Sorina Ionaşc
1393 vizualizări 25 feb 2013

Românii l-ar asculta mai degrabă pe Traian Băsescu decât pe Crin Antonescu când vine vorba despre revizuirea Constituţiei, însă cel mai mare preţ îl pun pe ceea ce spune premierul Victor Ponta. Potrivit unui sondaj al Instutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), la întrebarea "Cum se numeşte politicianul în care aveţi încredere al cărui sfat l-aţi urma dacă v-ar spune că trebuie să mergeţi la votul pentru modificarea Constituţiei?", cei intervievaţi au răsppuns : Victor Ponta(30%), Traian Băsescu(11%) şi Crin Antonescu(6%). 

Deşi doar 14% dintre respondenţi cred că românii cunosc prevederile legii fundamentale, iar 49% dintre ei recunosc că nu au citit-o, trei sferturi dintre intervievaţi spun că vor merge, cu siguranţă, la referendum pentru a vota revizuirea Constituţiei.

Mai mult, 88% dintre românii chestionaţi spun că statul ar trebui să trimită fiecărui cetăţean un exemplar din noua lege fundamentală.

Câţi români au auzit de revizuirea Constituţiei

Revizuirea Constituţiei, mult dezbătută în lumea politică, a ajuns şi la urechile românilor, 78% dintre respondenţi. Cei mai informaţi în privinţa acestui subiect sunt românii cu studii superioare(89,3%) şi cei trecuţi de 65 de ani(95%).

Trei sferturi dintre aceştia consideră că modifcarea legii fundamentale este foarte importantă pentru români, iar 54% dintre intevievaţi spun că nu vor avea un trai mai bun după ce acest lucru se va întâmpla.

Pe de altă parte, sunt şi români care sunt optimişti în privinţa viitorului României. Deşi 70% dintre ei cred că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită, 37% spun că vor avea o viaţă mai bună după ce Constituţia va fi modificată, peste jumătate dintre ei fiind fără studii sau cu studii elementare şi având între 51 şi 65 de ani.

Referitor la actuala Constituţiei, 85% dintre respondenţi consideră că este respectată în mică şi în foarte mică măsură, în vreme ce doar 12% cred că principiile fundamentele sunt respectate în mare şi foarte mare măsură. Potrivit sondajului IRES, 49% dintre intervievaţi cred că legea fundamentală este respectată în mică măsură, iar 32% în foarte mică măsură de statul român prin instituţiile sale.

Fiind puşi să aleagă între pincipiul libertăţii şi cel al egalităţii, 47% dintre respondenţi au declarat că preferă ca toţi cetăţenii să fie egali în faţa legii, în timp ce 32% au preferat libertatea.

Deşi majoritatea susţine că sunt informaţi privind procedura de revizuire a Constituţiei, 54% dintre români consideră că statul ar trebui să investească într-o campanie de comunicare pe acest subiect. În orice caz, peste jumătate dintre respondenţi merg pe principiul că toată lumea ar trebui să meargă la vot, la referendum, chiar şi dacă nu cunosc problematica.

Ce preferă românii

În ce priveşte rolul Parlamentului, 40%dintre respondenţi spun că ar trebui să scadă, în timp ce 31% consideră că puterea legislativă ar trebui să aibă mai multă putere.

Pe lângă aceste lucruri, propunerile românilor sunt multiple, chiar dacă se regăsesc pe listele propuse până acum. Printre acestea, 78% dintre respondenţi spun că mandatul preşedintelui ar trebui redus la patru ani, însă 45% consideră că atribuţiile şefului statului ar trebui să crească.

Un alt subiect fierbinte este şi cel al regionalizării, unde peste jumătate dintre cei intervievaţi susţin reorganizarea administrativ-teritorială a României.

Nici referendumul din 2009 nu a fost uitat de români. Şi anul acesta, când va fi revizuită Constituţia, 72% dintre români vor Parlament unicameral, iar 97% consideră că numărul parlamentarilor ar trebui redus la 300.

Totodată, pe lista dorinţelor cetăţenilor să află şi eliminarea imunităţii parlamentare, astfel încât urmărirea, percheziţia şi arestarea parlamentarilor să se facă fără acordul Camerei din care aceştia fac parte, dar şi limitarea mandatelor pentru aleşii locali la două (79%).

Chiar şi propunerile care ţin de domeniul economic sunt preferate de români, aproape 70% dintre respondenţi considerând că în Constituţie ar trebui fixat un deficit bugetar de maxim 3% din PIB şi o datorie publică de maxim 60% din PIB.

Cum văd românii procedura de modificare a Constituţiei

În urmă cu aproximativ o săptămână, Parlamentul a format comisia comună care să se ocupe cu acest subiect, fiind numiţi 23 de membri. Dintre aceştia, doar 13 sunt jurişti de profesie. Referitor la acest aspect, părerile sunt împărţite, 47% considerând că poate fi un obstacol, în timp ce 47% nu cred că va fi vreo problemă.

Când vine vorba despre propunerile opoziţiei, 61% dintre respondenţi cred că liderii USL nu vor ţine cont de acestea, iar la cele venite de la cetăţeni, 48% consideră că vor fi luate în considerare.

Sondajul IRES a fost realizat prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), având un eşantion de 1452 de subiecti şi o eroare de+/- 2,6%.

Citește și: