Adriana Stanca
6349 vizualizări 13 dec 2013

În primele declaraţii făcute după nominalizarea sa la funcţia de ministru al Culturii, deputatul PNL Gigel Ştirbu a făcut şi o primă greşeală gramaticală.

Întrebat ce părere are despre afirmaţia lui Andrei Pleşu, care a spus că „un alt Gigel în plus nu mai contează”, Ştirbu a arătat că este „extraordinar de mândru de numele care (în loc de <pe care>, n. red) mi l-au dat părinţii mei”.

În ceea ce priveşte iniţiativa legislativă controversată, care modifică legea drepturilor de autor şi care ar permite „includerea accidentală a unei lucrări sau a unui alt obiect protejat în alt material”, Ştirbu a precizat că, în realitate, este vorba despre o normă europeană pe care România trebuie să o implementeze.

„Nu e vorba despre plagiat”, a afirmat deputatul, subliniind că iniţiativa legislativă aparţine Oficiului Român pentru Drepturile de Autor.

Totuşi, pentru moment, aceasta a fost retrasă, susţine Gigel Ştirbu: „Am depus solicitarea de a fi retrasă această iniţiativă legislativă pentru ca cei care nu s-au documentat suficient să aibă ocazia să o facă”.

În ceea ce priveşte experienţa şi studiile care îl recomandă pentru funcţia pe care ar putea să o ocupe, deputatul PNL a  declarat că „nu trebuie neapărat să fii deţinătorul a două premii Nobel pentru a fi ministrul Culturii”.

Biroul Permanent al PNL a votat, vineri, nominalizarea deputatului PNL Gigel Ştirbu pentru a ocupa postul de ministru al Culturii în locul lui Daniel Barbu. Acesta din urmă şi-a depus demisia joi, după ce recent a făcut o serie de declaraţii jignitoare la adresa bolnavilor de HIV/SIDA, spunând că reprezintă „un flagel hidos al epocii noastre”.

„La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevărat următorul lucru. Credeţi-mă, nu vreau să par cinic în faţa dumneavoastră, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetăţeni ai noştri. Bugetul, programul naţional pentru prevenirea şi tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii”, a afirmat Barbu în timpul unei dezbateri desfăşurate la Craiova, în cadrul manifestărilor „SpectActor”. „Deci, ai Ministerul Culturii şi programul naţional de combatere şi tratament HIV/SIDA. Jumătate. Unu la doi. După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetăţeni afectaţi de acest hidos flagel al epocii noastre. Personal, nu înţeleg. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte Festivaluri Shakespeare sau cât de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate”, a continuat acesta.

După acest moment, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat, preşedintele instituţiei Csaba Asztalos arătând că declaraţiile lui barbu vor fi analizate într-o şedinţă viitoare a Colegiului director, sub aspectul discriminării şi încălcării demnităţii persoanelor infectate cu HIV.

De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a declarat că premierul Victor Ponta trebuia să îl demită imediat pe ministrul Culturii, Daniel Barbu.

„Unui om care spune aşa ceva nu poţi să-i pretinzi să-şi dea demisia, pentru că el este cu handicap sufletesc. Un astfel de om, că-i politician, că-i om simplu, este un om care are handicap sufletesc, deci nu te poţi aştepta la un astfel de individ să aibă responsabilitatea gestului demisiei. Dar premierul trebuia să îl demită imediat”, a spus şeful statului, în timpul unei emisiuni televizate, relatează Mediafax.

Daniel Barbu fusese numit în funcţie în decembrie 2012.

Citește și: