Anca SIMINA
706 vizualizări 4 dec 2013

Ironizat de preşedintele Traian Băsescu care l-a chemat public să-i spună "dacă doreşte", cum se pot mări pensiile de la 1 ianuarie fără a avea legea bugetului pe 2014 promulgată la acea dată, premierul Victor Ponta i-a răspuns, tot prin presă, cu un scenariu posibil. Prim-ministrul îi cere preşedintelui să promulge legea bugetului asigurărilor sociale, care nu are legătură cu veniturile din acciza suplimentară pe benzină şi să retrimită Parlamentului doar legea bugetului de stat "ca să-şi facă omul ambiţia, să nu spună că e slab şi să-l critice, cine ştie, doamna Udrea că e prea slab"

"Preşedintele, din păcate, minte. Ştie foarte bine că atâta timp cât nu am baza legală, legea bugetului sau a asigurărilor sociale, nu pot mări un salariu sau o pensie", a replicat iniţial Ponta, din Parlament, provocării lansate de la Cotroceni.

Tot prim-ministrul spune însă că ar avea o soluţie. "Există o singură variantă raţională pentru preşedinte şi poate că în al 13-le-a ceas va găsi acea brumă de raţiune pe care din păcate n-o are în ultima perioadă. Poate să promulge bugetul asigurărilor sociale şi atunci da, pot să dau pensiile mărite de la 1 ianuarie şi eventual să retrimită bugetul ca să-şi facă omul ambiţia, să nu spună că e slab şi să-l critice, cine ştie, doamna Udrea că e prea slab", a comentat el.

Ponta a admis însă că nu i-a făcut această sugestie lui Băsescu la întâlnirea pe care au avut-o, ideea venindu-i mai târziu. "Acum am realizat din punct de vedere procedural. Dacă spune că se pot da pensiile mărite, nu se poate decât aşa", s-a justificat premierul, reproşându-i că "nicăieri în Europa, regele, regina, preşedintelele nu-şi dă cu părerea pe capitole bugetare. Numai în discutaturi şi în ţări subdezvoltate".

Citește și: