Cristian ANDREI
2360 vizualizări 26 dec 2014

La finalul unui an electoral intens, românii cred că principalul eveniment pozitiv al lui 2014 este reprezentat de alegerile prezidenţiale, relevă un sondaj IRES. Românii manifestă un optimism în privinţa a ceea ce va aduce 2015 pentru România.

Potrivit datelor sondajului IRES, 65% dintre cei chestionaţi susţin că nu sunt mulţumiţi de felul în care trăiesc, dar 44% cred că vor trăi mai bine, 33% răspund că vor trăi la fel, iar 17% dintre respondenţi văd un 2015 mai prost din punct de vedere al felului în care trăiesc.

Cu toate acestea, 58% dintre participanţii la acest studiu văd în 2015 un an mai bun pentru România decât 2014, 28% cred că va fi la fel, iar 9% îl văd mai rău.

Principalul eveniment pozitiv al anului 2014 este reprezentat de alegerile prezidenţiale, consideră 69% dintre respondenţi. Parlamentul şi partidele politice se numără în continuare printre actorii politici cu o cotă de încredere foarte scăzută.

În Parlamentul României în au multă şi foarte multă încredere doar 9% dintre români, iar 89% spun că au puţină şi foarte puţină încredere. Partidele politice beneficiază de multă şi foarte multă încredere din partea a doar 10% dintre respondenţi. Organizaţiile non-guvernamentale se plasează şi ele pe ultimele locuri în acest top, doar 26% dintre participanţii la studiu creditându-le cu multă şi foarte multă încredere. Primul ministru, FMI, sistemul de sănătate din România sau sindicatele se află pe ultimele locuri în ceea ce priveşte încrederea românilor.

În topul încrederii, pentru prima oară este măsurată diaspora în care declară că au foarte multă şi multă încredere 60% dintre cei chestionaţi. Facebook-ul, a cărui mobilizare a fost considerată decisivă la alegerile prezidenţiale, este creditat cu multă şi foarte multă încredere de 42% dintre cei care au răspus sondajului IRES.

Sondajul a fost realizat în perioada 18-19 decembrie 2014 prin telefon, pe un eşantion de 1147 subiecţi, marja de eroare fiind de plus, minus 2,9%.

 

Citește și: