Sorina Ionaşc
1739 vizualizări 15 dec 2014

După ce a făcut o scurtă trecere în revistă a priorităţilor sale ca ministru al Educaţiei, precizând, printre altele, că şi-ar dori ca universităţile să adopte o admitere prin examen atunci când majoritatea universităţilor vor dori acest lucru, Sorin Cîmpeanu a precizat că cea mai mare problemă a sistemului de învăţământ din România este legată de finanţare.

”O educaţie de calitate fără o finanţare corespunzătoare este greu de imaginat. Finanţarea sistemului de educaţie şi cercetare este un apsect deosebit de important. Modul de organizare a acestor domenii este un al doilea aspect deosebit de important. Al treilea, necesitatea internaţionalizării şi vizibilităţii pe plan internaţional”, a spus ministrul desemnat, despre cele mai mari trei probleme ale sistemului de învăţământ.

Pe de altă parte, Cîmpeanu s-a declarat mulţumit de bugetul pentru Educaţie propus de Guvernul Ponta, subliniind faptul că a fost o creştere de 7,9% şi că, cel mai probabil, vor mai urma astfel de majorări ale bugetului.

Referitor la o nouă lege a Educaţiei, Cîmpeanu a spus că este nevoie de o restructurare de la zero, nu doar de încercări de a repara anumite probleme.

”Au rămas totuşi aspecte care trebuie puse într-o corelare logică. Există opinia că decât să încerci să repari în continuare ceva, mai bine o nouă lege care să fie rezultatul unei acşiuni de consultare cu toţi actorii implicaţi, o dezbatere profesionistă la nivelul Parlamentului”, a adăugat el.

În plus, ministrul desemnat pentru Educaţie a promis că va dezgheţa blocajul manualelor pentru clasele primare.

”Regret întârzierile cu privire la manuale şi voi face tot ce ţine de mine ca aceste lucruri să nu se mai repete. Trebuie urgentată aprobarea curriculei şi organizarea licitaţiei pentru a nu ne mai regăsi în situaţia regretabilă pe care o cunoaştem”, a precizat Cîmpeanu, spunând însă că nu ştie care este procedura organizării licitaţiilor şi cum se atribuie contractele.

La final, după aproape două ore de audieri, când a venit momentul votului, membrii comisiei au cerut, de mai multe ori, renumărarea voturilor, existând voci care contraziceau rezultatul.

”Haideţi, mâna sus cine votează. Cine numără? Domnule senator, vă rog să număraţi”, i-a îndemnat preşedinta comisiei pentru Educaţie a Senatului, Ecaterina Andronescu.

După un schimb de replici între parlamentari, votul s-a adjudecat: 22 ”pentru” şi 9 ”împotrivă”.

Sorin Cîmpeanu s-a născut pe 18 aprilie 1968, la Bucureşti. Este licenţiat în Inginerie Civilă – specializarea Îmbunătăţiri funciare, iar în anul 2000 a obţinut titlul de doctor în Agronomie – Ştiinţe agricole şi silvice.

Începând din anul 1992 a fost, pe rând, preparator, asistent, lector şi conferenţiar la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti - Facultatea de Îmbunătăţtiri Funciare şi Ingineria Mediului.

Cîmpeanu este membru fondator al Centrului de Excelenţă în Cercetare în domeniul Biotehnologiilor – BIOTEHNOL şi face parte din Consiliul de Administraţie al Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare – ANIF.

De asemenea, este membru al Comitetului Internaţional Hidrologic Român (CIHR), al Federaţiei pentru Dezvoltare Rurală din România (FDR), al Centrului de Excelenţă în Cercetare şi Inginerie Rurală şi Protecţia Mediului (CEXIRPM), precum şi al Societăţii Naţionale pentru Ştiinţa Solului.

 

Citește și: