Anca SIMINA
Biro ATTILA
8974 vizualizări 28 mar 2013

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta s-au înţeles în privinţa viitorilor procurori şefi ai Parchetului General şi ai DNA, au confirmat pentru gândul surse oficiale. Numele convenite între cei doi sunt, în acest moment, cel al Laurei Kodruţa Kovesi pentru conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi al lui Tiberiu Niţu pentru Parchetul General.

Soluţia de compromis, după tergiversarea numirilor timp de şase luni, ar fi asumarea numelui lui Kovesi ca propunere din partea lui Ponta, interimar la Justiţiei, şi semnarea de către Băsescu a numirii lui Niţu, pe care l-a refuzat în ianuarie, atunci când i-a fost înaintat de Mona Pivniceru. Cele două nume vor fi discutate marţi şi cu procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii, înţelegerea dintre Băsescu şi Ponta fiind ca desemnarea conducerii parchetelor să fie oficializată cât mai rapid, având în vedere că pe 3 aprilie se închieie interimatul de şase luni lui Daniel Morar la Parchetul General. Acesta a primit din partea CSM o prelungire de trei luni, însă lacunele din lege.

Codruţa Kovesi şi Tiberiu Niţu nu au răspuns solicitării gândul de a-şi prezenta punctul de vedere.

Numirea şefilor de parchete depinde se semnătura preşedintelui. Propunerile sunt făcute însă de ministrul Justiţiei, CSM având de dat un aviz consultativ.

Niţu, la un pas de "reevaluare"

Potrivit surselor citate, o discuţie Băsescu - Kovesi a avut deja loc, Ponta neavând obiecţii în a avansa numele fostului procuror general pentru şefia DNA. De altfel, Kovesi ocupă în acest moment postul de Înalt Reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană, la Bruxelles, oferit de Guvern. "Eu nici n-o susţin, nici nu sunt contra pentru că nu am nicio legătură cu ea", a spus Ponta la momentul numirii lui Kovesi.

Dacă nominalizarea Codruţei Kovesi ar fi de natură să îi dea satisfacţie preşedintelui care a propus-o pentru DNA încă de anul trecut, în discuţiile cu Pivniceru, cu argumentul continuităţii şi al "credibilităţii extraodinare pe care am avea-o la Bruxelles", fostul prim adjunct al acesteia la Parchetul General, Tiberiu Niţu nu se numără printre favoriţii lui Traian Băsescu.

Preşedintele i-a refuzat numirea lui Niţu la Parchetul General în ianuarie, în urma avizului negativ al CSM. Respingerea sa ca propunere din partea Monei Pivniceru îl pune practic în dificultate pe şeful statului care ar încerca încă, susţin surse oficiale, să îl convingă pe Ponta să mai vină cu un nume. 

Băsescu şi-a pregătit însă şi o "soluţie de ieşire", pornind de la explicaţia pe care a dat-o în inauarie la respingerea lui Niţu. Motivul invocat atunci a fost acela că dosarele trimise de Pivniceru la Cotroceni nu conţineau fişele de evaluare şi nici criteriile de selecţie.

De altfel, întrebat fiind cum comentează variantele Kovesi şi Niţu, după ce informaţiile au fost publicate de Hotnews, preşedintele a evitat să se pronunţe împotriva acestor nominalizări. "Eu nu fac niciun fel de afirmaţie până când nu vom definitiva. Nu-mi place să vorbesc înainte. Eu am spus de la bun început hai să-l ducem pe Morar la Parchetul General şi pe Kovesi la DNA. Să vedem, acum pe Morar l-am numit la Curtea Constituţională...", a lăsat Băsescu deschisă posibilitatea instalării lui Kovesi la DNA.

Ponta: "Şi dacă îi propun pe Sfinţii Petru şi Pavel, dacă nu mă consult, Băsescu îi respinge"

Primul - ministru a admis, de altfel, că nu va avansa oficial nume care ar risca să fie respinse de preşedinte. "Chiar dacă i-aş propune pe Sfinţii Petru şi Pavel, dacă nu mă consult înainte domnul Băsescu va găsi ceva în biografie şi îi va respinge", a spus Ponta într-o intervenţie la RTV.
Confruntat cu varianta tandemului Kovesi -Morar, propus iniţial de Băsescu, Ponta nu l-a exclus decât pe cel din urmă. "Eu nu am fost de acord cu o anumită propunere şi a fost promovat domnul Morar la Curtea Constituţională", a arătat premierul.

Premierul susţine că este gata să facă propunerile săptămâna viitoare, însă nu va da numele pentru a-i feri pe procurori "de atacuri de o murdărie fără precedent".

PNL, adversarul lui Kovesi

Codruţa Kovesi a deţinut până pe 2 octombrie funcţia de procuror general fiind învestită în această funcţie în 2006. Kovesi este singurul procuror general care a condus Parchetul General timp de două mandate. În ultimele rapoarte pe Justiţie ale Comisiei Europene activitatea Parchetului General a fost lăudată.

Fostul procuror general s-a înscris în concursul organizat de Mona Pivniceru anul trecut, dar s-a retras. Ulterior Kovesi  a fost delegată la MAE, care, la rândul său, a admis solicitarea Ministerului Justiţiei de a o numi ministru-consilier, Înalt Reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiţionalităţilor stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar şi lupta anticorupţie în cadrul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat recent că nu îşi doreşte ca fostul procuror general să fie numit la DNA. Antonescu a declarat că USL nu o doreşte pe Kovesi la conducerea DNA. PNL şi Crin Antonescu au avut luări de poziţii adverse faţă de Kovesi în timpul referendumului de anul trecut. Liderul PNL a atacat-o pe Kovesi pe tema anchetelor penale legate de fraudele la referendum. Fostul ministrul PNL al apărării, Corneliu Dobriţoiu, a fost şi cel care a făcut publică informaţia că Codruţa Kovesi a primit gradul de colonel deşi nu făcuse stagiul militar. Kovesi a explicat atunci că a primit acest grad de la MAPN pe când ministru era Gabriel Oprea dar nu a fost înştiinţată şi nici nu a fost de acord cu acest grad militar.

VEZI AICI CV-UL OFICIAL

Potrivit CV-ului oficial Kovesi a început activitatea în magistratură la Parchetul Judecătoriei Sibiu în 1995. După cinci ani în 2000 a devenit procuror şef al Biroului de Combatere a Corupţiei şi Criminalităţii Organizate din cadrul Parchetului Tribunalului Sibiu. În 2006 a ajuns procuror şef al DIICOT Sibiu poziţie de pe care a fost numită procuror general. În 2011 Koveşi a fost decorată de preşedintele Franţei cu "Ordinul Naţional al Meritului"

Cine este procurorul Tiberiu Niţu

Tiberiu Niţu a fost propunerea Monei Pivniceru pentru funcţia de procuror general. Secţia de procurori a CSM i-a dat însă un aviz negativ. Procurorii din CSM au argumentat că Niţu este slab pregătit necunoscând prevederile din Noul Cod de Procedură Penală, proiectul său de management nu are o viziune clară asupra activităţii parchetului. CSM a mai scris în decizia de respingere a candidaturii că acesta are un autocontrol scăzut, o rezistenţă scăzută la stres şi irascibilitate.

A fost numit în septembrie 2011 inspector în cadrul Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii pe zonele Muntenia-Oltenia-Dobrogea - a deţinut funcţia de prim-adjunct al procurorului general al României între 27 iunie 2008-27 iunie 2011, anterior acestei perioade el fiind delegat pe această poziţie timp de zece luni.

VEZI AICI CV-UL PROCURORULUI NIŢU

Procurorul Niţu şi-a început cariera de magistrat în anul 1995, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti, exercitând ulterior următoarele funcţii: februarie 1999 - februarie 2002 prim-procuror adjunct în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti; februarie 2002 – februarie 2005 prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti; martie 2005 - iulie 2006 procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism; august 2006 - în prezent, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.

CITEŞTE AICI UN INTERVIU CU TIBERIU NIŢU

În presă au fost publicate şi acuzaţii la adresa lui Tiberiu Niţu că în calitate de prim-adjunct al procurorului general al României a închis dosarele Revoluţiei din 89.Tot în mass-media a fost vehiculată şi informaţia potrivit căreia Niţu a primit ecrtificat de revoluţionar dar în decembrie 89 a făcut parted in Trupele de Securitate şi a folosit arma. Unele surse judiciare spun că aceste acuzaţii nu au fost confirmate.

LOTO 6 DIN 49, NOROC, JOKER, NOROC PLUS, LOTO 5 DIN 40 şi SUPER NOROC: Numerele extrase joi, 28 martie

Citește și: