Cătălin Lupăşteanu
1869 vizualizări 12 ian 2012

Ioan Niculae plănuia să-l preseze pentru Mircea Geoană pentru adoptarea unei hotărâri de guvern, punându-l pe vicepreşedintele CJ Brăila, Bunea Stancu, să-i transmită liderului politic că mii de oameni sunt pregătiţi să vină la Bucureşti să protesteze pentru subvenţii, potrivit unei interceptări.

Procurorii anticorupţie redau, în rechizitoriul prin care Bunea Stancu şi Ioan Niculae au fost deferiţi justiţiei pentru corupţie, obţinut de Mediafax, o interceptare din care reiese că patronul grupului InterAgro îl punea pe vicepreşedintele CJ Brăila să-i spună lui Mircea Geonă că mii de oameni sunt pregătiţi să vină să protesteze la Bucureşti.

Concret, Niculae dorea, în martie 2009, adoptarea de către ministrul agriculturii de la acea vreme, Ilie Sârbu, a unei hotărâri de guvern, pe care oficialul nu o adoptase încă. La momentul discuţiei cu Bunea Stancu, Niculae arată că trebuie să fie purtate discuţii cu Mircea Geoană privind acest aspect şi că lui Geoană trebuie să i se spună că mii de oameni sunt pregătiţi să vină la Bucureşti pentru a protesta.

Procurorii DNA redau, în referatul înaintat judecătorilor, o discuţie dintre miliardarul Ioan Niculae şi liderul PSD Gheorghe Bunea Stancu, în care afaceristul insistă să fie numit un om al PSD în fruntea companiei naţionale Transgaz. Niculae îl laudă pe fostul ministru al Sănătăţii, Ioan Bazac.

Interceptarea discuţiei telefonice din 29.01.2009, orele 15:26, dintre Ioan Nicolae (IN) şi Bunea Stancu (BS):

"IN: Am fost la Transgaz...

BS: Te-ai dus pentru gaz?

IN: Da. PSD n-a pus nici director la Transgaz.

BS: O să pună ai răbdare.

.....................

BS: Am treabă. Să mi-i pun pe ăştia la ANRM, la CEC, la EximBank. Am o grămadă de posturi. Trebuie să mi-i pun, înţelegi."

Rechizitoriul mai prezintă o discuţie dintre aceleaşi două persoane din 7 martie 2009 în care este menţionat numele fostului ministru Ionuţ Bazac.

"BS: Nu. Am fost. Ei, în partid toată lumea vrea funcţii, şi pe la Bucureşti şi la Brăila. Am pus la AN Mediu vicepreşedinte, la Agenţia Naţională a Proprietăţii, preşedinte, la Rezervele Statului, preşedinte, la RA-APPS, o grămadă. Am vreo 7-8 funcţii pe astea naţionale, ştii.

.................................

IN: Ai făcut o treabă bună cu prietenul nostru, dl. ministru, ai mână bună.

BS: Ionuţ? (Bazac - nota procurorilor). Băi, el beleşte (expresie trivială - nota procurorului). Dacă el o strâmbează cu mine nu durează o săptămână şi-i retrag sprijinul politic. Şi dacă m-a băgat în vreun scandal îl schimbă în două zile.

................................

BS: Vezi că l-am sunat pe panarama aia, ştii tu care.

IN: Da.

BS: Ăla cu subvenţiile.

IN: Da.

BS: Înţelegi? Şi i-am amintit cum a ajuns ministru. Eu nu i-am amintit altceva.

IN: (expresie trivială).

BS: Păi cum, nu ştii? Eu am pierdut atunci nopţi cu el, fii convins. Bă, trebuie să voteze (expresie trivială). Şi dacă vroiam îl puneam pe ... Dar am fost un bou când l-am pus pe Steriu, un tâmpit am fost. M-am luat după alţii ca să nu mai zic după cine (expresie trivială).

....................................

IN: Dă-i un telefon lui (expresie trivială), (se referă la ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu). Zi-i: Băi, dacă nici astăzi n-o faci şi nici cel târziu miercurea viitoare...

BS: Lasă, măi, că vorbesc cu... Că văd exact dacă a pregătit-o. Vorbesc cu Nica... Lasă că ştiu eu pe unde o iau. După aia îl sun pe el."

....................................

"Ioan Niculae (I.N.): Măi, ai reuşit să vorbeşti cu (expresie trivială)? Bagă azi?

Bunea Stancu (B.S.): Nu. Nu răspunde. Am încercat. Lasă că-l găsesc eu. De cine vorbeşti? De Ilie Sârbu, nu?

I.N.: Da.

(...)

B.S.: Mă, ăsta chiar este nenorocit?

I.N.: Este nenorocit rău.

B.S.: Vorbesc cu Geoană, mă.

I.N.: Vorbeşte cu Geoană.

B.S.: Da. Îl sun pe Geoană.

I.N.: Şi spune-i altfel lui Geoană, băi sunt pregătiţi ăştia de pe la judeţele Brăila, Galaţi, Vaslui să vină cu câteva mii de oameni în Bucureşti să te întrebe unde sunt aia 15 milioane de lei pe hectar pe care i-ai promis în campanie.

(...)

I.N.: Nu, dar trebuie vorbit cu Geoană. Pică dacă nu intră până luni, s-a dus.

B.S.: Deci trebuie o Hotărâre de Guvern care să...da auzi. Ăsta ce trebuie să facă? Să dea o Hotărâre de Guvern cu îngrăşămintele, nu?

I.N.: E făcută HG. Şi el o plimbă de o lună şi jumătate nenorocitul ăsta, deci are banii în buget."

Niculae a refuzat să negocieze cu Ionuţ Costea, cumnatul lui Geoană, dar l-a acceptat pe Hrebenciuc

Omul de afaceri Ioan Niculae, patronul grupului InterAgro, îi povestea vicepreşedintelui CJ Brăila, Bunea Stancu, cum a refuzat să discute cu Ionuţ Costea, cumnatul lui Geoană, despre finanţarea campaniei partidului, admiţând acest lucru doar când a fost trimis pentru tratative Viorel Hrebenciuc.

Procurorii anticorupţie redau în rechizitoriul prin care i-au deferit justiţiei, pentru fapte de corupţie, pe Ioan Niculae şi Bunea Stancu, document obţinut de MEDIAFAX, o discuţie ambientală purtată de cei doi în 5 noiembrie 2009, în holul hotelului Marriott din Capitală.

Potrivit interceptării, Niculae îi povestea lui Bunea cum l-a refuzat în discuţiile despre o posibilă finanţare a campaniei PSD din 2009, pe Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană şi preşedinte al EximBank.

Niculae a arătat în această discuţiei că a vorbit totuşi despre acest subiect atunci când a fost trimis la el pentru tratative Viorel Hrebenciuc.

"Inculpatul Ioan Niculae îi spune coinculpatului Bunea Stancu că pentru a putea fi discutate aspectele legate de efectuarea unei donaţii i-a fost trimis Ionuţ Cotea însă Ioan Niculae a refuzat să colaboreze cu acesta, astfel că următorul trimis a fost Viorel Hrebenciuc care l-a întrebat «cât eşti dispus să dai?»", se arată în rechizitoriu.

Niculae i-a povestit la acel moment lui Stancu : "Măi, zic: eu pot să dau un milion de euro pentru PSD. Dar trebuie să ştie cât mai puţine persoane. Ştii tu (nota procurorilor: adică Viorel Hrebenciuc) şi Ionuţ Costea, care nu ştie decât că m-am întâlnit eu cu el. El nu trebuie să spună. Atâta dau".

Potrivit procurorilor anticorupţie, Niculae arată în această discuţie, surprinsă ambiental, că Niculae admite că a plătit deja o parte din bani, respectiv 7 miliarde de lei vechi.

"În continuarea dialogului dintre cei doi este realuată tema numirilor în funcţii publice. Bunea Stancu îi arată lui Niculae că a înţeles ideea exprimată de acesta şi anume că Mihai Tănăsescu este indezirabil pentru funcţia de ministru al economiei", mai notează anchetatorii care arată că în continuare Niculae îl înjură pe Tănăsescu şi reiterează dorinţa numirii la Ministerul Economiei a lui Iulian Iancu.

Citește și: