data Congresului PES de la Bucureşti va fi 28-29 septembrie 2012. El afirma că decizia PES este "un semn" de sprijin pentru PSD, în apropierea alegerilor parlamentare din toamna lui 2012. Ponta spunea că, totodată, organizarea Congresului PES la Bucureşti este un semnal către ţările din Europa de Est.

Dar între timp, Ponta a preluat puterea, iar de atunci România a fost afectată de lupte politice care au atras critici inclusiv din partea Uniunii Europene.

Surse din cadrul PES au declarat că în timp ce liderii partidelor de centru-stânga nu vor să fie criticaţi în propriile ţări pentru că au fost găzduiţi de un lider atât de controversat ca Ponta, există şi preocupări ca acesta să nu fie afectat înaintea alegerilor.

Ar fi o lovitură dură pentru Ponta, care în septembrie împlineşte 40 de ani, dacă acest congres va fi mutat de la Bucureşti, a declarat o sursă din cadrul PSD pentru EurActiv.

În orice caz, probabil că o decizie de a muta congresul la Bruxelles ar trebui însoţită de o motivaţie care să salveze prestigiul şi să fie folosită la nivel intern în România, acesta fiind un exerciţiu dificil pentru secretariatul PES.

Congresul PES, care are loc de două ori în cinci ani, urmează să aleagă un nou preşedinte. Singurul candidat până în prezent este preşedintele interimar Serghei Stanişev, fost premier şi lider al Partidului Socialist Bulgar, ales la 24 noiembrie 2011 pentru a-i succeda lui Poul Nyrup Rasmussen. Rasmussen, care s-a retras din activitate, a fost premier danez şi preşedinte al partidului timp de aproape opt ani.

Noul preşedinte al PES va fi ales pentru o perioadă de doi ani şi jumătate.

 

Citește și: