Indira Crasnea
Eliana Radulescu - Mediafax
90 vizualizări 28 oct 2012

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat, duminică, că, în opinia sa, a doua rectificare bugetară făcută de Guvernul Ponta reflectă, în continuare, deterioarea situaţiei economice din România.

"Guvernul Ponta se află în campanie electorală de la preluarea mandatului şi aproape toate mesajele, comunicările pe care le transmite domnului Ponta , ca prim-ministru, trebuie interpretate în acest registru, de campanie electorală", a susţinut democrat-liberalul, într-o conferinţă de presă.

El a amintit că, în august, la prima rectificare, spuneam că pe termen scurt românii nu se se pot aştepta la nimic bun.

"Acea previziune se adevereşte. Creşterea economică în România a scăzut. Această rectificare bugetară este întemeiată pe o creştere economică de 1 la sută, dar prognozele instituţiilor financiare internaţionale au în vedere chiar o creştere de sub 1 la sută. Inflaţia a ieşit din coridorul prevăzut de BNR şi Guvern. Exporturile sunt, practic, stagnante, iar creditele neperformante au atins aproape 18 la sută. Este cea mai înaltă rată de astfel de credite în zona euro.Creşterea creditelor neperformante obligă băncile să menţină dobânzi înalte", a comentat Stolojan.

El a criticat afirmaţiile premierului Victor Ponta, care a susţinut "cu nonşalanţă", că veniturile bugetului consolidat au crescut cu 7,2 la sută, prin schimbarea preşedintelui ANAF.

„Domnul Ponta este evident în afara problemei. Un alt mesaj electoral, demagogic al domnului Ponta a fost cel referitor la faptul că nu mai sunt bani. Şi această rectificare s-ar justifica prin corectarea unei asemenea anomalii. Din păcate, în România, instituţiile când ajung în ultima parte a anului încep să ţipe că nu mai au suficienţi bani. Este o practică rea în România. Atunci când se face bugetul se ştie că banii nu vor ajunge până la finalul anului şi apoi se fac rectificări bugetare, aşa cum face acum şi domnul Ponta. E o practică nesănătoasă şi sper că viitoarele guverne vor întrerupe aceste practici”, a fost de părere europarlamentarul PDL.

Guvernul a aprobat, sâmbătă, a doua rectificare bugetară din acest an într-o şedinţă care s-a desfăşurat integral în faţa jurnaliştilor, cei mai mulţi bani fiind acordaţi Agriculturii.

 

 

Citește și: