Sorina Ionaşc
27025 vizualizări 1 ian 2015

În prima zi după Revoluţia din 1989, Petre Roman a devenit primul premier al României, rămânând în fruntea Guvernului până în 1991.

Roman a fost urmat de Theodor Stolojan, care a rezistat la Palatul Victoria aproximativ un an. În noiembrie 1992, Nicolae Văcăroiu a devenit prim-ministru, funcţie pe care a ocupat-o până la sfârşitul lui 1996.

Următorul a fost Victor Ciorbea, care a condus Guvernul aproape doi ani, până în aprilie 1998, iar în următorul an şi jumătate, Executivul a fost condus de Radu Vasile.

Un an la Palatul Victoria a stat şi actualul guvernator al BNR, Mugur Isărescu, adică până în decembrie 2000, după care la putere a venit Adrian Năstase. Fostul lider al PSD a condus guvernarea timp de patru ani, după care pierderea alegerilor prezidenţiale a dus şi la pierderea susţinerii pentru funcţia de premier.

Alţi patru ani, după ce Traian Băsescu a devenit preşedintele României, Guvernul a fost sub conducerea lui Călin Popescu Tăriceanu, până în 2008. Din decembrie acelaşi an, Executivul a fost coordonat de pedelistul Emil Boc, până în februarie 2012, când şi-a dat demisia.

Lui Boc i-a succedat la Palatul Victoria Mihai Răzvan Ungureanu, cu un guvern format numai din tineri, cu medie de vârstă trecută puţin de 30 de ani. Mai puţin de trei luni a rezistat Guvernul MRU, acesta fiind demis în Parlament de USL, care a preluat puterea.

De pe 7 mai 2012, premierul României este Victor Ponta, timp în care a condus patru guverne consecutive. Deşi la început, guvernarea era formată din USL, PNL s-a retras în februarie 2014. În prezent, coaliţia de guvernare este formată din PSD, UNPR, PC şi PLR.

 

SONDAJ. Care a fost cel mai slab premier al României?

Introdu numarul din imagine:

Citește și: