Gandul.info
Raluca Pancu
907 vizualizări 22 mar 2017

"În Europa sunt, dacă nu greşesc, 24 de ţări în acest moment care au interdicţii totale sau parţiale. Din aceste 24, 22 sunt din Uniunea Europeană. Există ţări care fac clasificări între specii pe care le consideră sălbatice şi altele nu. De exemplu, în Belgia, papagalii şi cămilele sunt considerate ca fiind domestice. În Grecia, de exemplu, este o interdicţie totală a folosirii animalelor. Sunt ţări cum este Polonia care interzice utilizarea animalelor sălbatice, dar născute în sălbăticie. Ideea de bază este că este un trend ascendent, numărul ţărilor care au interdicţie asupra folosirii animalelor totală sau parţială este în creştere, iar chiar şi în ţările în care interdicţiile sunt parţiale, tendinţa este mai degrabă pentru a extinde această interdicţie", a declarat, pentru Gândul, Tudor Ionescu.

În acest context, consilierul municipal a explicat faptul că "există o dificultate în a delimita anumite specii ca fiind sălbatice sau ca fiind domestice" în condiţiile în care "acest lucru nu e reglementat în legislaţia noastră".

"Dacă ne-am baza exclusiv pe DEX, "sălbatic" înseamnă (n.r - animalul) care nu este domesticit sau îmblânzit. Deja aici avem o problemă pentru că atunci dacă avem un animal născut în captivitate, care este îmblânzit, nu ar mai intra în această definiţie. Şi avem chiar cazuri de animale, tigri, lei, chiar şi maimuţe care au fost născute, vorbesc de principiu, în captivitate şi care sunt blânde pentru că sunt obişnuite cu prezenţa umană. Plecând de la această dificultate a stabilirii unei frontiere foarte clare, am spus o interzicere totală a utilizării animalelor în Municipiul Bucureşti", a declarat Ionescu.

În acelaşi timp, Tudor Ionescu susţine că nu este împotriva demonstraţiilor de dresaj ecvestru sau de dresaj canin.

Concret, HOTĂRÂREA care stabileşte interzicerea totală a folosirii animalelor în spectacolele de circ de pe raza Municipiului Bucureşti

prevede:

Art. 1. Se interzice folosirea animalelor aparţinând subîncregăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, pe teritoriul Municipiului Bucureşti.
Art. 2. Nerespectarea prevederilor prezentei hotărâri reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 2.500 şi 5.000 lei, iar contravenienţii au obligativitatea de a părăsi teritoriul Municipiului Bucuresti, în termen de maxim 24 de ore de la data notificării de către autoritatea competentă.
Art. 3. Prezenta hotărâre intră în vigoare în termen de 10 zile de la data aprobării.
Art. 4. Primarul General împreună cu structurile din cadrul aparatului său de specialitate vor duce la îndeplinire prevederile prezentei Hotărâri.

Reamintim faptul că membrii Comisiei pentru agricultură a Camerei Deputaţilor au amânat, săptămâna trecută, să se pronunţe în cazul propunerii legislative pentru modificarea art.17 şi 25 din Legea nr.205/2004 privind interzicea folosirii animalelor sălbatice în circuri.

"Aveţi termen două săptămâni ca să veniţi concret cu amendamente pe îmbunătăţirea proiectului, dar vorbim doar de folosirea animalelor în spectacolele de circ. Nu despre tot ce ne doare sau nu ne doare. Se regăsesc într-o altă parte", declara, la acel moment, preşedintele Comisiei pentru agricultură a Camerei Deputaţilor.

În Europa au fost impuse interdicţii de folosire a animalelor sălbatice în circuri în 14 state. Astfel, în Bulgaria şi Estonia există interdicţia generală de folosire a animalelor sălbatice în circuri, în timp ce alte şapte state au această interdicţie, însă cu anumite excepţii. Este vorba despre Ungaria, Cehia, Slovacia, Suedia, Malta, Finlanda şi Danemarca. În Olanda este interzisă folosirea animalelor sălbatice în circuri în două provincii, potrivit Mediafax.

Totodată, în cinci state europene există interdicţia generală de folosire a animalelor sălbatice. În timp ce Austria a impus această interdicţie generală, în Polonia ea există doar pentru animalele născute în sălbăticie. Croaţia a interzis folosirea animalelor sălbatice în 29 de oraşe, iar în Marea Britanie există această interdicţie în plus pentru toate speciile de animale în mai mult de 207 departamente/oraşe.

În afara Europei, ţări precum Costa Rica, Israel şi Singapore au adoptat interzicerea generală a folosirii animalelor sălbatice, iar în India nu este permisă folosirea urşilor, maimuţelor, leilor, tigrilor şi leoparzilor.

Statul federal Rio de Janeiro,  împreună cu alte 11 oraşe au interzis, folosirea animalelor sălbatice, măsura fiind impusă, de asemenea, în 31 de state din SUA şi în 36 de comunităţi, cinci districte şi provincia Nova Scoţia din Canada.

Citește și: