Cristian ANDREI
19029 vizualizări 24 nov 2011

Mircea Geoană le-a reproşat pe un ton virulent lui Adrian Năstase şi Ion Iliescu în şedinţa Comitetului Executiv al PSD că girează acţiunile lui Victor Ponta şi nu spun nimic despre direcţia greşită în care se îndreaptă partidul. Fostul preşedinte al PSD a spus că s-a săturat de "atâta nesimţire şi lipsă de respect" la care a fost supus din partea conducerii partidului.

Pus să îşi prezinte punctul de vedere în faţa Comitetului Executiv al PSD, Mircea Geoană a ţinut un discurs pe un ton ridicat, ţintele sale fiind Victor Ponta, Ion Iliescu şi Adrian Năstase. Fostul preşedinte al PSD i-a acuzat pe cei trei că au plănuit excluderea sa din partid, alimentând zvonurile privind colaborarea cu puterea şi Traian Băsescu. "Sunteţi la fel de vinovaţi ca şi Ponta", le-a spus Geoană lui Adrian Năstase şi Ion Iliescu.

"De unde până unde atâtea injurii şi calomnii, de unde până unde atâta lipsă de respect, de unde până unde atâta nesimţire? De unde până unde vă bateţi joc de un om care v-a condus cinci ani de zile mai mult decât oricare dintre foştii lideri, care au avut mandat de patru ani. De unde s-a spus că Geoană nu este omul partidului? Dar de unde până unde atâta nesimţire? Cât credeţi că o să accept astfel de nesimţire? Dar până când credeţi că o să vă întorc şi obrazul celălalt?", le-a spus extrem de nervos Mircea Geoană colegilor de partid reuniţi la şedinţa de marţi a Comitetului Executiv.

El a spus că nu înţelege de ce după vizita din America, cei din conducerea partidului i-au cerut să renunţe la preşedinţia Senatului.

"Haideţi puţin să lăsăm comedia aceasta deoparte domnilor. De unde până unde a pornit chestia asta? Care motivul acestei discuţii cu privire la Mircea Geoană în partid? Care este motivul, de unde a pornit această conversaţie? De ce până acum o săptămână Geoană era perfect pregătit să conducă Senatul şi ţineam legea prestaţiilor sociale cu colegii senatori şi brusc că am mers eu în America şi a început cineva să spună că Geoană trebuie să fie dat afară din partid, că nu mai reprezintă PSD", a afirmat Geoană.

El le-a cerut colegilor să voteze deschis în cadrul CEx când se va ajunge la punctul privind excluderea sa din partid. Geoană le-a spus colegilor că nu a dat niciun singur telefon în filiale pentru a schimba decizia, în schimb Victor Ponta i-a sunat pentru a îi convinge să "dea votul ăsta nenorocit".

"De unde până unde îndrăzneşte cineva să vorbească în halul în care s-a vorbit cu mine? Când am vorbit eu cu vreunul dintre dumneavoastră aşa? Nu am dat niciun singur telefon la niciun coleg, cum a făcut Victor Ponta ca să convingă să daţi votul ăsta nenorocit. Nu am sunat pentru că nu am vrut să vă influnţez în vreun fel, vă rog acum vreau vot deschis, nu vreau vot secret. Vreau să ştie întreg partidul cum votaţi, vreau să ştie toata baza de partid cum votaţi şi vreau să ştiu care sunt motivele adevărate pentru această mascaradă. Pentru ce?", şi-a continuat tirada Geoană, care i-a spus lui Ponta că a inventat o procedură inexistentă în Constituţie sau Regulamentul Senatului, doar ca pretext pentru a scăpa de el.

El le-a readus aminte colegilor că prima dată a fost suspendat din partid pentru că i-a atras atenţia lui Victor Ponta că trebuie să facă o alianţă cu liberalii şi că sondajele, care creditau PSD cu peste 50%, erau mincinoase. Geoană i-a reproşat preşedintelui PSD că nu l-a chemat la negocierile cu liberalii, deşi el îi cunoştea foarte bine.

"Cine îi ştie mai bine pe liberali decât eu? Cine a purtat negocierile cu liberalii pentru spargerea Alianţei DA? Cine a avut de suportat toate suişurile şi coborâşurile relaţiei cu Tăriceanu? Cine a creat majoritatea pentru suspendarea lui Băsescu? Cine a creat majoritatea cu Iohannis? Cine a creat majoritatea cu ungurii şi cu toţi împotriva lui Băsescu?", a repus pe tapet Geoană momente din mandatul său în fruntea PSD.

Fostul preşedinte s-a declarat un adversar al parităţii în cadrul USL cu liberalii, deoarece astfel PSD a alimentat UNPR prin plecarea celor nemulţumiţi că nu au fost lăsaţi să candideze. Mai mult, a adăugat că liberalii nu trebuiau trataţi drept egali cu social-democraţii. "Îi respectăm, dar nu sunt egalii noştri", a sublinat Geoană.

"USL a scăzut 15% în sondaje"

Atacul principal al lui Mircea Geoană s-a concentrat pe faptul că PSD şi USL au scăzut dramatic în sondaje din cauza, iar Ion Iliescu şi Adrian Năstase se fac că nu văd acest lucru.

"Toate au o limită pentru că direcţia partidului este greşită. Nu ideea USL este greşită, ci modul în care a fost construită şi condusă. Modul în care nu convingem, în care pierdem aproape 15 procente în câteva luni de zile, am plecat de la 65%, suntem undeva în jurul a 50% sau sub 50%. De ce domnul Iliescu şi domnul Năstase întreţin această chestiune. Sunteţi la fel de vinovaţi ca şi Ponta. Aţi girat pentru acest om. Ţi-a fost frică, Adriane, să ne batem faţă în faţă la Congresul din 2010. Acum îţi este frică să spui ceea ce crezi şi ceea ce gândeşti. Şi domnul Iliescu în continuare face acelaşi balet în care insultă. De ce nu aveţi curajul să spuneţi că lucrurile nu sunt în regulă?", i-a luat la ţintă pe cei doi foşti preşedinţi ai PSD Geoană.

El şi-a criticat şi foştii camarazi care "bagă capul în pământ", deşi ştiu că decizia în cazul său este greşită. Pe Victor Ponta l-a acuzat că a minţit când a afirmat că Geoană vrea să fie ministru în guvernul Boc şi că s-a întâlnit în secret cu Elena Udrea.

"Prea multe calomnii, înjurături şi porcării au fost spuse la adresa mea. Nu este în regulă", a continuat Geoană, care şi-a anunţat colegii că s-ar putea să se reîntâlnească cu unii dintre ei în alt proiect politic.

"Veniţi cu scenete"

În replică, Victor Ponta i-a transmis lui Geoană că ar trebui să-şi ceară scuze colegilor pentru acuzele aduse.

"Veniţi cu scenete, dacă nu v-am cunoaşte toţi aproape că ar ţine chestia asta", i-a spus Ponta lui Geoană.

El l-a întrebat înaintea votului pentru excluderea din partid dacă este de acord să renunţe la funcţia de preşedinte al Senatului.

Geoană a venit cu o contrapropunere: el acceptă să fie înlocuit de la Senat, dacă Ponta îşi va da demisia din funcţia de preşedinte al PSD dacă un pedelist va ajunge şeful Senatului.

"În clipa în care veţi reuşi să aveţi, să avem o majoritate pentru a pune în locul meu un alt pesedist cu mare plăcere. În clipa când veţi avea garanţia că această poziţie nu pleacă de la Opoziţie am să zic evident da. În condiţiile în care vă puneţi şi dumneavoastră mandatul pe masă dacă eu plec şi funcţia ajunge la un pedelist, cu mare plăcere", a fost poziţia exprimată de Geoană în cadrul Comitetului Executiv.

Victor Ponta l-a mai întrebat încă o dată dacă este dispus să cedeze de bunăvoie această funcţie în stat.

"Vreţi să daţi domnului Berceanu a doua funcţie în stat când vorbiţi de suspendarea preşedintelui? Ceva nu se leagă în povestea asta. Aveţi garanţia că putem înlocui cu alt pesedist sau pesedistă?

Dar să îmi puneţi mie în cârcă că o decizie tembelă mi se pare o nebunie. Vreţi să o daţi la PDL, daţi-o. Arătaţi-mi că se poate face şi o fac cu mare drag", a fost răspunsul lui Mircea Geoană.Citește și: